Božić je bio nerješiva zagonetka za igrače Partizana

 LUKA GERLANC
EVO GDJE JE ZAPELO

Hrvatska senzacija mogla je u Partizan. Prvo su mu se podsmjehivali, a sada se kaju

Luka Božić je više puta istaknuo kako je razgovarao sa Željkom Obradovićem, ali dogovora nije bilo
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 26. prosinac 2023. 19:47

‘Kako je Partizan propustio Luku Božića: Obradović ga je ljetos zvao u Beograd, sad mu je u Zadru mogao samo čestitati‘. To je naslov koji je osvanuo na srpskom Sportalu sinoć nakon što su Zadrani u prepunom Višnjiku doslovno očitali lekciju trenutno najboljem košarkaškom klubu u regiji i pobijedili ga s 84:68.

Dario Drežnjak je svojim tricama jučer spriječio Partizan u svakom pokušaju približavanja, ali Božić je još jednom odigrao maestralnu utakmicu. S 26 poena, 9 asistencija i 9 skokova bio je na rubu triple-double, šut za dva poena bio mu je 8/11, a za trice 1/2. Imao je, doduše, šest izgubljenih lopti, ali to za širu sliku nije bilo važno. Njegova valorizacija je bila 38 i vjerojatno će opet biti MVP kola ABA lige, osim ako danas ne iskoči netko na utakmici između Mege i Igokee.

Božić je ove sezone već šest puta bio MVP kola regionalne lige i bilo bi čudno da ne obrani naslov najkorisnijeg igrača cijele sezone, posebno kada se uzmu u obzir njegove brojke. Prosječna valorizacija mu je 35,15, a prvi sljedeći s barem pola odigranih utakmica, Kenan Kamenjaš ima valorizaciju 21,62. Božić u sezoni zabija 24,9 poena po utakmici uz 8,9 skokova, 6,2 asistencije i 1,2 ukradene lopte. Imao je i dva triple-double učinka i to protiv Splita u osmom i protiv FMP-a u prošlom, 12. kolu.

Kada se uzmu u obzir sve ove brojke uistinu se postavlja pitanje što 27-godišnji krilni igrač još uvijek radi u Zadru, a ne igra u nekom većem klubu. Odgovor na to pitanje nije potpuno jednostavan, ali je opet i jasan. Božić je jedna od onih osoba koja stvari radi po svome pa makar imao i problema s tim. Nije mu bilo teško propustiti cijelu jednu sezonu nakon loše epizode u Budućnosti, niti se košarci vratiti u ipak, za njegove vrijednosti, slabom Širokom. U svakom od svojih intervjua je jasno isticao kako ne želi pod svaku cijenu igrati za bilo koji klub, kako je pogriješio s odlaskom u Budućnost ‘na silu‘ te da to neće ponoviti i kako je jako zahvalan treneru Danijelu Jusupu za sve prilike koje mu je dao.

image
LUKA GERLANC

Jusup je Božića doveo u Široki pa zatim i vratio u Zadar te mu dao praktično sve ovlasti. To je 200 centimetara visoki Bjelovarčanin i zaslužio s obzirom na svoje igre, a nakon maestralne prošle sezone u kojoj je Zadar osvojio naslov prvaka Hrvatske bilo je pitanje hoće li se njih dvojica rastati. Božić je imao nekoliko ponuda, a najzvučnija je bila ona Partizanova. No, do realizacije iste nije došlo te je Božić prihvatio novi ugovor sa Zadrom i novu sezonu pod Jusupom.

- Istina je da je bilo kontakta s Partizanom. Razgovarao sam s trenerom Željkom Obradovićem koji me nazvao. Bili smo nekako i blizu dogovora, ne bih iznosio detalje. Bio sam blizu, nije se dogodilo i to je to. Bog najbolje zna zašto se nije dogodilo - rekao je Božić za Antenu Zadar prije mjesec dana, a nakon velike sinoćnje pobjede srpski mediji su se počeli pitati zašto do njegovog angažmana nije došlo.

‘Dok cijela Srbija priča o zvučnim i preskupim pojačanjima koje Partizan i Crvena zvezda dovode u svoje redove kako bi bili konkurentni u Euroligi, u regionalnom natjecanju su svi oni u drugom planu, jer je tu neprikosnoveni vladar košarkaš Zadra Luka Božić. On je u utakmici protiv crno-bijelih briljirao, kao što to uglavnom i inače čini, ali ih je sada u direktnom okršaju zasigurno natjerao da stave prst na čelo i da dobro razmisle kako su i zašto ljetos dozvolili da ne obuče njihov dres‘, piše Sportal, a u sličnom tonu su napisani i tekstovi na drugim portalima u Srbiji.

Pa zašto do angažmana nije došlo? Prije svega treba reći kako je prva vijest o zanimanju Partizana za Božića primljena pomalo s podsmijehom jer su se mnogi pitali zašto bi jedan Euroligaš želio dovesti igrača iz u najmanju ruku prosječnog abaligaša. Još se pri tome isticala Božićeva neprilagodljivost, odnosno činjenica da u svojoj karijeri još nije igrao za neki klub koji igra u Europi. No, ponuda je došla, ali nikada nije realizirana.

image
DARKO TOMAŠ/Cropix

U kuloarima se neslužbeno spominje kako je Božić tražio više novca nego su to u Partizanu bili spremni ponuditi, a ulogu u cijeloj priči je igrala i njegova potencijalna uloga u dresu ‘crno-bijelih‘. Naime, Obradović je njega želio angažirati prije svega za utakmice u ABA ligi dok bi u Euroligi Božić bio u drugom planu. Samim time, bogati beogradski klub nije želio posegnuti previše u blagajnu te je Božić ostao u Zadru i sinoć svojem nesuđenom poslodavcu pokazao da je pogriješio.

Jasno je da Božić najbolje funkcionira s loptom u rukama i u sistemu u kojem mu je Jusup praktično dao sve ovlasti te da to ne bi mogao dobiti u Partizanu, pa ni na ABA utakmicama. No, njegove kvalitete su takve da bi ih jedan iskusni lisac poput Obradovića sigurno mogao iskoristiti na najbolji način, a Božićeva dominacija u igri leđima prema košu je takva da bi je u Partizanu još bolje iskoristili. Njegova snaga, tehnika i sposobnost završavanja akcija oko obruča mu je donijela status da ga praktično nitko u regionalnom društvu ne može braniti, a vjerojatno bi i u euroligaškim utakmicama mogao dobiti poneku minutu da se pokaže i dokaže.

No, to se nije dogodilo isto kao što se nije dogodila niti jedna druga ponuda koja bi Božića zaintrigirala pa je ostao u Zadru. Kažu da je neprilagodljiv i da je teško s njim raditi te da ga zbog toga mnigi treneri ne žele u svojoj momčadi. Bilo kako bilo, on je i dalje u Zadru na radost Jusupa i svih onih navijača kojima su jučer on, Drežnjak i Ivan Ramljak uljepšali blagdane. Tri kralja za čaroliju na Badnjak...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 02:51