Adem Mekić

 JURE MISKOVIC Cropix
KOBAN KRAJ

Kraj pobjedničkog niza: Zadrani nadoknadili veliki zaostatak u Beogradu, ali posustali u završnici

Gubili su gosti i s 19 razlike u jednom trenutku, a onda poveli, no presjekla ih je jedna ‘nesportska‘
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 05. studeni 2023. 14:51

MEGA - ZADAR 91:81 (26:17, 25:18, 15:26, 25:20)

BEOGRAD - Dvorana Ranko Žeravica. Gledatelja: 1500.

Suci: Igor Dragojević, Radoš Savović i Aleksandar Davidov.

MEGA: Paunović, Miljenović 9, Jelavić 6, Kobzystyi, Popović, Ilyasoglu 11, Đurišić 6, Kovačević 4, Janković 2, Plavšić 23, Topić 27, Malovec 3

ZADAR: Klarica, Vujačić 5, Žganec 7, Mazalin 2, Njegovan, Lakić 4, Mekić 2, Jambrović, Drežnjak 26, Grbić, Božić 19, Ramljak 16.

Zadar je u obračunu s Megom koji je započeo točno u podne, u konačnici morao prihvatiti poraz, jer su u prvom poluvremenu i dobrom dijelu treće četvrtine bili na minus 19, odnosno osamnaest razlike. Upravo kod zadnje spomenutog minusa "odlučili" su igrati, napravili golemu seriju, okrenuli prednost na svoju stranu. Ništa nije upućivalo na kasniji scenarij u kojem su ih u provaliju poraza gurnuli Topić i Plavšić.

Istina, pokušavao je trener Danijel Jusup na sve načine u ključnim završnim minutama učiniti sve ne bi li se stiglo do četvrte pobjede u AdmiralBET ABA ligi, ali gore spomenuti igrači stavili su rampu. I preko nje se nije moglo, međutim, ne treba očajavati ista ova Mega koja dobila je i Partizan pa se u tome može tražiti utjeha za neosvajanje bodova u Beogradu.

Čim je krenula utakmica moglo se vidjeti kako će zadarskoj momčadi biti iznimno teško nadigravati se protiv mladih i potentnih igrača Mege. Nikako se nije mogla pronaći obrana za Megin vanjski šut, k tomu Zadar se okrenuo nadmetanju jedan na jedan, što nikako nije donosilo bolju igru.

Naprotiv, s boljom energijom i tehnikom Zadar se rušio kao "kula od karata"! Uz to, neko vrijeme Mega je imala izvrstan šut za tri poena, bili su skoro na 70 posto ubačaja (6/9), dok se Zadar u tomu segmentu mučio, nije bilo igrača koji je mogao zabiti s te pozicije. Nadalje, odlično se suparnik pripremio na igru Božića, zatvorili su mu ulaze pod obruč, ujedno i šut izvana, jednako i protok lopte.

Mega je pak cijelo vrijeme koristila istu taktiku koja im je donosila rezultat o čemu najbolje svjedoči semafor 49:30! Činilo se kako je priča pri samom kraju, međutim, Zadar se vratio odlučan za veliku promjenu koja je u konačnici i nastala! Napravili su seriju 22:2, Ramljak, Drežnjak su pomalo skraćivali zaostatak onda su jedan pa drugi zabili za tri poena, s tim da je Drežnjakova "trica" donijela prednost Zadru.

Jedan, ali u tom trenutku vrijedan. Prethodno je Vujačić upisao najprije dva slobodna bacanja potom i " tricu", dok prednost Zadru od dva šutem iz daljine donio Lakić! Mirisalo je izgubljenost Mege, što se doista i očitovalo kroz veliki gubitak lopti, istina, agresivna obrana Zadra pridonijela je tome! I onda se Topić odlučio djelovati gotovo pa samostalno, što zorno kazuje činjenica da se u zadnje dvije i po minute ušlo omjerom 75:75!

I tu je osamnaestogodišnjak iskazao svoju košarkašku darovitost, dočarao je svima kako zna odigrati na sve vrste obrane. Slikovito, na parketu i na klupi Zadra izgledali su kao " kameni svatovi", jer se moralo gledati Topićevu nadmoć, zadarsku nemoć! K tomu uvukla se i nervoza u redove Zadra, vidjeli su da im moguća pobjeda klizi iz ruku, pa se moglo vidjeti nesportske pogreške, jednako i tehničke, ali i seriju Mege 12:1! Veliku ulogu u pobjedi odigrao je i Plavšić koji je u konačnici imao ukupan šut 11/11! Zakucavao je kako je htio, jer se lakoćom otvarao prostor za njega. Previše propuha u obrani donijelo je poraz!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 09:15