Jordi Bertomeu
 JEAN-PHILIPPE KSIAZEK Afp
RITAM SPORTA

Katalonac je bacio kost da se ova regija malo međusobno glođe. U tome su i on i regija prvaci svijeta...

Šef elitne lige zna s kakvim okruženjem ima posla i možda baš zbog toga ugovor tu i ne postoji...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. siječanj 2021. 20:08

Mihajlo Pavićević, Mornarov trener, trudio se u Zagrebu u subotu navečer da njegova momčad opet ne svlada Cibonu s neugodnih tridesetak razlike. Uostalom, u 2. kolu ove sezone u Baru je bilo groznih minus 41 iz perspektive Vukova. Dok se braća Pavićević nisu odlučili od Mornara napraviti regionalnu silu, jer novca tamo ne nedostaje, ovaj gradić na crnogorskom primorju, s nešto manje od 14.000 stanovnika, u nas je bio poznat kao domaćin Europskog prvenstva U-16 2010. na kojem je Dario Šarić ponizio cijelu konkurenciju i u Hrvatsku se vratio sa zlatom.

Jedno vrijeme Đoko Pavićević je, uz utjecajnu poziciju šefa carinske luke Bar, nabavljao lovu za klub, ali i vodio momčad, dok se iz inozemstva nije vratio brat Mihajlo, jedno vrijeme i Zvezdin trener, a do danas se Mornar promovirao u uglednog sudionika ABA lige. Kupuje se tamo naveliko, dolaze u Bar igrači koje se plaća kao da igraju Euroligu, a neki od njih, poput Pullena, Needhama, Whiteheada, Smitha, Gabriela ili sada Gordića, igrali su ili bi mogli igrati u Euroligi.

Desetogodišnji ugovori

Nakon što je Cibona šaptom pala, Mihajlo Pavićević kazao je da Mornar dovodi još jednog ozbiljnog igrača vrlo skoro, jer je cilj osvojiti ABA ligu, a nakon što su uvodnom kolu Top 16 faze Eurokupa sredili Gran Canariju u gostima, i u tom natjecanju ambiciozni Crnogorci imaju svoje planove.

Usput, Mornar je danas na omjeru 12-2 u samom vrhu ABA lige, a kako idućeg vikenda u Bar stiže Zvezda, eventualnom pobjedom klub s crnogorskog primorja mogao bi zacementirati svoj plasman u doigravanje ABA lige, a možda i “jedinicu” uoči play-offa. Iako ugovor ABA lige i Eurolige više ne postoji, već samo dogovor da će jedan klub iz ove regije igrati u Euroligi, računa se da bi to trebao biti prvak.

Međutim, Jordi Bertomeu zna s kakvim okruženjem ima posla i možda baš zbog toga ugovor tu i ne postoji. Jer, njemu ne pada na pamet da mu u Euroligu uđe nekakav Mornar.

U tom smjeru treba gledati na nedavni javni istup Nebojše Čovića, Zvezdinog šefa, koji je govorio kako u Euroligi u budućnosti s ovih prostora mogu igrati tek poneki klubovi. Spomenuo je tako Zvezdu i Partizan, tu je po njemu i Cedevita Olimpija, ali i sva tri hrvatska ABA ligaša - dakle, Cibona, Zadar i Split - “zbog tradicije i infrastrukture”. Vjerojatno ćete primjetiti da je “zaboravio” navesti Budućnost, a nije niti pomislio na Mornar ili Igokeu.

S druge strane, Jordi Bertomeu je ovih dana bio u Münchenu i tamo potvrdio da će 12. i 13. A licence za Euroligu otići na adresu Bayerna i Asvela, koji će potpisati desetogodišnje ugovore s Euroligom. Podsjetimo, fiksnih 11 A licenca dosad već imaju Efes, Baskonia, CSKA, Fenerbahče, Maccabi, Milano, Olympiacos, Panathinaikos, Real Madrid i Žalgiris. Očekuje se da će uskoro Euroliga potvrditi još dvije. Jedna će u ruke berlinskoj Albi, druga na adresu bolonjskog Virtusa.

Ukupno, riječ je o 15 euroligaša, a kako nitko više ne govori o proširenju Eurolige, nego o smanjenju na 16 klubova, vrlo je malo otvorenih mjesta. Uzmimo da će Euroliga i sljedeće sezone imati 18 klubova, a 15 je sigurnih (Virtus može ući i kroz Eurokup), treba u tu računicu dodati finaliste Eurokupa. Ako je među njima Virtus, onda je samo jedan takav, a izvan ove računice ostaju, na primjer, Valencia, pa dva ruska kluba Himki i Zenit.

Katalonac bacio kost

Realno, svi oni su u prednosti ispred momčadi iz regije koja tvori ABA ligu. I kad bi doista prvak ABA lige bio netko poput Mornara, Bertomeu bi to jedva dočekao i ostavio Euroligu bez prvaka ove regije. Jednom je već precrtao Igokeu, kad je ona izborila Euroligu. Samo je iz Barcelone stigla obavijest da Igokea - ne može.

Jordi Bertomeu je, doduše, u Münchenu pričao o važnosti ove regije, o Zvezdi, Partizanu i Budućnosti (za razliku od Čovića), nije spomenuo Cedevitu Olimpiju, što je zanimljivo, ali i i dalje je to mutna voda. Bacio je Katalonac kost da se ova regija malo glođe međusobno. U tome su svjetski prvaci. I Bertomeu i ovaj prostor.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 10:11