JURE MISKOVIC/CROPIX
OSEBUJNI SVAT

Najčudniji čovjek hrvatske košarke: Djeluje nezadrživo, ima strašne brojke, ali vrlo je čudna biljka!

Nije mu pomogao ni njegov YouTube kanal, na kojem je bilo besmislica u neograničenim količinama
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. studeni 2022. 10:50

Nevjerojatno je kako je Zadar izgubio sedam poena viška u posljednjih 50 sekundi ogleda protiv Budućnosti u sedmom kolu ABA lige. Podsjetio je taj poraz na barem dvije slične utakmice, iako, naravno, povijest košarke nudi tu svega i svačega. Recimo, oni stariji sjetit će se kako se SSSR dokopao produžetka u polufinalu SP-a 1986. protiv Jugoslavije, kao i kako se Španjolska dovukla do produžetka, kasnije i pobjede u četvrtfinalu Eurobasketa 2005. protiv Hrvatske.

Ovo, međutim, nije priča o spektakularno tragičnim porazima, jer njih je, na kraju dana, ako se iz svega izvuku dobre pouke, najbolje zaboraviti, kao što je i najbolji način za prebroditi ih zagrljaj trenera na kraju, a Danijel Jusup je imao puno razumijevanja za svoje igrače. Uostalom, što mu drugo preostaje, pribiti ih na križ, izvrijeđati zbog gluposti, udaljiti ih od sebe? Pa s kim bi dalje u bitke, a sezona je još jako mlada?

Najčudniji svat

Ovo je priča o najčudnijem svatu hrvatske košarke, ovo je priča o Luki Božiću. Nije da je naša košarka imuna na neobične pojave, ima toga dosta, ali doista se malo tko pojavio poput Luke Božića.

On je odigrao do sada šest utakmica ABA lige u novoj sezoni i nikad nitko, ne samo od hrvatskih igrača, nije nudio na terenu ovakvu raskoš brojaka; Luka Božić je na prosjeku od 30,3 poena (najviše u ligi), skuplja 9,8 skokova (najviše u ligi) i dijeli 5,8 asista (sedmi u ligi). Luka Božić, međutim, nije igrao u highlightu dosadašnje Zadrove sezone, pobjedi nad Zvezdom u Beogradu, a najmanje poena (24) zabio je - Splitu.

Ovaj 26-godišnji Bjelovarac djeluje nezadrživo, a posebno je tako kad mu protivnička obrana otvori desnu stranu, jer to je autoput za ovog momka, koji se lani vraćao košarci u Širokom, nakon što prije dvije sezone uopće nije imao klub?!

Kada je Luka Božić zaključio neuspješnu misiju u Podgorici, baš u Budućnosti koju je u subotu lomio 39 minuta, uhvatio se u raskoraku želja i onoga što je nudilo tržište. Za reputaciju mu nije pomoglo niti korištenje društvenih mreža, jer njegov You Tube kanal je nudio besmislice u neograničenim količinama. Uostalom, jedan od najiskusnijih igrača ABA lige s one strane granice, tako barem ide priča, zaustavio je u to vrijeme Božića na terenu i kazao mu neka ugasi taj kanal, jer “sramoti sve košarkaše”.

Kanala više nema, čemu je služio ionako nitko ne zna, a novi život darovao mu je Danijel Jusup. I spasio mu karijeru, prvo kroz sezonu u Širokom, svakako sada u Zadru. I ugovor koji Božić ima potpisan do Božića bit će produžen, u to valjda ne treba dvojiti.

image
JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix

Božić ima energije za pola lige, Božić uživa u košarci u kojoj može griješiti do mile volje (s 5,3 izgubljene lopte prvi u ABA ligi) i pri tome ne strahovati da će na klupu, Božić sada djeluje pun samopouzdanja na šutu, pa trice u ABA ligi šutira 9-27, što je pristojnih 33 posto. Na skoku je uvijek tu, dok je prodor udesno nezaustavljiv. Šutnuo je 62 slobodna bacanja u šest kola, ili više od deset po utakmici, sve to govori o kakvom se tu paketu radi.

Ne spominjemo HT Premijer ligu, jer tu je Božić, u jedinoj ozbiljnoj utakmici dosad, bio zaustavljen. Cibona mu je dopustila samo deset poena. I niti jedan udesno.

Loša izdanja u našoj ligi

Doduše, u našoj ligi Božić ima iza sebe i dvije posve neobične utakmice. Protiv Cedevite Junior je odigrao dvadeset minuta bez da je ubacio poen, a onda je i kontra Gorice u prvom poluvremenu samo dodavao, nije pogledao na koš. Nekako sumnjam da je to bila ideja Danijela Jusupa. Ali, Božić je čudna biljka...

Bio je na popisu Ace Petrovića, a kako se okupljanje reprezentacije zbilo baš nakon pobjede Zadra u Beogradu nad Zvezdom, Božića zbog ozljede nije bilo u dresu Hrvatske. Niti u toj najvećoj pobjedi Zadra ove sezone. Nakon dvije utakmice reprezentacije, o Božiću se, pak, manje govorilo kao izostanku koji je jako falio, nego o Draganu Benderu ili Karlu Matkoviću. Ili Jaleenu Smithu.

Prevedeno, nitko, ali doslovno nitko u hrvatskoj košarci - ako se ne radi o sustavu Danijela Jusupa - nije siguran što bi radio s Lukom Božićem. Funkcionira li kad sve nije u njegovim rukama, kad je igrač role?

Ili jednostavnije, slavi li se Božić samo u Zadru?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:56