StoryEditor
 Luka Gerlanc / CROPIX
ABA LIGA

GOSTI VODILI 83:69, A ONDA JE USLIJEDIO NEVJEROJATNI PREOKRET! Veliko slavlje u Krešinoj dvorani nakon fanatstične završnice domaćih igrača

Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 05. siječanj 2020. 21:56

Srce je mnogima kucalo jače nego inače, jer se Zadar nakon debelog minusa uspio izvući i doći do četvrte pobjede te je na taj način u ovom trenutku izbjegao posljednje mjesto. Što se smatra velikim rezultatskim uspjehom! Nije bilo nimalo lako, međutim, kad je bilo najvažnije znali su povući u početku Ivanov, kasnije Vuković, pa Mavra, dok je završne partiture odradio Allen. Mega Bemax će se dugo pitati kako su u zadnjoj četvtrini uspjeli primiti 40 poena, očito su na četiri i pol minute prije kraja kad su imali deset viška pomislili da je kraj. Na zadovoljstvo zadarskih navijača, momčad, isključivo momčad, nije prestala vjerovati u pobjedu!

Početak iz najružnijih snova za zadarsku momčad, koja je tek nakon tri i pol minute uspjela ubaciti svoje prve poene, tricu je pogodio Ive Ivanov. Nije dugo trajao kakav-takav povratak, jer je i Mega Bemax ubacila dva puta s iste udaljenosti, nije iz kuta domaćih navijača nimalo lijepo izgledalo njihovo vodstvo 13:4! Imali su u tom razdoblju i agresivnu obranu, tjerali Zadrane na pogreške, srećom, nešto kasnije se se domaći pribrali, došli do zraka, vratila im se krv u glavu, pa su izgledali suvislije.

Ulaskom Domagoja Vukovića uvelike se umanjilo učinak Marka Simonovića u reketu, jer mu Akos Keller nije bio dorastao suparnik, međutim, gosti su imali odličan šut za tri poena. Jest, znali su im uzvratiti uvijek borbeni Ivanov i Vuković, nešto je pomogao Martin Junaković, ali je izgubio previše lopti. I kroz drugu četvrtinu stalno se provlačilo ime Vukovića, bilo ga je posvuda, pa se napose njemu može zahvaliti što se gosti nisu rezultatski značajnije odvojili, jer su u toj dionici zabili pet trica. Svega jednom se Zadar nalazio u vodstvu, i to nakon Vukovićeve trice, međutim, svejedno u velikom broju poena Mega je bolje profitirala uoči poluvremena.

Opet se Zadar pogubio, nisu imali ni glavu ni rep, preživljavali su tek na pojedinačnim izletima Bryona Allena, pa Ivanova i Vukovića, dok je beogradska momčad strpljivo gradila napade, tražili su slobodnog čovjeka na šutu i u toj priči ponovno su imali dobar učinak izvana, tri trice, jednom Kendrick Perry, drugi put Simonović, treći u nizu bijaše Edin Atić koji je postavio najveće vodstvo gostiju 75:62 na početku tridesete minute. Mega je imponirala mirnoćom, nisu se gubili ni u trenucima kad bi se Zadar nešto ozbiljnije približio. Uvijek su imali odgovor, zapravo u četiri minute sve su zabijali Simonović i Mišković koji im je donio 83:69, praktički najveću prednost.

I onda je Zadar svoju snagu pronašao u Dominiku Mavri, najprije je pogodio za tri poena i zaradio dodatno bacanje koje je realizirao, potom je opet dva puta bio precizan s crte slobodnih, da bi svojom drugom tricom Zadrane spustio na svega šest poena manjka. Iza toga uslijedila je prava kanonada koševa, Mega je 'punila' preko Perryja, dok je Zadar imao više raspoloženih, ušao je u seriju uvijek od publike osporavani Allen, vukao je kao lav, Vuković je spremio 'otpadak', potom i tricu, Gilbert je donio poravnanje 98:98, a Allen pogodio dva slobodna, dok je na drugoj strani Atić zakucao za 100:100!

Drama je mogla početi , jer je na semaforu stajalo manje od minute do kraja. Vuković se pokazao kao specijalac za izgubljene situacije, zabio je kad su se u dvorani svi uhvatili za glavu nakon promašaja Allena, Mega je upropastila napad za izjednačenje, a Allen se iskupio mirnom rukom kod izvođenja bacanja, postavio je 104:100 i gostima ostavio devet sekundi za zadnji napad koji nije ništa promijenio. Perry je promašio šut za tri poena. Slavlje je krenulo!

Zadar – Mega Bemax 106:100 (22:26, 25:25, 19:24, 40:25)

ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja 4000. Suci: Radojković i Peić (Hrvatska), Nikolić (Srbija).

ZADAR: Uljarević, Allen (22), Ivanov (15), Ahmed (4), Palokaj, Vuković (28), Junaković (9), Mavra (15), Fundić, Planinić, Keller, Gilbert (13).

MEGA BEMAX: Mišković (14), Perry (19), Atić (13), Marjanović (3), Ašćerić (3), Simonović (23), Nenadić (10), Cerovina, Macura, Tanasković(9), Mesiček (9).

Linker
26. rujan 2020 18:04