Sani Čampara i Roko Prkačin
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
POLA KOŠA VIŠKA

Drama na Gripama! Split i 10. put zaredom pobijedio Cibonu, produbljena kriza pod Tornjem

Nikako ZG-momčad ne može na ‘zelenu granu‘ sa Splićanima koji su i ovoga puta zasluženo slavili.
Piše: Petar Zobec/Jutarnji listObjavljeno: 31. listopad 2021. 21:22

SPLIT - CIBONA 77:76 (19:25, 24:13, 20:16, 14:22)

Split – Mala dvorana KK Split. Gledatelja: 500. Suci: Hordov, Radojković i Nikšić.

SPLIT: Perković 14p, 4s, 6a, Perasović, Kedžo, Runjić 2p, 4s, Žganec 14p, 7s, Ukić 11p, 3a, Vuko 3p, 3s, Čampara 1p, Šiško, Bajo 26p, 9s, McLean, Barič 6p, 4s.

CIBONA: Vujović, Radovčić 3p, 3a, Vranković, Mustapić 7p, Prkačin 10p, 8s, 5a, Gegić 18p, 7s, 6a, Vildoza 11p, 4a, Majcunić, Branković 10p, 4s, Drežnjak 8p, 6s, Reuvers 5p, 3s, Nakić 4p, 3s.

Košarkaši Splita su ponovno potvrdili da su poput kriptonita za Cibonu - Splićana su stigli i do desete uzastopne pobjede protiv Zagrepčana, ovog puta na Gripama rezultatom 77-76 u okvir šestog kola ABA lige.

Heroj prve ovosezonske regionalne pobjede „žutih” bio je Darko Bajo koji je utakmicom karijere s 26 poena (šut 8/10) i devet skokova radio pravi nered u reketu Cibone, a sjajno mu je sekundirao Karlo Žganec s 14 poena (šut 5/6) i sedam skokova, dok je Toni Perković također dodao 14 poena uz četiri skoka i šest asista.

Unutarnja linija Splita je, dakle, bila itekako raspoložena, a igrači Srđana Subotića su puno toga spuštali unutra, što pak izabranici Vlade Jovanovića nisu mogli braniti. Nakon što je na Žganecu isprobao i Brankovića i Reuversa, strateg Cibone je na Splitovog igrača bacio i povratnika Nakića, ali rješenja za taj problem nije bilo. Doduše, činilo se na startu da će utakmica otići u sasvim suprotnom smjeru nakon što je Cibona nakon sedam i pol minuta igre imala velikih 24-9 i to na račun sjajne igre Brankovića i Gegića. Nije, međutim, dugo trajalo jer je Split odgovorio serijom 10-1, a već je na dvije minute do kraja druge četvrtine Bajo na sjajan asist Perkovića stavio koš faul za preokret i 38-36 Splita. U trećoj dionici je ta prednost samo rasla, Cibona nije baš ništa mogla obraniti, a i sjajan šut iz prve četvrtine je stao te je na semaforu već stajalo deset poena (48-38) viška za domaći sastav.

No kako se utakmica primicala svome kraju tako su se gosti iz Zagreba malo pomalo vraćali u utakmicu. Na kraju se ušlo u egal završnicu u kojoj je na 16,7 sekundi do kraja i rezultata 76-73 za Split Jovanović pozvao time-out, a onda je nakon dogovora Reuvers uzeo izuzetno težak šut preko Baje i promašio. U nastavku je Perković zabio jedno slobodne bacanje, a Mustapić sa zvukom sirene tek ublažio poraz.

Cibonu je u trećem porazu (uz tri pobjede) predvodio Gegić s 18 poena, sedam skokova i šest asista, Vildoza je zabio 11, Prkačin je zabio deset uz osam skokova i pet asista...

- Čestitam Splitu na pobjedi, mi smo utakmicu izgubili u prvom poluvremenu kada smo Splitu dopustili da uzme 13 napadačkih skokova. Unatoč svemu pokazali smo karakter i vratili se u utakmicu, no nismo uspjeli doći do pobjede, rekao je Jovanović nakon utakmice, dok je njegov kolega Subotić ovako komentirao premijernu pobjedu u ABA ligi:

- Vidjelo se koliko nam ova utakmica znači, počeli smo malo ukočeno no onda smo pokazali karakter i konsolidirali se. Kako je utakmica odmicala mi smo je kontrolirali iako su se oni na kraju vratili. Pobjeda je na kraju najbitnija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:25