Rok Stipčević ove sezone briljira u dresu Krke

 ADMIRALBET ABA LEAGUE/DRAGANA STJEPANOVIć
35 MU JE GODINA TEK

Hrvatski veteran dominira u ABA ligi: ‘Nije na meni da pričam o reprezentaciji, ima tko odlučuje o tome‘

Svojim je igrama Rok Stipčević poslao jasnu poruku Veljku Mršiću: ‘Nije to moja najbolja sezona‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. studeni 2021. 17:20

Kad je Rok Stipčević, 35-godišnji hrvatski internacionalac u dresu Krke stavio devet od deset ispucanih trica u mrežicu Mornara, a igralo se drugo kolo ABA lige, mnogi su pomislili kako je to tek jedan lud dan ovog vremešnog zadarskog beka.

Međutim, Rok Stipčević igra kao da mu nije 35, jer je serija nastavljena, uostalom, njegov šut za tri poena je na 58,5 posto, a pri tome je u šest kola ispucao čak 41 tricu. Trenutačno je drugi strijelac ABA lige sa 18,7 poena u prosjeku, ali i četvrti u poretku za MVP. Kyle Vinales, bek iz Studentskog centra koji je slomio Split i Cibonu, trenutačno je vodeći u obje kategorije, a ako ne računamo na Amerikance, Rok Stipčević najbolji je igrač prvih šest kola ABA u brojkama.

Hijerarhija u klubu

Uostalom, i tog Vinalesa je Stipčević nadigrao u posljednjem kolu kad je Krka sredila Studentski centar (87:70), a Stipčević je u toj utakmici zabio 22, a Vinales 17 poena.

Igra li Rok Stipčević s punih 35 godina svoju najbolju košarku karijere?

"Ne bih se složio da je to moja najbolja sezona, jer imao sam u Sassariju i u Vareseu kvalitetnijih sezona. Kad bi se gledala samo statistika, onda je to vjerojatno tako, ali i na nekim višim razinama imao sam možda bolje sezone nego je to start ove. Ono što se trenutačno događa jest neki spoj iskustva, dobre fizičke spreme i užitka koji još uvijek imam dok igram košarku."

Rok Stipčević jedan je od onih košarkaša za koje bi se novinar okladio kako će imati dugu karijeru. Jer, rijetko je tko veći profesionalac od Roka Stipčević, rijetko tko više posvećuje pažnju svojem tijelu, jer to je za Stipčevića, jednostavno, način života.

"Briga o tijelu jako pomaže, ali isto tako treba biti svjestan kako je netko kome je Bog podario ekstremni talent trebao manje raditi, jer je s talentom kompenzirao neke stvari i onda kad je došao u neke godine bilo mu se teško naviknuti na zahtjevni rad. Osobno nisam bio nagrađen nekim iznimnim košarkaškim talentom, nego sam dodatnim radom stavljao sebi osigurač. I meni je tako raditi normalno. Usto ide i sportski život van terena, i dok traje sezone i kad nema sezone, jer sam ja jednostavno na to sve navikao. Ono, živim baš sportski život."

Krka je opet bila jedan od glavnih kandidata za ispadanje u ABA lige, no to opet ne izgleda tako. Krka je na omjeru 3-3, lako je svladala Zadar, a u ponedjeljak će goste Ciboni, a onda i Splitu. U čemu je tajna Krke?

"To je zdrava sredina koja poštuje sve financijske okvire koji su dogovoreni. Jasna je hijerarhija i u klubu i izvan njega, to je jedna mirna sredina koja dopušta svakom pojedincu da se izrazi. Sport i teren su najvažniji i s obzirom na ulaganja ostvaruju se jako dobri rezultati. U ovom se klubu svaki igrač osjeća jako dobro, a to će potvrditi svatko tko je igrao ovdje. Možda to ne djeluje tako sa strane, ali to je doista tako u Novom Mestu."

Kako iz slovenske perspektive Stipčević gleda na start sezone tri hrvatska kluba?

"Očekivao sam da će kod Cibone biti dosta oscilacija, jer ona je mlada i neiskusna. Potencijal tu postoji, ali nedostaje iskustva i oscilacija će biti i dalje. Split još nije uhvatio onu prepoznatljivu nit igre, a kako ćemo se uskoro sudariti s njima, vidjeti ćemo kako će to izgledati. Respektiram i jednu i drugu momčad, a mislim da smo negdje podjednaki."

Dobro, pa tko će ispasti iz ABA lige?

"Mornar je trenutačno posljednji, ali to nije realno i bit će tu svega do konca sezone. Karakter igrača i kvaliteta momčadi može se iščitati tek oko Božića. Lako je biti nasmijan kad je sve super, ali kad se zareda deset gostovanja, pa na to dođe par poraza, onda tek na vidjelo izlazi karakter i prava kvaliteta. Tako da je za ovo pitanje malo prerano..."

