NIKOLA BRBOLEZA Cropix
SJAJAN PLAY

Jedan od glavnih režisera velike hrvatske pobjede protiv Zvezde: ‘Pokazali smo da možemo igrati sa svima‘

Reprezentativni play je u nedjelju protiv Zvezde odigrao najbolju utakmicu u žutom dresu
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 10. listopad 2024. 09:54

Ako je Slaven Rimac s klupe režirao prvi veliki skalp Žutih ove sezone i pad Crvene Zvezde, na terenu je režiser pobjede Splićana bio Borna Kapusta. Hrvatski reprezentativac je za nešto više od 27 minuta na parketu ubilježio 12 poena, dva skoka i - ono najvažnije kada je on u pitanju - sedam asistencija. Čim je Kapusta odigrao najbolju utakmicu do sada u žutom dresu bolji su bili i ostali suigrači. Split je imao pet dvoznamenkastih igrača, što je uvelike olakšalo trasu prema pobjedi.

Malo se proslavilo, ali na Gripama su već okrenuti izazovnom vikendu koji u subotu donosi okršaj u Ljubljani protiv Cedevite Olimpije, dok je za ponedjeljak zakazan ogled Favbet Premijer lige protiv Cedevite Junior.

- Priprema za Ljubljanu je krenula odmah nakon utakmice sa Zvezdom. Bitno nam je nastaviti s dobrom igrom i energetskim pristupom. Napravit ćemo dobar skauting Cedevite prije puta i dat sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat, isti je cilj i za utakmicu u Zagrebu - započeo je Kapusta pa se dotakao značaja pobjede nad Zvezdom:

Kombiniranje raznih obrana

- Ta nam pobjeda mora biti putokaz za ulazak u utakmice, jako bitna dva boda za nas. Nekim je igračima trebalo malo više samopouzdanja, to su dobili ovom pobjedom. Ona je sada iza nas i pripremamo se za sljedeće izazove.

Puno se u kontekstu nove ekipe Splita priča o karakteru.

- Ekipa je svima pokazala svoj karakterni dio, pogotovo kada se Zvezda odvojila na osam razlike. Nismo dozvolili da zatvore utakmicu, već odigrali pametno i onako kako smo se dogovorili što nam je na kraju i dalo rezultat - jasan je Žuti broj 44 koji je do sada u mnogim razgovorima pokazao da njemu samopouzdanja ne nedostaje.

Kako mu je na terenu voditi ovosezonske Žute?

- Kao razigravaču mi je trebalo neko vrijeme da se ekipa privikne na mene, da ja pohvatam njihove kretnje i stavim ih u omiljene pozicije tijekom utakmice. Mislim da se iz utakmice u utakmicu sve više vidi ta kemija među igračima i lakoća igre.

Pokazuje li 85 poena euroligašu napadačku moć i raznovrsnost ove ekipe?

- U svim utakmicama ove sezone smo pokazali da igramo timsku košarku, to se pogotovo vidi u napadu jer nas dosta redovito ode preko 100 poena. Protivnicima je to puno teže skautirati jer opasnost dolazi s više strana - reći će Kapusta koji u obrambenom dijelu skupa s Kučićem, Jordanom i Shorterom redovito vrši pritisak na protivničke bekove.

Potencijalni problem manjka centimetara na bekovskim pozicijama za sada ne dolazi do izražaja.

- Imamo mogućnost kombiniranja različitih obrana, nedostatak visine na nekim pozicijama nadoknađujemo brzinom, željom i pameću.

Pobjeda protiv Zvezde pokazala je da Split i ove sezone može igrati sa svima, nepobjedivih nema...

- Definitivno možemo igrati sa svima, samo je bitan pravi pristup i poštovanje među igračima. S tim počinje i dobra obrana i laki poeni, a onda će te nagraditi i igra - jasan je igrač koji je na terenu produžena ruka Slavena Rimca.

Otkrio je Kapusta i kako je svlačionica reagirala na prvi veliki skalp sezone.

- Malo smo se proveselili, ipak ne pobjeđuješ svaki dan euroligaša, ali već sam rekao, to je iza nas. Svakih par dana je nova utakmica, nama su u svakoj ambicije iste. To je jedini način razmišljanja ako nešto želimo napraviti.

Na takvo razmišljanje nadovezuju se i pobjede u PH protiv Dubrovnika i Kvarnera, ostvarene pravim pristupom, kad je tako kvaliteta lako dođe do izražaja.

- Za sada u Prvenstvu nismo imali problema i nadam se da će tako i ostati. Sve je isključivo u pristupu, svaku moramo igrati kao protiv Zvezde da bi na kraju imali šanse za veseljem - nema sumnje hrvatski reprezentativac koji je za kraj na znakovit način prokomentirao stabilnost kluba s Gripa.

Najstabilniji klub u Hrvatskoj

- Mislim da je Split trenutno najstabilniji klub u Hrvatskoj i iskreno se nadam da će tako i ostati, ali da će i ostali klubovi ići u tom pravcu - zaključio je Kapusta iza kojeg je najbolja utakmica u žutom dresu.

Ono što može radovati sve navijače Žutih, kao i trenera Rimca, jest da još uvijek ima puno mjesta za napredak. Uspješno je Koprivničanin apsolvirao okršaje s Yagom i idolom Teodosićem, za vikend ga čekaju Devante Jones i Aleksej Nikolić. Sigurno je da uz ovakvog Kapustu, Split u Ljubljani ne bi trebao biti bez šanse. On, pak, prvo ističe pristup koji je lani u nekolicini utakmica nedostajao. Početak ove sezone pokazuje suprotno i to je jedini ispravan put.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. listopad 2024 09:54