Jurica Golemac

 LUKA GERLANC Cropix
VELIKE NAJAVE

Hrvat na čelu spektakularnog projekta: ‘Hrvatska nije razočarala, ali treba joj drugačiji playmaker od Smitha‘

Hrvatski trener na klupi Dubaija krenuo je u stvaranje novog košarkaškog centra koji će sljedeće sezone debitirati u ABA ligi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. srpanj 2024. 22:10

Dubai je krenuo. Nakon dugog razdoblja najava, nakon velikih priča o tome kako se u financijski bogatom dijelu svijeta stvara novi košarkaški projekt, kojem je cilj i Euroliga, u novoj sezoni ćemo ugledati taj novooformljeni projekt u ABA ligi.
Trebala bi to biti prva stepenica u rastu perspektivne - prije svega financijski - sredine, Nakon ABA lige plan je upasti u Eurokup, koji im je ovo ljeto pobjegao, onda i u Euroligu.

Na čelu tog projekta je Hrvat Jurica Golemac, koji se klupe Dubaija dokopao nakon velikog “booma” na klupi Primorske, pa vođenjem Cedevite Olimpije, dok je pola lanjske sezone proveo u izraelskom Hapoel Eilatu.

- Priča s Dubaijem se odvila jako brzo. Odradili smo razgovor, ideja se svidjela i ljudima iz kluba i meni i dogovorili smo se. Od tada do sada radimo na slaganju momčadi. Krenuli smo od nule. Sve je to jedan veliki izazov, otvaramo novo tržište, ovo je nešto novo u svijetu u košarke, globalizacija u koju stiže i košarka. Za sve što nas čeka smo se dobro pripremili, organizacija cijele priče je na visokoj razini i sve ide prema našim planovima.

Iskusna momčad

Ono što je napravio u Primorskoj, kada je jedan mali klub doveo do vrha ABA lige, sigurno je bila važna stavka u životopisu koji je Golemcu pomogao dokopati se klupe Dubaija?

- Može se tu govoriti o nekim sličnostima, iako se sada kreće s više razine. U Kopru je postojao klub, postojali su i neki igrači. Ovo je sada sve novo, ali i ambicije su puno veće. Neko iskustvo iz tih početaka Primorske, međutim, imam. Znam da trebamo raditi postupno.

image
RANKO SUVAR Cropix

Dubai je krenuo i dovoditi igrače. Na popisu onih koji će u sljedećoj sezoni igrati za Dubai ima već sada zanimljivih imena...

- Pokriveni su dolasci Natea Masona, playa iz turske lige, zatim na toj poziciji i Aleksa Uskoković. Na poziciji dvojke su Klemen Prepelič i Danilo Anđušić, zatim su na krilima talijanski reprezentativac Awudu Abass i Nemanja Dangubić, dok će pozicije ispod koša puniti naš Leon Radošević i nekadašnji igrač Efesa i Fenerbahčea, Ahmet Düverioglu. Tražimo još četiri igrača. Imamo program u kojem ćemo igrati jednu utakmicu tjedno, pa nije problem što imamo iskusnu momčad. Treba tu reći da naš proračun ne dira nebo, kako ne bi pomislili da je riječ o Dubaiju, pa cijene lete u nebo. Svi igrači koji su došli prepoznali su ovaj projekt i nismo nikoga preplatili. A sve je ovo veliki izazov.

image

Leon Radošević

MEHMET MURAT ONEL Anadolu Via Afp

Karakterni igrači

Razmišljate li još o nekom hrvatskom igraču u popunjavanju rostera?

- Razmišljam o puno hrvatskih igrača. Neke ne mogu dobiti, drugi ne žele. Neki su me i odbili, ali nemam tu problem s time jesu li to hrvatski ili neki drugi igrači. Gledam prema onome što mi je potrebno.

S obzirom na do sada dogovorene igrače, puno ih poznaje ABA ligu, to je i bio neki kriterij?

- Tu su Prepelič, Uskoković, Anđušić, ranije su igrali ovu ligu Radošević i Dangubić. Također, grčka i turska liga su jako taktičke lige, s puno kontakta i igračima koji dolaze iz tih liga se lakše adaptirati na ABA ligu.

Kakav je cilj za ovu sezonu Dubaija?