Realno, još 2-3 sezone

Prije nego li će Krka u goste Cibone, u okviru HT Premijer lige, u petak, na programu je veliki derbi, jer Cibona dočekuje Zadar. Ta utakmica će u mnogo čemu utjecati i na ono što slijedi za obje momčadi, uvijek to tako nakon utakmica Cibone i Zadra.

"I dobro je da je tako. Bilo bi dobro da tog naboja ima i više, kao što je to nekada bilo. Kako god se to okrene, Cibona je jaka, Zadar je promijenio trenera i sada treba vidjeti kako će se skupiti, hoće li promijeniti stvari. U svakom slučaju biti će to zanimljiva utakmica u kojoj svatko ima svojih aduta. Zadar ima tu svoje karte, a Cibona je brža, laganije igra. Zadar će se truditi svesti ih pet na pet i tu u malo čvršćoj utakmici pokušati doći do pobjede."

Napunio je Stipčević 35 godina, a koliko se još vidi na terenu. Malo je nepristojno to pitati čovjeka koji je trenutačno drugi strijelac i četvrti u MVP poretku ABA lige, ali u godinama je kad se takve stvari pitaju...

"Dok god idem s guštom na svaki trening i utakmicu, do tada ću igrati. Mislim da je realno reći još dvije, tri sezone..."

No, daleko od toga kako Stipčević već ne radi na tome da ima čist put što će raditi kad mu se okonča igrača karijera. FIBA je organizirala fakultetski smjer u Newcastleu, leadership menadžment u sportu, koji je Stipčević već položio...

"Bio je to pokusni program FIBA-e, koji se provodio po napucima FIFA-e. FIBA je financirala prvu godinu, a ja sam završio tri, postao prvostupnik. Paralelno sam upisao i višu trenersku školu na zagrebačkom KIF-u, dao tu prvu godinu. Nisam još konkretizirao što želim, ali da ću ostati u ovom košarkaškom svijetu kad završim igračku karijeru, to svakako. Ne, neću biti menadžer, ima dosta onih koji se time bave, više volim teren i konkretnije stvari", zaključio je Rok Stipčević.

Reprezentacija je za mene svetinja i ako nisam u njoj, onda sam najveći navijač

Uskoro će početak kvalifikacija za SP, a Rok Stipčević u reprezentaciji nije bio od proteklih kvalifikacija za SP. S obzirom na formu s kojom je otvorio sezone, nada li se kako će osvanuti na popisu Veljka Mršića?

"Iskreno, o tome nisam previše razmišljao. Igram iz utakmice u utakmicu. Reprezentacija je za mene svetinja i ako nisam u njoj, onda sam najveći navijač. Nije na meni da o tome pričam, ima tko odlučuje o tome tko će biti u reprezentaciji."

Čeka nas odmah na otvaranju, u prvom ogledu Slovenija u Zagrebu. Reprezentacija koja je igrala olimpijsko polufinale u Zagrebu će, ipak, biti prilično oslabljena. Neće biti Luke Dončića i Vlatka Čančara koji su u NBA ligi, Zoran Dragić i Žan Mark Šiško igraju Euroligu, a Mike Tobey je ozlijeđen. S druge strane, Slovenija će ući u taj meč, i zbog Tokija, kao favorit?

"Slovenci nemaju preveliku rotaciju, a sama činjenica da će im nedostajati pet igrača znači i da će to biti kud i kamo drugačija reprezentacije od one s Igara. Opet, Slovenci imaju dobar ugođaj među igračima, u Savezu, kroz medije i tome pridonose, jasno, rezultati. Međutim, mi možemo igrati s njima. A ako budemo kakvi možemo i trebamo biti, sigurno smo u stanju do pobjede u toj utakmici."

Učinak Roka Stipčevića u ABA ligi ove sezone

35,5 minuta

18,7 poena

58,5% trica

3,7 skoka

3,3 asista

Anzulović kao trener puno traži, ali to što traži ima smisla

Na klupu Zadra sjeo je Vladimir Anzulović, čovjek koji je lani vodio Roka Stipčevića u Krki. S obzirom kako je Stipčević Zadranin, kako mu djeluje ta kombinacija?

"Zuli će sigurno trebati vremena da uspostavi svoj sustav rada i nadam se kako će to momci brzo pohvatati. Trener je to koji dosta traži, ali na kraju dana vidiš da to što traži ima smisla. Svi smo skupa naučili da ono što radiš u jednoj momčadi, nema veze s onim što te čeka u nekoj drugoj."

Kako mu sa strane djeluju sve te priče oko neizglasavanje rebalansa proračuna u Zadru i koliko to uopće ima utjecaj na momčad Zadra?

"Ima utjecaj na košarku. Znamo što je košarka u Zadru i ovo nisu stvari koje se trebaju rješavati u srcu sezone. Evo, sada vidim da je Split dobio neki novac. Međutim sva ta prepucavanja ne vode nigdje i nisu od koristi košarci, ona tu najviše strada na koncu."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 01:48