Shannon Shorter

 JAKOV PRKIC Cropix
DOBIO OVACIJE NA POVRATKU

Miljenik tribina vratio se u Split: ‘Ovo je moj drugi dom, želim klubu donijeti trofej nakon 20 godina‘

‘Razmišljam li ostati do kraja karijere? Ako se stvari poklope, klub i ja budemo zadovoljni, zašto ne!‘
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 08. studeni 2023. 09:30

Shannon Shorter se nakon kratke epizode u Egiptu vratio u Split, gdje će igrati i treću sezonu zaredom. Povratnički nastup na “svojim” Gripama imao je u porazu od Partizana. Navijači obožavaju ovog Amerikanca, jednog od rijetkih s troznamenkastim brojem nastupa u žutom dresu, što je bilo vidljivo i po dočeku koji su mu priredili kad je istrčao na parket protiv Partizana. Sa Shorterom smo sjeli u VIP salon na Gripama, oko nas slike Kukoča, Rađe, brojnih trofeja, slavnih napisa, zamirisala je slavna prošlost ovog velikana...

Zašto se pak Shannon Shorter vratio u Split?

- Napustio sam Egipat zbog situacije u klubu, nisam odlazio kući. Teo Čizmić me kontaktirao prije nekoliko tjedana da provjeri kako sam, kakva je situacija. Dao sam mu signal da napuštam Egipat. Nakon nekoliko dana Split mi je poslao ponudu koju sam prihvatio. Volim klub, grad i navijače. Cijenim podršku koju pružaju meni i ekipi. Jako sam sretan što sam se vratio.

Karijera vas je odvela u mnogo različitih klubova, država i kontinenata, no nigdje se niste zadržali više od sezone. U Splitu ste već treću sezonu, koja je “tajna veza” između vas i ovog grada?

- Nije bio isključivo moj odabir da nigdje ne ostanem duže od sezone, osvajao sam prvenstva, kupove i pojedinačne nagrade. Došao sam u Split i nakon prve sezone htio sam tu ostati. Druge sezone ostvarili smo dobar rezultat, ali kao da nije bio naš red za osvajanje trofeja. Navijači su nam davali sjajnu podršku, ali stvari su se posložile tako da ostanemo bez trofeja.

Spomenuli ste navijače, obožavaju vas i u povratničkom nastupu pružili su vam toplu dobrodošlicu.

- Navijači cijene način na koji igram košarku, moj natjecateljski duh, posvećenost igri. Žele da ekipa koja je na terenu da sve što ima za pobjedu. Cijenim ljubav koju mi pružaju i oni su jedan od razloga zašto sam se vratio.

Ove sezone Split ima izrazito mladu momčad, Vuko je do jučer bio najstariji igrač s 29 godina. Kako vi možete pomoći ovoj mladoj ekipi?

- Mislim da najviše mogu pomoći svojim iskustvom. Igram svoju dvanaestu sezonu kao profesionalni košarkaš, mogu im ponuditi formulu kako biti uspješan. Dolazim u dvoranu četiri sata prije treninga i utakmica, pripremam svoje tijelo, ali i glavu za napore koje nude svi izazovi s kojima se susrećem. Pričam svaki dan s Tišmom, Vukom, Perkovićem i ostalim momcima i diskutiramo kako da budu bolji. Oni također provode puno sati u dvorani.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

U svlačionici ste zatekli momke s kojima ste već igrali ovdje, ali i neke nove. Jeste li ih upoznali?

- Ovdje sam tek nekoliko dana, ali mogu reći da se radi o odličnim momcima koji, kao i ja, žele pobjeđivati. Sada imamo širok roster i mnogo mogućnosti u igri, moramo se međusobno bolje upoznati, poznavati navike na terenu i tada ćemo ostvarivati dobre rezultate.

Posljednjih dana mnogo ste pričali s trenerom Slavenom Rimcem, kakav je dojam ostavio na vas?

- On je vrlo predan poslu koji radi, ima veliku želju za natjecanjem i pobjeđivanjem. Siguran sam da će nas gurati i dovesti u poziciju da pobjeđujemo i osvajamo trofeje.

Koliko vremena je vama osobno potrebno da dostignete pravu formu?

- Bit ću potpuno spreman već za sljedeću utakmicu. Imamo cijeli tjedan za trening i pripremu, to će mi biti dovoljno da postignem radnu temperaturu.

Kakva očekivanja imate od sezone, Split na trofej čeka od 2004. Od tada je prošlo gotovo 20 godina?

- Mislim da možemo osvojiti trofej ove sezone, ali moramo ići utakmicu po utakmicu, svaki trening odrađivati jako, puno raditi i žrtvovati se. Neće biti jednostavno jer ima puno dobrih ekipa poput Zadra, Cibone, Cedevite. Bit će velika borba ove sezone i to me raduje i motivira.

Možete li kazati da je Split postao vaš drugi dom?

- Definitivno, ovo mi je treća sezona ovdje i tu provodim više vremena nego u Americi, gdje odem samo u pauzi između sezona.

Što najviše volite raditi izvan terena?

- Volim puno šetati gradom, odem i na plažu jer volim more. Posvetim se također svom privatnom životu. Ljudi u gradu i na ulici me prepoznaju. Često me zaustavljaju i izdvojim vrijeme za njih jer, kao što sam rekao, cijenim ljubav koju mi pružaju.

Razmišljate li o ostanku u Splitu do kraja karijere?

- Ako se stvari poklope, klub i ja budemo zadovoljni, zašto ne?

Čujete li se s prošlogodišnjim suigračima poput Mavre, Sullivana, Nelsona?

- Naravno, često se čujem s Mavrom. Imam grupu u kojoj komuniciram s Nelsonom i Sullivanom. Izgradili smo odličan odnos, njima dobro ide u Rusiji, odnosno Francuskoj.

S kim od mladih Splitovih igrača imate najbolji odnos?

- Dobar sam sa svima, pogotovo s Perkovićem, Tišmom i Kalajžićem. Najmlađi u ekipi su također sjajni momci, recimo Dubravčića svaki dan kontroliram i promatram kako napreduje.

Kakva vam se ove godine čini ABA liga?

- Tek sam odigrao jednu utakmicu, ali ABA je uvijek ABA, jaka liga u kojoj se igra izrazito fizička košarka.

Činite se kao izraziti profesionalac, kako u sezoni od preko 70 utakmica održavate svoje tijelo?

- Tijekom predsezone imam osobne trenere s kojima posebno radim na svom tijelu, a posebno na košarkaškim segmentima. Jako sam im zahvalan jer su mi stalno na usluzi. Za vrijeme sezone provodim jako puno vremena, i prije ovog razgovora sam se pripremio za trening. Jednostavno, obožavam trenirati.

Shannon Shorter. Profesionalac u punom smislu te riječi. Dok smo pisali tekst, dvoranom je odzvanjala škripa tenisica i zvuk mrežice. Naravno, Shorter je sam u dvorani odrađivao šuterski trening.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 22:38