Tomislav i Zvonimir Ivišić

 SC DERBY/FILIP ROGANOVIĆ
BLIZANAC IZ VITEZA

Hrvat je priča tjedna: Ni Realova zvijezda nije izdominirala igrača Partizana poput njega

Studentski centar je šokirao Partizan u Beogradu na pogon mladog hrvatskog centra
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 16. svibanj 2023. 22:02

Priča je sama po sebi nevjerojatna s obzirom na to da je na jednoj strani bila momčad koju je tek jedna pobjeda dijelila od Final Foura Eurolige, s druge društvo koje je u završnici ligaškog dijela sezone izborilo ABA doigravanje. Dalje, iz te momčadi koja je u Beograd došla “na klanje” izdvojio se jedan momak od - po službenim podacima - 219 centimetara koji je u svoje dvije regionalne sezone imao sporadičnu minutažu - prosjek ispod deset - kroz ukupno 30 utakmica. Međutim, ni to nije sve jer taj momak je jedan od dvojice blizanaca kojeg se posljednjih godina oslovljava s “onaj drugi”...

Da rezimiramo, Zvonimir Ivišić (19) u ponedjeljak je s 22 poena, 13 skokova i tri blokade za Studentski centar kreirao senzaciju u prvoj utakmici četvrtfinala ABA lige, te doveo Partizan na rub eliminacije, zaključenja sezone za momčad Željka Obradovića. I tko je onda Zvonimir Ivišić, čiji je blizanac Tomislav u ponedjeljak također dobio petnaestak minuta koliko mu trener Andrej Žakelj daje kroz cijelu sezonu, za razliku od Zvonimira koji je u ABA ligi prosječno igrao tek 8,5 minuta. Zanimljivo, Tomislav Ivišić je za razliku od Zvonimira već debitirao za seniorsku reprezentaciju Hrvatske, još u veljači se našao na užem popisu tadašnjeg v.d. izbornika, Ace Petrovića.

image

Zvonimir Ivišić uzima loptu u dvoboju s Lessortom

ABA LIGA/DRAGANA STJEPANOVIĆ

Ali sve to je danas manje važno jer košarkaška priča tjedna možda i u Europi postao je Zvonimir Ivišić, mladić iz Viteza koji je izdominirao Matthiasa Lessorta i više no što je to u četvrtfinalu Eurolige napravio Edy Tavares. Taj mladić pak ni u kojem slučaju nije “došao niotkuda”, s obzirom na to da je s bratom Tomislavom “na radaru” košarkaških skauta još od osnovnoškolskih dana, da su već tada na obiteljsku adresu počele stizati ponude sa svih strana Europe. Međutim, braća Ivišić nisu otišla (pre)daleko, već su s 15 godina s obitelji - majka, otac i sestra - preselili u Šibenik, odlučili karijeru početi graditi na Baldekinu. Dvije godine kasnije, 2020. došli su u Crnu Goru, Tomislav je odmah zaigrao u ABA 2 ligi, Zvonimir se priključio već sljedeće sezone u elitnom razredu, dok su obojica bili nositelji igre momčadi koja je prošle godine izgubila finale juniorske ABA lige od Mege.

image

Matthias Lessort je prije utakmice primio nagradu za najboljeg obrambenog igrača ABA lige ove sezone

ABA LIGA/DRAGANA STJEPANOVIĆ

Osim pet centimetara braću razdvaja i to da četiri minute stariji Zvonimir šutira desnom, Tomislav lijevom rukom, iako od najmlađih dana u igri koriste obje. Danas niži Tomislav (214) je pak negdje do njihove 16. godine bio - viši, da bi ga Zvonimir (219) sustigao i prestigao.

U mlađim hrvatskim selekcijama su Ivišići zajedno odradili samo Europsko prvenstvo U-16 na kojem je Hrvatska 2019. zauzela osmo mjesto, uz Zvonimirovih 13,6 poena i 6,9 skokova te Tomislavovih 10,9 poena, 9,6 skokova i 2,4 asista po utakmici. Godinu ranije je pak Tomislav postao i kadetski prvak Europe u generaciji predvođenoj Rokom Prkačinom, dok Zvonimir na taj turnir u Novom Sadu nije otišao zbog ozljede.

Tko god ima glavnu riječ u karijerama ove dvojice mladića, bila to obitelj ili menadžer Miško Ražnatović, ono što upada u oko je da posljednjih sad već pet godina Zvonimir i Tomislav ne preskaču stepenice, dok bi eksplozija u Pioniru, uz nekoliko skromnijih ali vrlo solidnih partija drugog brata kroz ovu sezonu, sugerirala kako se razvijaju u pravom smjeru.

Po stilu igre je Zvonimir više “četvorka”, sigurniji je na šutu za tri poena od Tomislava koji pak izgleda bolje kao “petica”, od dvojice braće djeluje jači u skoku, dok obojica imaju kreativnu crtu bez koje je nemoguće zamisliti modernog visokog igrača u današnjoj košarci.

Takvog bismo - ako je suditi po svemu viđenom u ponedjeljak u Pioniru - mogli dobiti u Zvonimiru Ivišiću. Doduše, mladi Vitežanin daleko je još od velikih stvari, jedna utakmica, jedna pobjeda - pogotovo ako Partizan odradi ono što svi očekuju pa u sljedeće dvije eliminira Studentski centar - ne znače previše. U sportu je važan kontinuitet kojeg Zvonimir tek treba uhvatiti zajedno s bratom Tomislavom. Ali da je potencijal tu, to nikad nije bilo sporno. Sad su se pak u to uvjerili i oni koji prije nisu čuli priču o blizancima iz Viteza...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. travanj 2024 21:40