RONALD GORSIC /CROPIX Cropix
VELIKA HRVATSKA NADA

Hrvatska dobiva novog NBA igrača, jedan od najvećih dragulja stiže u elitu!? ‘Glava mu je puna priča...‘

Cibonin dragulj prijavio se za draft, ali i do 19. lipnja ima pravo povući prijavu
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 14. svibanj 2021. 15:20

Već neko vrijeme je jasno da je Roko Prkačin (18) ove godine zapravo "zicer" za izbor u prvoj rundi drafta pa službena prijava Ciboninog dragulja nikoga nije ostavila iznenađenim.

Bez obzira što je prije nekoliko mjeseci kapetan prve momčadi potpisao svoj prvi profesionalni ugovor s matičnim klubom podno Tornja. U tom ugovoru je naime uglavljena klauzula o fiksnoj odšteti za NBA ligu i stoga je Cibona u cijeloj priči potpuno nemoćna. Točnije, u Draženovu domu bi vjerojatno bili najsretniji kad bi Prkačin do isteka roka 19. lipnja povukao prijavu, što ne djeluje kao realna opcija, dok bi u suprotnom to trebalo značiti kako postoje određena jamstva za izbor u prvoj rundi i njegov odlazak iz Zagreba "preko bare" još prije 19. rođendana se već nazire...

image
LUKA GERLANC Cropix

"Roko ne može pričati o draftu jer mu je posljednje vrijeme glava puna priča o NBA ligi te se treba koncentrirati na ono što nas čeka u nastavku doigravanja za prvaka Hrvatske", poručio je Vlada Jovanović, trener Cibone.

Na Prkačinova razmišljanja o očekivanjima za draft ćemo stoga trebati pričekati kraj sezone u kojoj Vukovi preko Splita u polufinalu i vjerojatno Zadra u finalu žele do naslova prvaka Hrvatske.

Što se tiče projekcija, Roko Prkačin na portalima specijaliziranima za NBA draft figurira kao kasni pick prve runde, ali sve se to još može promijeniti do 29. srpnja s obzirom da će prije toga ići u SAD na tzv. workoutove, posebne treninge na kojima klubovi testiraju igrače prijavljene za draft.

- Nemam točnu informaciju jer mi još nisu javili da se Roko prijavio, ali mislim da se to ne preklapa s pripremama i kvalifikacijskim turnirom za OI u Splitu - kaže hrvatski izbornik Veljko Mršić.

Prema tome bi Prkačin najvjerojatnije trebao biti na raspolaganju Mršiću, koji sad više recimo neće imati dvojbu između njega i Luke Šamanića kojeg je iz kombinacija eliminirao lom ruke.

Dvije godine nakon što je baš Šamanić izabran 19. pickom (San Antonio), Roko je na putu da postane osmi hrvatski košarkaš izabran u prvoj rundi NBA drafta. Sve je krenulo s Daliborom Bagarićem koji je 2000. bio 24. pick Chicaga, tri godine kasnije je Zoran Planinić postavio rekord - 22. pick - koji je stajao do 2014. i Darija Šarića (12. pick), da bi potom slijedili Mario Hezonja (5. pick) 2015. te Dragan Bender (4. pick) i Ante Žižić (23. pick) 2016.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 17:45