GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
ABA LIGA

Košarka se vratila pod Toranj! Cibona pružila sjajan otpor snažnoj Zvezdi, tribine skandirale igračima

Cibona je na ljestvici deveta sa devet pobjeda i 12 poraza, dok je Crvena Zvezda druga
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. ožujak 2022. 21:08

CIBONA - C.ZVEZDA 74-78 (12:20, 20:18, 24:16, 18:24)

CIBONA: Radovčić 4, Prkačin 1p, 3s, Gegić 19p, 7s, 5a, Vildoza 8p, 3a, 3il, Majcunić, Novačić, Gnjidić 3a, Branković 17p, 6s, Drežnjak 2p, 3ol, Krajnović, Reuvers 7p, 4s, Nakić 16p, 6s, 3a.

C. ZVEZDA: Lazarević, Wolters 12p, 4s, Davidovac 2, Mitrović 11p, 10s, 3a, Kalinić 14p, 5s, 3ol, 3il, Dobrić 14p, 4s, 3a, Simonović, Ivanović 11, Marković 3p, 3s, 5a, White 9p, 6s, Kuzmić 2.


Cibona je prvi puta unazad osam godina - a tada je i posljednji puta svladala Zvezdu, u beogradskom polufinalu prije nego li je osvojila ABA ligu (i prepustila mjesto u Euroligi - Zvezdi) - odigrala ravnopravnu utakmicu s najboljom momčadi ABA lige, euroligašu, danas kandidatu i četvrtfinale Eurolige.

Doista su nijanse dijelile Cibonu od pothvata, a kako je igrala najbolje su posvjedočile tribine koje su Vukove prema senzaciji nosile bučnim navijanjem i pjesmom. No, nije se dogodilo niti ovaj put. Jose Vildoza je izgubio dvije lopte u završnici, jednu Toni Nakić,¸Luka Mitrović je radio posao na short-rollu, a Nikola Ivanović je s crte osigurao Zvezdinu pobjedu od 78:74.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Imala je Cibona nekoliko blistavih minuta u ovom srazu. Samo otvaranje u kojemu Ognjen Kuzmić nije mogao braniti pick igru nakon koje bi poentirao Danko Branković. Zatim, bila je tu i energija s kojom su Vukovi napravili seriju 14-0 i imali prednost koju su prosuli do odlaska na veliki odmor. Onda je sjajan bio u drugom dijelu Amar Gegić koji je nosio Cibonu, ali kad se morao odmoriti, kod 56:56, Zvezda je iskoristila činjenica je napad Cibone potao sterilan i odmah utekla na 65:56. Vratio se Gegić, priključio se i Toni Nakić, pa je Cibona nakon njegove trice povela 68:67 na tri minute do sirene. I onda je Zvezda uključila svoj euroligaški mod, rekao je Gašper Okorn kasnije, "rutinski je privela utakmicu kraju"...

- Čestitam Zvedi, ali hvala i gledateljima na podršci. Znam da ne mogu biti do kraja zadovoljni, jer nismo dobili, ali vidjeli su kvalitetnu utakmicu. Odlučile su tri stvari. Uvodna serija kad je Zvezda otišla na deset poena viška, onda serija na kraju poluvremena i serija na početku zadnje četvrtine. Ukupno je to bilo negdje 30-0. I mi smo došli do jedne lopte na kraju. Žao mi je, posebno one situacije kod 68:67 kad se obranimo i ne skupimo obrambeni skok. Malo jesam razočaran, iako je bilo, jasno, dobrih stvari. Dodao bih još nešto. Da smo protiv FMP-a odigrali ovako napaljeno, da je FMP imao tamo samo devet napadačkih skokova kao Zvezda sada, da smo tada imali samo 11 izgubljenih lopti, pitam se što bi tada bilo. To su stvari koje mi moramo riješiti sami sa sobom - kazao je Okorn. ​

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Shvatio je i da je Zvezda igrala do krajnjih granica ne bi li dobila.

- Natjerali smo ih da Kalinić igra 30 minuta, prisilili smo Radonjića da zove minute odmora, a to se ne događa često. Kad prespavam, sigurno ću naći dobrih stvari. I ja vjerujem u ove momke, znam da možemo igrati moderno, s dobrom obranom, s tranzicijom. Evo, pokazali smo da možemo trčati i protiv Zvezde. Ovdje sam dva mjeseca, bila je stanka od 14 dana, a mi smo odigrali 16 utakmica. Nije bilo vremena za trening, za ispravke. Već za dva dana idemo za Zadar, pa od tamo prema Podgorici, pa dalje. Ne plačem, ali to je ringišpil, a u tom ritmu je teško raditi iskorak, jer, znate, ja ne vodim rutinere, ali vjerujem da ova momčad može igrati pravu košarku.

Dejan Radonjić je s osmijehom stigao među novinare.

- Nije me ovdje bilo pet godina.

Onda je rekao i ovo.

- Bilo je važno za nas u ovom ritmu i s našim problemima ovdje slaviti. Cibona je u dobrom ritmu, talentirana je, motivirana. Mi smo u ovoj utakmici radili serije i onda ih gubili, tražili se, ali smo na kraju bili dovoljno mudri. Kad je bilo važno, znali smo što radimo, jedna od tih stvari bio je i Mitrović na short-rollu, kao i dobra rola Ivanovića na kraju. Cilj nam je da okončamo sezonu na prvom mjestu, može biti važno, ali i ne mora biti.

I za kraj, je li ga malo ova Cibona podsjetila na onu iz 2014. godina. Jer, Radonjić je i tada vodio Zvezdu...

- Ondašnja Cibona je bila dobro posložena, imala je i iskustvo. Igrali smo uoči FF-a s njima i znali smo da neće biti lako na Final Fouru. Mislim da je ta momčad i malo podcijenjena, jer bila je jako dobra. Ova momčad Cibone je vrlo talentirana, s puno potencijala i jako puno zanimljivih igrača na jednom mjestu. No, njih treba čekati. Da, bila je ovo jako zanimljiva utakmica - zaključio je Crnogorac na klupi Zvezde.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:49