Zadar nemoćan protiv Igokee: hrvatski klubovi već dugo nisu konkuretni u ABA-i
 LUKA GERLANC/CROPIX
MIT O REGIJI

Liga koju podupiru svi najbolji hrvatski klubovi, iako u njoj vegetiraju: Ovo su svi apsurdi ABA lige

Na kraju priče sve se svodi na to kako će se na kraju dana dogovoriti tri velika, gospodari lige
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. ožujak 2021. 20:45

Sve što ste trebali saznati o odnosima u ABA ligi, istoj onoj koju podupiru svi najbolji hrvatski klubovi iako u njoj već godinama vegetiraju, moglo se doznati ovoga tjedna. Regionalna ideja servirana je kao ona koja nema alternativu, ne samo zato jer je besplatna, jer, postalo je i to ovdašnje sveto pismo, jedini je to način da naši klubovi, financijski nemoćni potraže preko granice odgovore kako stoje u ogledu s drugima.

Da, ne ide im nešto bajno, ali na to smo već naučili. Kao i na to da su svi oni - govorimo tu o Ciboni, Zadru ili Splitu - tek fini ukras jedne priče u kojoj se, posebno nakon što je ova liga postala liga u vlasništvu klubova, sve svodi na to kako će se na kraju dana dogovoriti tri velika. A to su Zvezda, Budućnost i Cedevita, od prije dvije godine Cedevite Olimpija. Iako je ABA liga dobila mišiće na rivalitetu Cibone i Partizana, dva bivša europska prvaka, a to su uz Split i dva najveća kluba s ovih prostora, oni su sklonjeni u stranu.

Državni projekti postali su Zvezda i Budućnost, a financijska moć Cedevite, ali i njezin utjecaj u formiranju novih odnosa tu je važan, pa se sve u končanici pretvara u dvorište u kojemu ta tri kluba imaju loptu i igra se dok oni to žele, odnosno dok se igra po njihovim pravilima.

Bez Eurolige i Eurokupa

Znate već kako se regijom proširila vijest da Zvezda dogovora s Euroligom dvogodišnju licencu, a ovih dana je stigla nova vijest, a ona govori da bi tri kluba s ovih prostora mogla ishoditi trogodišnju licencu za Eurokup. Isti izvor otkriva kako su već krenuli pregovori o tome s Cedevitom Olimpijom, Budućnosti i Partizanom. Ukoliko tome bude doista tako, sama sportska ideje ove lige pada u vodu, jer će se u budućnosti igrati da se igra, a ukoliko budete u tom okruženju najbolji, od toga ništa, neće vam to donijeti promociju u Euroligu, čak niti u Eurokup.

Ne vjerujete? Pa pitajte kako je to Igokei, kojoj je već uzeto iz očiju kad je trebala u Euroligu, kao što bi se to dogodilo Mornaru iz Bara, sa silnim ulaganjima, kad bi ove sezone osvojio ABA ligu. Ne bi igrao Euroligu.

Problem za nas, hrvatsku košarku, jest taj da su danas u statusu Igokee ili Mornara svi naši najbolji klubovi. Cibona, Zadar ili Split. Bojim se da bi bilo isto. Jer, uostalom, nije li Cibona 2014. osvojila ABA ligu i onda svoje mjesto u njoj prepustila Zvezdi?
No, financijsko ojačavanje Mornara, stvorilo je od toga kluba i moć za prijetnjom. Pa je tako Mornar ovih dana jasno kazao kako neće zaigrati u posljednja dva kola ABA lige ukoliko se do tada ne odigraju svi zaostaci u ABA ligi.

Niti 24 sata kasnije, na ionako veliki broj odgođenih utakmica, nadodane su još dvije, jer je Cedevita Olimpija zbog Covida odgodila Cibonu, a Split Krku. Na koncu je Covid prijavio i Mornar, pa odgodio utakmicu s Budućnosti. Ukupno, nakon ovoga vikenda trebalo bi ostati za odigrati još tri redovna kola, a trenutačno je odgođeno čak deset utakmica. Mornar traži da se sve one odigraju do 9. travnja ili oni neće igrati. ABA liga je već donijela odluku kako će se neke utakmice nadoknaditi iza tih datuma, a još uvijek niti nema termina kad bi se trebale nadoknaditi četiri utakmice...

Zvezda ima euroligaške ispite, Budućnost još traje u Eurokupu, a Igokea u Ligi prvaka i to remeti kalendar. Ali, nije to sve.
Kad bi se slijedio trenutačni raspored, peta utakmica finala bila bi na rasporedu 22. svibnja, odnosno samo tri tjedna uoči okupljanja reprezentacija za olimpijske kvalifikacije, koje igraju Hrvatska (neće ih biti u doigravanju), ali i Srbija i Slovenija.

Mit o ovdašnjoj košarci

Netko je tu spomenuo mogućnost igranja balona, za posljednja kola ili za play-off, jer epidemiološka situacija opet divlja, ali na rizik kako bi se sportske sezone mogle svesti na 40 minuta neće se pristati.

Jordi Bertomeu i Euroliga, slijedom toga i Eurokup, po regiji razgovaraju direktno s pojedinim klubovima, koji su si tada silno bitni i važni i brzo zaborave regionalnu ideju koja ih spaja. A Bertomeu će ih na kraju dana pretvoriti u ono isto u što su ti klubovi sami pretvorili one koji su gradili mit o košarci ovih prostora.

Puno je teže bilo u sporedne glumce pretvoriti Split, Cibonu ili Partizan, nego će to biti gurati kroz noge Zvezdi, Budućnosti ili Cedeviti Olimpiju. Na europskim parketima. I ne samo na parketima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:52