Luka Božić u zagrljaju Karla Žganeca nakon fantastične izvedbe u Železniku

 ABA LIGA
NAVIJAČI SU ODUŠEVLJENI

Došao je, otišao, pa uskrsnuo: ‘Košarkaški Livaja‘ dominira, rade se čak i džemperi s njegovim likom

Bjelovarski kiborg Luka Božić znatno je popravio šut za tri poena pa je sada opasan i u reketu i izvan njega
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 18. prosinac 2023. 06:22

Došao je, otišao i onda uskrsnuo. Tako najkraće možemo opisati karijeru Košarkaškog Livaje, Bjelovarskog kiborga, Triple-double mašine ili - jednostavno - Luke Božića.

U petak u Železniku, gdje je Zadar razbio FMP, Božić je upisao drugi triple-double u manje od mjesec dana. Sveukupno četvrti ikad u regionalnoj ABA ligi. U 22 godine njena postojanja, u ligi gdje su oduvijek stanovali i euroligaši, danas su to Partizan i Crvena zvezda.

I u takvoj jednoj ligi dominira Hrvat, Bjelovarac, miljenik zadarskoga puka. Božić je ove sezone u ABA ligi na 24,8 poena, 8,9 skokova i šest asistencija s prosječnom valorizacijom 34,9 za 38 minuta provedenih na parketu. U 11 odigranih kola, pet puta je bio MVP, kad se kompletira ovo kolo, dosta je vjerojatno da će 44 valorizacijska boda iz beogradskog predgrađa biti dovoljna i za šesti od 12.

Put do trona nije bio lagan

Pritom Zadar predvođen Božićem ima šest pobjeda, od čega čak četiri u gostima. I sljedeću utakmicu na Badnjak u Krešinom domu protiv Partizana. Euforija se u Zadru može namirisati do Velebita, pišu se i prerađuju pjesme posvećene Luki Božiću, rade se i božićni džemperi s njegovim likom. Zadarski košarkaški puk napokon ima svoga Kralja. Ali put do trona nije bio lagan...

Ne tako davno, Luka Božić je kao golobradi mladić iz Zagreba došao u Zadar. Većini navijača je bio nepoznanica, no brzo je pokazao da se radi o igraču o kojem će se još puno toga ispisati. Statistički je bio najbolji igrač sezone 2018./2019. i ABA liga je napravila veliku nepravdu kad nagrada najkorisnijeg igrača sezone nije otišla u njegove ruke. Međutim, njegove igre nisu prošle nezapaženo pa je nakon te sezone potpisao za Budućnost.

image
ABA LIGA

Na prvu je to izgledalo kao dobar potez, iskorak u karijeri, no u Podgorici je igrao sve manje kako je sezona išla dalje, došla je pandemija, prošla, počela je nova sezona,a Luki Božiću nije bilo traga... Pričalo se da se više neće igrati košarku, dok ga iz rodnog Bjelovara nije pozvao čovjek s kojim je sve počelo još u Trnskom, trener koji ga poznaje “u dušu”, Danijel Jusup.

“Propa’ je”, “što mu to triba”, “i nije za bolje”, samo su neki od komentara koji su popratili transfer Luke Božića u Široki kod Jusupa, u drugi rang regionalne lige. No iskusni lisac točno je znao što Luki treba. Sezona povratka.

Takva je i bila. Božić je u Širokom nastavio tamo gdje je stao u Zadru. Dominirao je. Ali u drugoj ligi, daleko od “svjetala pozornice”, pa su se shodno tome njegove igre ponovo podcjenjivali u većem dijelu javnosti.

Dok se Jusup u ljeto 2022. vratio na klupu Zadra. “Dežurni vatrogasac” opet u svom najdražem klubu, u najtežoj financijskoj situaciji u povijesti dalmatinskog velikana. Nije imao puno vremena, ni resursa za napraviti jaku ekipu koju zadarski navijači uvijek očekuju, ali znao je Jusup tko mu treba za dobar rezultat. Luka Božić.

image
LUKA GERLANC Cropix

Miljenik zadarskog puka ovaj put je dočekan s oduševljenjem i već se po prvim utakmicama vidjelo da je to neki drugi Božić. Smireniji, iskusniji, racionalniji. Jusup je koncipirao igru tako da ne dominira samo on, već da sve oko sebe čini boljima.

Zadar predvođen Božićem nije posustajao. Opet je statistički bio najkorisniji igrač ABA lige, ovoga put je i potvrđeno MVP nagradom. Također je predvodio Zadar do prvog doigravanja u regionalnoj ligi nakon 15 godina. Opet, sve to nije bilo dovoljno da završi u hrvatskoj reprezentaciji, uz “opravdanje” da se ne može uklopiti u sustav. Pa je onda u međuvremenu i Božić odbio naknadni poziv s objašnjenjem da “ne treba narušavati kemiju ako se već ne uklapa”.

Pokazao dosljednost

Tu je Bjelovarac pokazao dosljednost i kasnije, kao što je prošle sezone odbijao ponudu za ponudom, dok u Zadru zajedno sa suigračima nije dobivao plaće. Ostao je jer je dao riječ svome treneru, spasitelju i košarkaškom ocu, Danijelu Jusupu. I to mu se vratilo. Još kako... Zadar je u prepunom Višnjiku osvojio naslov prvaka Hrvatske, dok je Božić bio MVP finala u kojem je razbijen Split.

Nakon treće utakmice u Višnjiku devet tisuća zadarskih navijača skandiralo je “Luka, ostani”, on nije mogao skriti emocije, jedva je došao do riječi na balkonu Gradske vijećnice, gdje su igrači zajedno s navijačima proslavili naslov. Božić je postao jedno tijelo s navijačima Zadra i u trenutku dok su mu se lile suze radosnice, vjerojatno mu je kroz glavu prolazilo sve što je prošao u karijeri da bi postao zaštitno lice vojske navijača kakva je zadarska.

Zagrljaj Božića i Jusupa nakon osvajanja naslova prvaka trajao je gotovo pola minute. Dvojica “odbačenih”, trener i igrač koji se nikad nisu uklapali u okvire hrvatske košarke ovakve kakva jest. Ali priča koju je “priča” Luka Božić, u režiji Danijela Jusupa, treba biti poticaj svima koji se “ne uklapaju”.

image
ABA LIGA

Oni su nastavili, idu dalje i nakon što su ljetos rijetki navijači Zadra vjerovali da će Božić ostati u Zadru. Ali on je odluči i dalje “pričati priču na svoj način”, ostao je i zasluženo dobio veći ugovor, makar je i taj manji od onoga što je mogao dobiti negdje drugdje.

“Luka, ostani!”. I Luka ostao. I opet nudi najbolju verziju sebe do sada. Znatno je popravio šut za tri poena pa je sada opasan i u reketu i izvan njega. Protivnički treneri još nisu pronašli rješenje.

Sljedeći koji će ga tražiti bit će najtrofejniji europski trener, isto onaj koji je ljetos htio Luku Božića dovesti u svoj moćni, euroligaški. Badnjak na Višnjiku zaista donosi jednu posebnu utakmica. U - za očekivati je - krcatoj Krešinoj dvorani očekuje se prava košarkaška fešta. Kalelargom se već priča o toj utakmici....

Badnjak u Zadru, uz bakalar i fritule, donosi dvoboj Davida i Golijata, “okršaj” Jusupa i Obradovića, Božića i Puntera, emocije i novca. Kako god završilo, na kraju dana će svi reći isto:

“Sretan Božić!”

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 03:54