Luka Božić bio je MVP ABA lige prošle sezone

 LUKA GERLANC
REGIONALNI PLES MILIJUNA

Hrvati su u društvu Zvezde i Partizana samo promatrači, pred našim je klubovima izrazito težak zadatak

Tih 15-20 milijuna eura za svakog od dva beogradska kluba je 5 puta manje od prvog sljedećeg na listi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. rujan 2023. 10:14

Nitko ne objavljuje brojke, ali malo tko sumnja u to da su Zvezda i Partizan za novu sezonu kombinirano potrošili gotovo 40 milijuna eura. Oba kluba ciljaju na Final Four Eurolige, oba kluba žele ove sezone utvrditi pozicije kako bi zaradili euroligaške A licence temeljem kojih im plasman u ABA ligi ne bi značio bilo što, jer bi stekli višegodišnje jamstvo igranja Eurolige.

No, za sada još niti Partizan, niti Zvezda tu A licencu nemaju, pa im je pobjeda u ABA ligi, barem u startu sezone i te kako važna za euroligaški kontinuitet.

Uzmite samo da tih 15 do 20 milijuna eura s koliko raspolaže svaki od dva beogradska kluba je pet puta manje od prvog sljedećeg na listi potrošača. To je podgorička Budućnost, koja je - spekulira se - potrošila tri milijuna eura za momčad u novoj sezoni. Ostali, tako i Cedevita Olimpija, ispod su te svote.

ABA liga koja će početi u petak utakmicom Splita i Studentskog centra bit će podijeljena u barem tri posebne divizije.

Jedna je liga Zvezde i Partizana kojoj će se teško tko približiti. Iza bi trebala kolona momčadi kojima je cilj biti što je bliže vrhu, svakako u doigravanju, tu su Budućnost, Cedevita Olimpija, Igokea i Studentski centar. U središnjem dijelu ljestvice i u borbi za doigravanje treba očekivati Megu i FMP, tu će se negdje ugurati i netko od hrvatskih klubova, prije svih Zadar, možda i Split. U grčevitoj borbi za ostanak realno je očekivati Cibonu, Mornar, Krku i Borac, premda Borac izgleda bolje nego lani.

Realno, nitko ne izgleda, ne samo zbog momčadi, poput Cibone. Međutim, duga je sezona, dok znamo već da je ABA liga vrlo nepredvidljivo natjecanje u kojem je za samo nekoliko kola moguće dovesti pojačanje s kojim će se spasiti cilj sezone.

Cilj hrvatskih klubova je ostanak, po mogućnosti i izbjegavanje pretposljednjeg mjesta koje vodi u teške i neizvjesne kvalifikacije, za taj cilj će trebati kao i svake sezone skupiti između sedam i devet pobjeda u 26 kola. Nije to niti malo lagan zadatak.

Uz naša tri kluba, ove će se sezone i te kako pratiti što to rade u ostalim klubovima hrvatski igrači. U Studentskom centru, koji je osvojio Superkup ABA lige, čak su tri naša igrača. Tu su Borna Kapusta, Mateo Drežnjak i Tomislav Ivišić, još uvijek je na popisu igrača Zvonimir Ivišić, iako bi on trebao put SAD, u NCAA. Već su na Superkupu Kapusta, Drežnjak i T. Ivišić pokazali kako će imati dobar status u svojoj momčadi.

Sjajan status, pak, čeka Andriju Jelavića u Megi, koji ima tamo punu minutažu i koji bi trebao biti jedno od otkrića sezone, pa će se ti nastupi s pozornošću pratiti. Svakako, očekuje se i najbolja sezona dosadašnje karijere za Karla Matkovića koji je prvi centar Cedevita Olimpije.

Luka Božić je lani bio MVP sezone i u ovoj će će pikirati na isto mjesto, očekuje se da bi u Zadru trebao rasti Dario Drežnjak te uhvatiti kontinuitet Lovro Mazalin. U Splitu se očekuje konačna eksplozija Lovre Gnjidića, napredak Borisa Tišme te kontinuitet Krešimira Ljubičića i Tonija Perkovića. U Ciboni bi, pak, trebao iskočiti Tomislav Buljan, ali i postati bolji Ivan Perasović, kao što se očekuje napredak Mateja Bošnjaka.

Cibona, doduše, još uvijek ne zna s kojim će igračima započeti sezonu u nedjelju u Čačku. Iako se očekuje da ABA liga na koncu - jer ta liga nikome ne polaže prava, osim sebi samoj - dopusti igranje cijele Cibonine momčadi koju su na HKS zablokirali oni igrači kojima je klub ostao dužan lanjsku sezonu, a u novoj više nisu u Ciboni.

S obzirom na to da Zadar, Split i Cibona imaju proračun koji je zajedno u visini proračuna igračke Milorada Dodika, Igokee iz Laktaša, što će dovoljno reći o položaju ovog sporta u nas, sva tri kluba su lani odradila sjajnu regionalnu sezonu u kojoj su bili izvan zone opasnosti.

Može li takva biti i ova sezona? Bio bi to opet - uspjeh. Iako, ne izgleda realno...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 08:38