- Cilj je da budemo kompetitivni, da imamo natjecateljsku momčad. Jasno je da nitko nikada nije pogodio 12 novih igrača, koliko ćemo mi imati. Stoga smo gledali da imamo karakterne igrače i nadam se da ćemo se kao takvi umiješati u borbu za prvih šest mjesta. Želimo protiv svakog skupo prodati svoju kožu. Surađujem tijesno s GM-om Dejanom Kamenjaševićem, tražimo igrače s jakom radnom etikom kako bismo što je moguće lakše prebrodili porođajne muke.

Kako će se Dubai pripremati za novu sezonu?

- Krenut ćemo u Dubaiju, tamo obaviti liječničke preglede. Zatim odlazimo za Koper, tu je već planiran i niz pokusnih utakmica, jer će puno momčadi biti u blizini u to vrijeme. Već sada imamo zakazanu utakmicu protiv Splita koncem kolovoza u Kopru.

Jurica Golemac je - slažući momčad Dubaija - gledao i kvalifikacijski turnir u Pireju?

- Nisam razočaran, dapače, povezali smo dva ljeta dobrog puta. Imali smo 40 minuta do plasmana na Igre, ali bila je u tom finalu Grčka, koja me je, moram to priznati, oduševila. Spanoulis je složio momčad koja diše kao jedan, pokazao je da sve kreće od obrane, pa je i momčad koja nema visoki šuterski rang, dolazila do samopouzdanja i sjajno šutirala. Što se tiče Hrvatske, kažem, mi smo na dobrom putu, nadam se da će se taj kult reprezentacije nastaviti dizati, da će se svi odazivati, jer imamo tu mi još dosta “municije” koju možemo iskoristiti. Također, možda treba naturalizirati igrača drugačijeg profila od Smitha, pri tome ne dovodim tu u pitanje kvalitetu Smitha.

Mi znamo živjeti u prošlosti

Mislite da nam treba pravi play?

- Treba nam netko tko je u stanju kreirati i za sebe i za druge. Imamo izvanserijske igrače na pozicijama tri, četiri i pet, ako se tu dodaju Šamanić ili Matković, što je opet puno igrača na sličnim pozicijama, treba nam netko koji je u stanju kroz pick igru iskoristiti te naše potencijale, ne podcjenjujući nikoga. To je moje mišljenje, mislim da nam to treba ako želimo na još višu razinu od ove.

Kad smo kod Smitha, teško će biti pronaći igrača toliko socijalno uklopljivog poput Smitha, kojem uopće nije trebala faza adaptiranja. Tko kaže da će takav biti neki sljedeći Amerikanac?

- Danas su svi američki igrači puno bolje pripremljeniji za izazove koji ih čekaju u Europi, nego što su to bili nekada. Mi znamo živjeti u prošlosti. Već sam dosta dugo trener i nikada nisam imao problem niti s jednim američkim igračem. Poštuje mjesto gdje dolaze, krasi ih natjecateljski moment, gdje god da igraju žele pobjeđivati. S te strane neće biti problema.

Wembanyama mijenja košarku

Uskoro će i Igre, kako procjenjujete šanse?

- Amerikanci dolaze u najjačem sastavu i bit će protiv njih jako teško svima. Srbija je moćna, Kanada nikada jača, Njemačka je svjetski prvak, dok je Francuska domaćin i vrlo je jaka, dodatno motivirana nakon fijaska lani na SP.

Imaju domaćini i Victora Wembanyamu. U pokusu s Turcima, mladi je Francuz natjerao protivnike da šutiraju 1-27 iz igre u njegovoj minutaži na parketu. Hoće li Wemby promijeniti košarku?

- Taj dečko projektiran za sve što mu se događa još prije pet godina. On je nešto novo, do sada nikada viđeno. Fascinantno je koliki je njegov progres, koliko napreduje, kakvu košarkašku inteligenciju, razumijevanje igre posjeduje. Imao je veliku sreću da je stigao u NBA u ruke Gregga Popovicha, najboljeg trenera za razvoj mladih igrača, čovjeka koji je toliko igrača stvorio. Taj dečko će promijeniti košarku i Francuska je s njim u uskoj konkurenciji za najveće stvari.

Čeka li nas najjači olimpijski turnir u košarci?

- Svaki put je onaj koji dolazi najveći. Kad sam bio klinac i gledao Barcelonu 1992. godine, meni je to bio vrh. Svi su najbolji na svijetu tamo, bit će to zanimljivo za ispratiti. Krojit će dosta toga i neke usputne ozljede, dnevna inspiracija. Samo je 12 reprezentacija u ždrijebu i jedva čekam - zaključio je Jurica Golemac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. srpanj 2024 22:11