SRDJAN VRANCIC/CROPIX
SVJETSKI PRESEDAN

Kako je dobra ideja otišla kvragu: Pa ovdje je prvak mogao ispasti iz lige! Promjene su nužne...

Apsurd završnice sezone regionalnih obračuna poklopio se s raspletom ABA 2 lige...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. travanj 2022. 12:29

U nedjelju je zaključena osnovna sezona ABA lige, čeka se početak doigravanja u kojemu će zaigrati šest najboljih momčadi lige, pet najskupljih i FMP, koji je odradio sjajan uvodni dio sezone i bio je dovoljno dobar da se na kraju ukrca u vlak vodeće šestorice.

Kakav je to play-off u kojemu igra šest momčadi, dobro je pitanje, ali ABA liga nas je godinama već navikla na svakojaka iznenađenja. Ispalo je tako, a znajući odnose u ligi, nemam razloga sumnjati da je to bila i ideja, kako bi se oslobodilo dva najbolja, a to su Zvezda i Partizan regionalnih okršaja u vrijeme kad bi oni, smatralo se, trebali zidati svoje europske nove.

Željko Obradović stigao je ovoga ljeta u Partizan s misijom povratka tog nekadašnjeg prvaka Europe u Euroligu. Međutim, dogodila se mala neugodnost, jer je Partizan proteklog tjedna izgubio uvodnu utakmicu doigravanja u Eurokupu. Zvezda nešto ranije nije pronašla put među osam najboljih u Euroligi, pa iako je plan bio da u ovom trenutku oba kluba imaju srce svoje europske avanture, oni su svoja natjecanja završili. Kako se prvenstvo Srbije igra po još zanimljivijem modelu, tamo čak Zvezda i Partizan ne moraju igrati domaće prvenstvo, nego se tek priključuju u polufinalu doigravanja, sada će i jedni drugi biti bez utakmica gotovo - mjesec dana!

Željko Obradović je tri desetljeća trener i u ovo vrijeme je u pravilu osvajao. Nikada, baš nikada mu se nije dogodilo da od sredine travnja do druge polovice svibnja ne igra niti jednu utakmicu. I baš me zanima što on sam o tome misli. A išli su mu na ruku svi, i ABA ligi i srpski savez, kao uostalom i Zvezdi...

Sada će započeti ABA doigravanje s momčadima od trećeg do šestog mjesta. Igrat će ga i jedina živa momčad u Europi s ovih prostora, Cedevita Olimpija. Na koju nitko nije računao, pa se prema tome nije niti skladao raspored. Ta Cedevita Olimpija upravo sada igra tri usporedna natjecanja, jer doigrava u Eurokupu, ABA ligi i još, ktome, igra i slovensko prvenstvo. Doduše, s drugom momčadi i trenutačno je posljednja, šesta u tamošnjoj Ligi za prvaka.

Apsurd završnice sezone regionalnih obračuna poklopio se s raspletom ABA 2 lige u kojoj će prvak ABA 2 lige morati igrati kvalifikacije s Borcem, najslabijom srpskom momčadi lige, jer po propozicijama niti jedna država ne može imati više od pet klubova u ABA ligi. I sve to nas dovodi do nove vratolomije. Naime, prema važećim propozicijama, ABA liga je mogla biti jedina liga u povijesti sporta u kojoj je u istoj sezoni netko mogao biti prvak, ali i ispasti iz lige.

Kako? Pa uzmite situaciju da je na prvih pet mjesta u ABA ligi bilo pet srpskih klubova, a da je Zlatibor, kao što i jest, postao prvak ABA 2 lige. On bi zaigrao s najslabijim srpskim klubom - recimo petim Borcem - kvalifikacije za ostanak u ABA ligi. Isti taj Borac bi, pak, s petog mjesta u ABA ligi mogao doigravati za prvaka. Prevedeno, mogao bi biti i prvak, ali bi mogao u istoj toj sezoni i ispasti iz ABA lige!

ABA liga je kao ideja bila dobro postavljena, ali otišla konačno kvragu kad su je preuzeli klubovi u svoje vlasništvo, a pri tome su Savezi ostali bez dvije važne poluge. Srpski, hrvatski i slovenski Savez imali su svoje zajamčeno mjesto u Euroligi, ali su ga onda prebacili na ABA ligu. I od tri mjesta, ostalo je samo jedno. I usput se Savezi više niti na koji način nisu uključivali u rad ABA lige. Stvorio se nered, najgori oblik rašomona u kojemu živi ovaj sport u sukobu FIBA-e i Eurolige eruptirao je, a kud će suza nego na oko, baš na ovim prostorima.

Ako ABA liga želi nastaviti svoj život, ona hitno treba promjene. Od strukture natjecanja, odnosa između klubova, prohodnosti prema europskim kupovima, baš svega. Naravno, nužan je tu i kompromis s nacionalnim Savezima. Nitko ne može dobiti cijelu sezonu na dispoziciji, morat će se dogovarati. Niti ABA liga ne može trajati deset mjeseci, niti nacionalna prvenstva u punom obimu ne mogu trajati deset mjeseci. I u svakom dijelu sezone klubovi mogu imati najviše dva natjecanja koje igraju. Računica je lagana, samo treba vizije i dobre volje. Pameti, zapravo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 18:58