BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
NEVIĐENA REAKCIJA

Kakva lekcija hrvatskog kapetana velikom srpskom talentu: ‘Taj mali se mora naučiti poštovati starije!‘

Kapetan reprezentacije odveo je Split do sedme pobjede u ABA ligi, stavio je Megi 29 poena...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. ožujak 2021. 13:06

Bila je to utakmica u kojoj mu se, kazat će on sam, “otčepilo”.
- Pa, pogodi me u zadnje vrijeme jedna takva utakmica, lani sam u Francuskoj jednom zabio 27, prije dvije godine 26, onda prije tri sezone jednom za Cedevitu 27. Jednom me “otčepi”, ha, ha, ha...


Megi je zabio 29, pri tome je Roko Ukić šutirao za tri 5-7. I Split je svladao Megu (74:65), stigao do sedme pobjede u regionalnoj sezoni, a to je prilično dobar znak za završnicu. Nije trebalo provjeravati, Roko se sam sjeća kad je ubacio više od ovoga.
- I kad sam igrao sezone s puno poena, poput onih u Fenerbahčeu, nisam nikada odlazio preko trideset. Zadnji puta sam ubacio preko 30 dok sam bio u Rimu, a to je bilo 2008. godine.

‘Eksplodirao’ kao nikad

Ili, prije 13 godina. Kad je, recimo, trenutačni MVP ABA lige, Filip Petrušev imao samo osam godina. Roko Ukić je 15 i pol godina stariji od srpske nadolazeće zvijezde, pa je na koncu utakmicu morao i disciplinirati mladog Petruševa.

image
Filip Petrušev i Marko Luković u duelu
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Doduše, a pratimo Ukićevu karijeru 20 godina, ovako što nismo vidjeli od njega. Bila je to posljednja minuta ogleda s Megom. Ukić je pazio na Milenka Tepića, koji ga je nehotice u driblingu zahvatio rukom po licu, pa je Roko pao. Tu se našao Filip Petrušev, momak koji će za mjesec dana napuniti 21 godinu i koji je Ukiću nešto dobacio. Roko je eksplodirao, bilo je tu svega, nikada ga takvog nismo vidjeli...


- Mali Petrušev je napravio neke stvari koje se ne rade u odnosu prema starijim kolegama, neke stvari on tek treba naučiti. Ne dobacuje se starijim igračima, posebno ne u gostima, ne provocira se. I te stvari treba poštovati. I budite sigurni da je neki moj mladi suigrač napravio nešto tako prema Tepiću, ja bih ga ukorio. Takve stvari su suština sporta i to treba poštovati.

Puno toga još otvoreno

Dobro, ali posve je nezamislivo vidjeti takvog Ukića u elementu...
- Pa, nije da nisam znao to nekada napraviti, posebno se tu stvar mijenja kad uđeš u neke veteranske godine, ono iznad trideset godina. Tu uhvatiš i neko samopouzdanje, neki status, jer kad imaš 22, 23 ili 25 godina ne možeš okolo dijeliti pamet, jer niti sam ne znaš što je krivo ili pravo. Ovisi i sve i o statusu kakav imaš u momčadi. OK, možda jesam bio preoprezan kad sam bio mlađi, ali nešto donose sa sobom i godine, iako sam ja u sebi imao tu kapetansku, lidersku crtu.


Jer mu sada s 36 na leđima, žao što češće u karijeri nije bio takav?
- Možda mi je žao što takav nisam bio u nekim konkretnim situacijama, koje ne bih sada secirao, a vezane su za reprezentaciju. Nije bilo puno takvih situacija, ali iz ove perspektive postavio bih se drugačije. Kažem, za sve to treba i iskustva, zrelosti.


Vratimo se na pobjedu protiv Mege, sedmu u sezoni, s prilično dobrim izgledima za Split do konca sezone.
- Puno je toga još otvoreno, Borac sada ima pet pobjeda, ali mu se treba upisati ona s Primorskom, pa je to šest, a i ima dobar raspored do kraja. Ovako, sa strane, izgleda da je Zadar u najtežoj situaciji, ali oni moraju dva puta igrati i s Borcem i s Cibonom, ima tu svega.

Važno je biti konkretan

Otkako je Mile Karakaš sjeo na klupu Splita, Roko Ukić igra manje, ali u tim minutama djeluje konkretnije.
- Kad sam dolazio u Split nisam niti imao ideju igrati 40 minuta, niti okolo uvjeravati sve da moram igrati cijelo vrijeme. Možda zvuči kao kliše, ali meni je jedini cilj bio pomoći momčadi najbolje što mogu. Karakašu sam rekao kako ja uvijek želim igrati i tu znam biti nerealan, ali da imam puno povjerenje u njega da me iskontrolira. Puno nas je, nije lako to sve miksati, ali igramo dobro i sve funkcionira, netko povuče jednom više, netko odigra manje, ali sve je to tu negdje. Što se mene tiče, nije to niti važno igram li 22, 23 ili 27 minuta, važno je da sam u tim minutama na terenu konkretan, da tu mogu dati najbolje.


U međuvremenu je svima postalo jasno kako je Luka Babić veliko pojačanje Splita. Ukić je navijao za dolazak Babića na Gripe, a ovakav Babić bit će i značajan i za reprezentaciju.
- On je doista zdrav, svi su problemi iza njega, trenira u punom ritmu, bez ikakve poštede. Puno je igrača i ja se ne želim igrati izbornika, jer Veljko Mršić će sam odlučiti. Znam da su njih dvojica imali super suradnju u Cedeviti. Babić je odličan igrač, kad smo gledali tko nam može pomoći, dati nam ruku, Babić je bio prva ideja za dovesti ga na Gripe. I vidjelo se odmah da će nam biti pojačanje. On je igrač koji i s nula poena može jako pomoći svojoj momčadi. Ovo sa Splitom je super stvar i za njega i za klub, sada je na oku svima, a tu je, jasno i reprezentacija.


Koja za tri mjeseca igra u Splitu kvalifikacije za Igre. Prije tri mjeseca, toliko je to blizu, Ukić je spremao stvari za odlazak iz Ljubljane prema Splitu. Doći će to za čas, a baš mi je Aco Petrović prije koji dan rekao, da su kvalifikacije sada, sumnja da bi zbog epidemiološke situacije njegov Brazil uopće došao do Splita.
- Ne možemo ništa po tom pitanju, jer ovisit će to sve o puno stvari. Mi se moramo spremati kao da će se igrati, kao da će svi doći u najboljim sastavima i sve biti normalno. Da, kao i što pratimo kako će naši proći u NBA. Ha, što reći, navijamo za Lakerse...


A ne za Utah ili Phoenix. Kako bi Bojan Bogdanović ili Dario Šarić stigli u Split.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:46