Antonio Jordano (Zadar) i Krešo Radovčić (Cibona) rijetki su preostali u momčadima koje su prije tri i pol mjeseca igrale finale PH

 TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
22. SEZONA ABA LIGE

Hrvatski ‘velikani‘ kreću po nove šamare diljem regije! Svaka od HR momčadi vrijedi kao prosječan starter Zvezde

Danas na Višnjiku starta natjecanje u kojem HR predstavnici Cibona, Zadar i Split imaju sve slabiji status
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 30. rujan 2022. 12:53

Iako u proteklom razdoblju, sad je to već nekih pet godina, prolazi kroz najteže vrijeme svog postojanja, makar ni prije toga u ABA ligi nije “cvjetalo cvijeće”, s obzirom da su temelji natjecanja postavljeni na privatnim interesima nekolicine košarkaških moćnika u Hrvatskoj i Sloveniji početkom ovog stoljeća, danas se na Višnjiku utakmicom Zadra i Studentskog Centra otvara 22. sezona regionalne lige u kojoj naši klubovi imaju samo jedan cilj - osigurati ostanak. Iako nakon ove sezone i neće imati u čemu ostati ako eskaliraju interne borbe među klubovima za što veću kontrolu lige čiji su vlasnici upravo klubovi.

Trenutno, pred start 22. izdanja ABA lige, vlada - dojam je - primirje, što se donekle može razumijeti s obzirom da Crvena zvezda i Partizan, glavni “ovnovi na brvnu”, fokus stavljaju na Euroligu u kojoj će nastupati oba beogradska kluba za što im je najvećim dijelom država osigurala i izdašne budžete, dok je uvijek glasnoj Budućnosti i u tom smislu tradicionalno rezerviranoj Cedeviti Olimpiji valjda jasno da se s time ne mogu nositi pa su se pomirili sa svojim statusom u ovom društvu.

Ukupno oko milijun eura

Kao što su se odavno pomirili hrvatski klubovi. Doduše, njih se tu ionako više ništa ne pita, kako na terenu, tako i izvan njega.

image

Na Gripama se slagala momčad oko Shortera, najboljeg strijelca ABA lige prošle sezone

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Uglavnom, Cibona, Zadar i Split već od danas kreću po nove “šamare” diljem regije jer ono što se ljetos događalo pod Tornjem, na Višnjiku i na Gripama ne nudi bilo kakvu nadu da bi moglo biti drukčije. Podsjetimo, Cibona tamo negdje do početka kolovoza nije postojala. Doslovno. Nije imala predsjednika, nije imala trenera, nije imala nijednog igrača, račun joj je bio blokiran, klub je po osvajanju naslova prvaka Hrvatske doslovno raspušten. Dalje, na jugu zemlje je u Zadru samo nedostajao šator da bi cirkus bio potpun jer su se tjednima članovi Nadzornog odbora prepucavali preko medija, sjednice su izgledale poput farse, provodili su se natječaji koji to nisu bili, odrađivala imenovanja pa se poništavala ista, dok se momčad polako i sigurno rasipala. I na kraju Split, “najveći klub 20. stoljeća”, kako mu tepaju navijači, koji barem - poput Cibone i Zadra - nije blokiran na Hrvatskom košarkaškom savezu pa može prijaviti momčad za HT Premijer ligu. Ali zato ista izgleda “nedovršeno” sa šestoricom ili sedmoricom igrača za ozbiljnu rotaciju u regionalnom društvu.

Prema onome što je emitirano iz naših klubova proteklih mjeseci, s tim da tu treba naglasiti kako nijedan od njih nije niti minimalno pristojno transparentan po pitanju financiranja, iako se u najvećem dijelu finaciraju iz javnih izvora, ukupni proračun za igrače Cibone, Zadra i Splita je između 900.000 i milijun eura. Ukupno, da ne bude zabune, što znači da svaka od tih momčadi vrijedi kao prosječan starter Zvezde i Partizana, odnosno sve tri zajedno su dvije trećine Kevina Puntera, najskupljeg igrača lige.

Izbalansirani Vukovi

U takvim okolnostima očekivati bilo što od Josipa Sesara, Danijela Jusupa i Srđana Subotića, ako govorimo o nekakvom rezultatu u ABA ligi, bilo bi čak i nepristojno. Realnost je takva da naši “velikani” više nisu bolji ni od razvojnih momčadi Zvezde (FMP) i Budućnosti (Studentski Centar), kamoli Igokee, Mornara ili Mege, koji su u svakom trenutku sezone sposobni napraviti ono što se zove dodatna selekcija za koju Cibona, Zadar i Split neće imati prostora. Prevedeno, moraju se nadati da će ono što su posložili funkcionirati kako je zamišljeno.

