JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
ŽUTIMA PRODUŽETAK NIJE TREBAO

FMP uzeo pun plijen na Gripama, a Splićane već u ponedjeljak čeka jako bitna utakmica protiv Cibone

Nakon tri uzastopne pobjede Splita u regionalnoj ligi, slijedi važan dvoboj u domaćem prvenstvu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. travanj 2022. 22:00

Split - FMP 85:90 (74:74) (18:20, 21:18, 13:14, 22:22 - 11:16)

SPLIT: Perković 14p, 3il, Kedžo, Runjić 2, Žganec 12p, 5s, 3a, 3il, Čampara 4p, 3a, Šiško, Jukić, Kovačevič 10, Jones 17p, 6s, Shorter 22p, 11s, 4ol, Barič 4p, 5a, 3il.

FMP: Pavićević 3p, 3s, Vujičić 5, Jones 23p, 6s, 9a, 4il, Šaranović, Tasić 16p, 6s, 5a, Izundu 13p, 9s, 3bl, Simović 5p, 3s, Nerandžić 10p, 6s, Stepanović 7p, 6s, Manojlović.

SPLIT Gripe. Gledatelja 2.000. Suci: Boltauzer, Nedović i Špendl.


Mogao je Split povezati četiri uzastopne pobjede u ABA ligi da je bilo samo malo više koncentracije u završnici osnovnog dijela. Nakon što je Maj Kovačević pogodio tricu za 72:69 ma minutu i pol do konca, Split se obranio, ali je Nejc Barič izgubio loptu, koju je u kontri Nenad Nerandžić pretvorio u 71:72. U sljedećoj akciji Barič je ostao sam s loptom na osam sekundi do konca napada, petljao, pa se zabio u reket, a tu nije mogao do realizacije, na što je FMP odgovorio tricom iz kuta Alekse Stepanovića za 74:72. Karlo Žganec je zaradio odmah bacanja, pa pogodio oba za 74:74, a Bryce Jones nije uspio posljednji posjed pretvoriti u slavlje gosta u 40 minuta.

Ono je došlo nešto kasnije. Ali, sve ono ključno za Split dogodilo se baš u toj završnici osnovnog dijela. Prije svega posjed kod 72:69 u kojemu je izgubljena lopta, a onda još nesuvisao napad kod 72:71. Puno previše za Žute koji su akciji bili 48 sati ranije kontra Mega, a ovoga puta osim već duže ozlijeđenih Darka Baje i Tonka Vuke u momčadi nije bilo niti Roka Ukića, koji je četvrtak iskrenuo gležanj.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

I s druge strane im je stajao FMP, najveće iznenađenje prvog dijela sezone, ali i momčad koja će doigravati za naslov. Split je, pak, propustio, čini se, šansu da se spasi i od kvalifikacija za ostanak s drugoplasiranom momčadi ABA 2 lige, jer bi ulovio Zadar na sedmoj pobjedi u slučaju da je slavio u subotu. Doduše, Zadar ima dvije utakmice manje od Splita, ali nada bi postojala...

Ona se u dodatnih pet minuta više nije mogla iščupati, jer Bryce Jones iskontrolirao utakmicu, a Žuti su ostali bez snage, valjda i sami razbijajući glavu kakvu su priliku prije toga prokockali. FMP je imao osim Jonesa i Danila Tasića te Nerandžića, a iskusni trojac je znao kako se dobivaju ovakve utakmice. Imao je i Radonjića u obrambenim zadacima na Shannonu Shorteru, a upravo je Shorter izgubio loptu u dodatnih pet minuta na 83:86, kad je Split imao posljednju šansu za nešto.

Nije se dogodilo, a Srđan Subotić i dalje ima veliki zadatak ispred sebe. Ne samo zato što već u ponedjeljak gostuje kod Cibone u HT Premijer ligi i tu traži popravak izgubljene utakmice protiv Zadra u utorak na Gripama. Uostalom, kako se god stvar raspetlja u ABA ligi (a Split će i ukoliko bude igrao kvalifikacije biti veliki favorit) cijela će se sezona ravnati po svršetku domaćeg prvenstva. Split nije igrao finale Kupa, Split sada traži puno u domaćem prvenstvu. Uostalom, Roko Ukić želi u zadnjoj utakmici svoje karijere osvojiti trofej. Treba dodati i kako je Split lani igrao oba domaća finala.

A da bi bili u nekoj prihvatljivijoj šansi valjat će Žutima dobiti u ponedjeljak Cibonu. Koja više nije Cibona koju je Split pobjeđivao deset puta uzastopno...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 21:28