Foto: Ranko Suvar / CROPIX
ABA

LIDER REGIONALNE LIGE PROTUTNJAO DRAŽENOVIM DOMOM, ALI TRENER CIBONE PORUČUJE 'Koristilo bi nama da igramo još utakmica poput ove'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. prosinac 2018. 14:53

Najbolja vijest za Cibonu jest da je subotnjom utakmicom sa Zvezdom (54:76)odradila ovosezonski posao s tom momčadi. Jer protiv jače Cibona nije i neće igrati do sljedeće jeseni.

- Koristilo bi nama da igramo još ovakvih utakmica poput ove - reći će ipak Ivan Velić, Cibonin trener, jer zna da bolji protivnici pomiču granice i kod slabijih.

Međutim, s tribina, ili uz parket, bila je vidljiva jednostavna dominacija, želite li u razumijevanju igre, atletici ili fizici. Zvezda je za Cibonu jedan drugi svijet, ne samo ove sezone. Tako je to već od onog polufinala 2014. u Beogradu, kad je Cibona svladala crveno-bijele i kasnije se okitila naslovom prvaka. Od tada pa do danas, svaka je otprilike ovakva.

- Mi smo pokušali sve što smo mogli, nakon 30 minuta bili smo na minus 12, a to nije prednost koja je nedostižna, ali za okrenuti je treba puno toga. Zadnjih deset minuta izgubili smo 6:16, i za to je zaslužna kvaliteta protivnika, ali i činjenica da je nama ovo bila šesta utakmica u 12 dana, pa i to da nam je rotacija skraćena - saznat ćemo od Ciboninog trenera na koncu utakmice.

ABA ligu možete pratiti na Arenasportu, a informacije o paketima pronađite OVDJE.

Ljubičić pokazao inicijativu

I otkriti čemu se on nadao.

- Kad sada pogledate statistiku, po njoj ispada da je trebala biti i veća razlika na strani Zvezde. Naš je plan bio da ih držimo ispod deset razlike, pa u zadnjih šest, sedam minuta uhvatimo. Ali, o čemu pričamo, njima uđe Ristić zadnje dvije minute, a nama bi on bio u petorci...

Dodat će još Velić da je danas između Zvezde i Cibone razlika i u fizičkoj snazi igrača, ali i u novcima, s kojima jedni barataju u odnosu na druge, no ponovio je:

- Pokazali smo da smo mogli biti blizu 30 minuta, ali nismo sada bili na razini na kojoj smo bili kontra Budućnosti, ni što se tiče šuta, ni što se tiče energije.

Cibona je od početka imala problema s osobnim greškama visoke linije, brzo su penale nakupili starter Krešo Ljubičić, kasnije i Filip Bundović, pa je Damir Markota morao biti na poziciji “petice”.

- S njim Cibona štiti, pa smo tu preuzimali u obrani - objasnio je Milan Tomić, strateg Zvezde.

A na tim preuzimanjima, jedini je inicijativu u prodor-igri pokazivao Marko Ljubičić, pa je on, uz četiri pogođene trice Igora Marića, jedini bio koliki-toliki odgovor na Zvezdinu premoć.

Kad pogledate visinu i fizičku masu Maika Zirbesa, pa kad umjesto njega na parket uđe još veći i širi Michael Ojo, ponekad se činilo da niti kompletna petorka Cibone ne bi zaustavila te gromade.

Kad nije išlo drugačije, kad u reketu nije bilo mjesto za ništa, Cibona se odlučivala na šut, pa je do konca ispucala 31 tricu, a toliko je ispalila i dvica. Neke su trice bile potrebne, ali neke su bile i iz nemoći...

- Odigrali smo utakmicu koju smo kontrolirali 40 minuta, a Cibona je pokazala kako je može fenomenalno odigrati na utakmici s Budućnosti, pa smo znali da će pokušati opet. Dobro smo se pripremili i sve smo odradili kako treba, pa sam sa svime zadovoljan, osim s činjenicom da smo izgubili čak 19 lopti - rekao je Milan Tomić nakon utakmice.

Inače, Zvezda je u Zagrebu zaigrala bez Fayea, Dobrića, a i Čović nije ulazio u igru. Sve ovo navodi na zaključak kako je Zvezda ne samo ozbiljan kandidat za osvajanje ABA lige, nego i jedan od favorita u Eurokupu. Je li povratak u Euroligu Zvezdin prioritet?

Favoriti za naslov

- Dug je put do toga.

A je li teži kroz ABA ligu ili kroz Eurokup?

- Eurokup počinje 2. siječnja, pa ne bih sada o tome - tajnovit je ostao Milan Tomić.

On nije htio reći, ali Zvezda definitivno sa 12-0 u ABA ligi izgleda kao najbolja oklada za naslov.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 07:09