A momčadi su sastavljene “na knap” jer Cibona, recimo, ima točno 12 igrača, s tim da je na mjesec dana ostala bez Blaža Mesičeka koji je dočekan kao najveće pojačanje prijelaznog roka pod Tornjem, Zadar u sezonu ulazi sa samo jednim playom, Sanijem Čamparom, dok će Split imati sedmoricu debitanata u ABA ligi.

Na papiru najbolje izgledaju Vukovi, koji će se, uz Mesičeka kad se vrati, u napadu nasloniti na prije svih Krešu Radovčića, Lovru Mazalina i srpsko pojačanje Aleksandra Aranitovića, s Ljubičićem, Bundovićem i Bakovićem su solidno pokriveni na “petici”, vani dobre minute mogu dati i Borna Kapusta te Sven Smajlagić, na krilima je kombinacija iskustva (Malešević) i mladosti (Perasović) pa sve to izgleda dobro izbalansirano. Preostaje da Sesar posloži stvari na parketu.

S druge strane, Zadar je u pripremama pokazao da i Danijel Jusup itekako zna što radi, da s Lukom Božićem i Darijom Drežnjakom kao stožernim igračima, Čamparom i Jordanom na bekovima, polivalentima Ramljakom i Žganecom, novopridošlim Davisom pod košem, proširenom rotacijom u kojoj su još Šantelj i Lakić... može biti konkurentan u borbi za ostanak u ABA ligi, ali i za sve u hrvatskim okvirima.

Split ‘favorit’ za ispadanje

Ambicije Splita u ovoj sezoni nosit će Dominik Mavra, hrvatski reprezentativac i bivši kapetan Zadra te Shannon Shorter, najbolji strijelac ABA lige prošle sezone oko kojeg se slagala ova momčad Srđana Subotića. Tu je, dakako, još i povratnik iz Gorice Mate Kalajžić, dok su velika očekivanja i od centra Tyrella Nelsona koji je prošle sezone bio MVP Belgijskog kupa. Ostali su Runjić, Vuko i Jukić, došao još kanadski Hrvat Đogo, ostatak momčadi popunili su povratnici s posudbi i izlazni juniori pa sve skupa izgleda prilično tanko. Podsjetimo, Žuti su prošle sezone ostanak u ABA ligi osigurali temeljem “nacionalnog ključa”...

CIBONA

Radovčić, Mesiček*, Aranitović, Mazalin, Ljubičić

Klupa: Kapusta, Majcunić, Smajlagić, Perasović, Malešević, Bundović, Baković

ZADAR

Čampara, Jordano, Božić, Drežnjak, Davis

Klupa: Lakić, Matulina, Zagoršak, Ramljak, Klarica, Sikirić, Šantelj, Žganec, Njegovan

SPLIT

Mavra, Shorter, Runjić, Vuko, Nelson

Klupa: Kalajžić*, Gizdavčić, Maraš, Lisica, Đogo, Šarić, Perkušić, Jukić, Dubravčić

* - ozlijeđeni na početku sezone

ABA LIGA 2022/23.

Borac Čačak (Srbija)

Budućnost (Crna Gora)

Cedevita Olimpija (Slovenija)

Cibona (Hrvatska)

Crvena zvezda (Srbija)

FMP Železnik (Srbija)

Igokea (BiH)

Mega (Srbija)

Mornar (Crna Gora)

MZT Skoplje (Makedonija)

Partizan (Srbija)

Studentski Centar (Crna Gora)

Split (Hrvatska)

Zadar (Hrvatska)

Hrvatski klubovi u regionalnoj ligi

22 sezone

CIBONA

21 sezona

ZADAR

11 sezona

SPLIT

10 sezona

ZAGREB (ugašen), CEDEVITA (fuzionirana s Olimpijom)

1 sezona

ŠIBENIK (ugašen), KVARNER (ugašen)

CIBONA

Radovčić, Mesiček*, Aranitović, Mazalin, Ljubičić

Klupa: Kapusta, Majcunić, Smajlagić, Perasović, Malešević, Bundović, Baković

ZADAR

Čampara, Jordano, Božić, Drežnjak, Davis

Klupa: Lakić, Matulina, Zagoršak, Ramljak, Klarica, Sikirić, Šantelj, Žganec, Njegovan

SPLIT

Mavra, Shorter, Runjić, Vuko, Nelson

Klupa: Kalajžić*, Gizdavčić, Maraš, Lisica, Đogo, Šarić, Perkušić, Jukić, Dubravčić

* - ozlijeđeni na početku sezone

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 18:44