Amar Gegić će pokušati zamijeniti Luku Božića

 HKK ŠIROKI
JOŠ JE ŽIVA

Kreće nova sezona ABA lige, evo koliko su se promijenili hrvatski klubovi

Barber će biti kapitalac Vukova, Split posloženiji, a Zadar se nada da će Gegić biti novi Božić
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. rujan 2024. 10:47

U petak će započeti nova sezona ABA lige, koja je preživjela još jedno ljeto, uz sve češće odapete strelice, prije svega iz Srbije, jer tamo kuha želja da se krene igrati samo nacionalno prvenstvo. Počinje sezona u kojoj se liga opet povećala, jer trebalo je pronaći način da se u u nju uvrsti Dubai, projekt kojega će voditi u novoj sezoni hrvatski trener Jurica Golemac i koji je odmah od velike četvorke (Zvezda, Partizan, Budućnost, Cedevita Olimpija) stvorio veliku petorku.

S obzirom na proračun, ali i ono s čime raspolaže ostatak lige, čini se da bi se nova sezona mogla podijeliti na najbolju petoricu i ostatak od 11 klubova.

U kojima su i tri naše momčadi, Zadar, Split i Cibona. Sve tri momčadi nadaju se da bi na koncu sezonu mogle završiti i u doigravanju najbolje osmorice, a nitko i ne spominje grčevitu borbu za ostanak, jer vjeruju da su im rosteri dovoljno snažni da i ove sezone izbjegnu stresno proljeće. Iz lige ispada posljednji, a pretposljednji igra kvalifikacije s drugim u ABA 2 ligi. Ususret sezoni nekako se kao prvi kandidati za ispadanje zrcale Mornar i Krka.

Koliko su daleko od ispadanja, međutim, toliko će hrvatskim klubovima biti teško probiti se u doigravanje, jer, kako smo već ustvrdili, tu je pet pozicija jasno. Traže se tri preostale, a tu su, osim naših klubova i FMP, Mega, Spartak, Studentski centar, Igokea.

Ovo je pregled odnosa snaga hrvatskih klubova u odnosu na lanjsku sezonu:

CIBONA

Nećete vjerovati, a trebalo bi zagrebati debelo u memoriju za shvatiti kad se dogodilo nešto slično, no Cibona će u novu sezonu krenuti bez strahovanja do posljednjeg dana hoće li moći na osnovu prijašnjih dugova registrati cijelu momčad. Lani su digli ruke od svega i do kraja sezone svi igrači nisu mogli igrati oba natjecanja. Sada je skinuta blokada s HKS-a, pa će Vukovi sa svim potencijalima zaigrati u novoj sezoni na svim frontovima.

Momčad je prilično jača nego lani. Iz one lanjske postave jedino će se osjetiti neigranje Sanija Aranitovića, ali zato su sada tu tri inozemna pojačanja, a i dobro se šopingiralo u Hrvatskoj te su i dalje u klubu neki nositelji, poput Krešimira Radovčića.

Iako još nije odigrao ništa za Cibonu, vijesti koje dolaze s treninga Vukova govore kako bi novi playmaker, Amerikanac Anthony “Cat” Barber trebao biti ozbiljno pojačanje Cibone, pravi kapitalac s loptom u rukama. Čovjek koji bi trebao raditi ozbiljnu razliku na terenu.

Tu je i Peter Jok, čovjek s olimpijskim iskustvom u dresu Južnog Sudana, momak koji ima paklenu ruku. Treći stranac, pak, još nije stigao, jer Talib Zanna je potpisao za Cibonu, no Nigerijac još čeka radnu dozvolu za ulazak u Hrvatsku i neće moći zaigrati na otvaranju sezone u petak kontra Zadra.

Na klupi je, barem za ABA ligu, Amerikanac Chris Thomas, energični trener, kojemu je cilj da Cibona u prvih sedam sekundi napada lomi svaku obranu na koju će se namjeriti. Ta ideja tek treba zaživjeti. I to bi mogao biti problem u startu sezone, kao i činjenica da je na petici Cibona sada ostala samo na Domagoju Vukoviću. Zanna još nije stigao, a Filip Bundović ima natečenu šaku šuterske ruke i van stroja je.

Cibona će biti, ako ostane u ovom sastavu, sposobna upustiti se u borbu za doigravanje. I opet je to momčad koja će poremetiti dalmatinsku dominaciju posljednjih sezona.

SPLIT

Slaven Rimac je složio momčad na osnovu iskustava od lani i, nema dvojbe, i te kako je želio pojačati vanjske pozicije. Doveden je hrvatski reprezentativac Borna Kapusta, vraćen je u momčad iskusni Toni Katić, koji je zdrav i izgleda jako dobro, a i dalje je tu Shannon Shorter. Šutersku razinu svakako će obogatiti i Antonio Jordano.

Split se odlučio ispod koša imati Barreta Bensona, a Krešimir Ljubičić bi trebao imati bolju sezonu od lanjske, jer je sanirao sve probleme s ozljedama. Stigao je i David Škara, iskusno visoko krilo, koji bi Splitu trebao donijeti dosta taga, pa Žuti izgledaju nešto logičnije koncipirani nego je to bio slučaj lani.

Osim poboljšanja Ljubičića, očekuje se da novi korak prema naprijed u karijeri naprave Vito Kučić i Boris Tišma, a svoje će dati i Tonko Vuko.

Žuti su lani ostali jedno mjesto daleko od doigravanja, a ove će sezone pokušati prvi puta u povijesti zaigrati postsezonu u ABA ligi. No, ključan će biti za njih lov na hrvatske trofeje, jer Split želi prekinuti sušu koja traje više od dva desetljeća bez trofeja...

ZADAR

Realno, Zadar, momčad koja je dominirala posljednjih sezona u Hrvatskoj, najviše je izgubio u odnosu na proteklu sezonu. Danijel Jusup ostao je bez kičme momčadi. Nema tu više Luke Božića, MVP-ija ABA lige i hrvatskih bitka za trofeje, nema niti Darija Drežnjaka, plemenitog krilnog centra, ali niti Arijana Lakića, koji je bio važan na obje strane terena za igru Zadru.

Od nositelja su tu i dalje Karlo Žganec, Marko Ramljak i Lovro Mazalin. I pregršt novih lica. Danijel Jusup dovodi igrače protiv kojih je igrao, a tu je iznimka tek Tyler Wahl, rookie, koji će biti na poziciji krilnog centra.

Zamjena za Božića trebala bi biti, na poziciji niže, svestranost Amara Gegića, a pomoći će iskusni Vladimir Mihailović. Ako se ovlasti u igri između Gegića i Mihailovića ne budu sudarale, Zadar bi mogao biti jako dobar u ovoj kombinaciji.

Stigao je i Mate Kalajžić kao osigurač na vanjskim pozicijama te povratnik Dominic Gilbert, ali i Domagoj Proleta kao još jedna injekcija u visokoj liniji.

Zadru će trebati vremena, jer ova momčad zahtjeva novi sustav igre. Posve je to nova situacija u odnosu na onu koja je bila tu posljednjih sezona. Ako se uigraju, opet Zadar nitko ne smije prekrižiti iz kruga favorita za domaće trofeje, ali i za doigravanje ABA lige u kojemu su bili posljednje dvije sezone. Doduše, s Lukom Božićem...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 11:48