LUKA GERLANC Cropix
MVP ABA LIGE

Napokon je ispravljena velika nepravda. Nitko nikada nije imao sezonu kao hrvatski košarkaš

Od njega puno očekujemo i u reprezentaciji u kojoj Josip Sesar ozbiljno računa na njega
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. travanj 2023. 15:18

Realno, čekala se samo potvrda. Jer, ovoga puta nije bilo spora, a nije ga ruku na srce trebalo biti niti 2019. kada je izabran Goga Bitadze, a Luka Božić je i tada dominirao ABA ligom. Sada je nagrada za MVP-ija, koja će Božiću biti i službeno uručena uoči večerašnje utakmice Zvezde i Zadra, bila samo njegova.

Luka Božić je dovukao Zadar do sedmog mjesta, pri tome je sve što je radio ove sezone bilo vrhunski. Sezonu je završio na prosjeku od 22 poena, 9,8 skokova i 6,4 asista, što mu je kombinirano donijelo prosječnu valorizaciju od 32,6, što je najveća ikada u povijesti ABA lige. Koliko je veliko to što je Luka Božić ove sezone napravio bit će jasnije kad se doda da je samo jednom u povijesti ove lige koja je krenula 2001. godine, netko imao prosječnu valorizaciju iznad 30 indeksnih poena, a bio je to Dejan Milojević u sezoni 2004./05. u dresu Partizana (30,4).

Uvjerljiv prvi izbor

No, zbog onoga kako je Luki Božiću oteta nagrada iz 2019. godine, sada je Zadrov 27-godišnjak propustio biti treći igrač u povijesti koji se okitio ovim priznanjem više od jednom. Spomenuti Dejan Milojević bio je tri puta MVP, a Luka Žorić je bio dva puta MVP ABA lige.

Treba dodati i da se od 2015. godine ova nagrada ne dodjeljuje po klasičnoj najboljoj prosječnoj valorizaciju, nego je bira ured ABA lige ili glasači. Ovoga puta su glasali treneri ABA lige i njihovi glasovi su činili 85 posto konačne odluke, deset posto udjela u odabiru imali su novinari, a pet posto navijači.

image
LUKA GERLANC Cropix

Luka Božić je u sve tri kategorije bio uvjerljivo prvi izbor. I dobio je 79 posto ukupnih glasova, a iza sebe je u izboru ostavio Facunda Campazza, čudesnog argentinskog playa iz Zvezde koji je skupio 12,3 posto glasova te Mathiasa Lessorta, energičnog centra Partizana, koji je i u Euroligi u vru poretka za MVP nagradu, a koji je skupio 7,1 posto kombiniranih glasova u MVP poretku ABA lige.

Božić je tako postao šesti Hrvat kojemu je pripala ova nagrada. Već spomenuti Luka Žorić je dva puta bio MVP, jednom u dresu Zagrebu (2011.) i jednom u dresu Cibone (2018.), a po jednom su MVP-ijevi bili Marino Baždarić u premijerom izdanju lige (2002.) u dresu riječkog Triglav osiguranja, zatim Ante Tomić (2009.) u dresu Zagreba, pa Dario Šarić (2014.) u majici Cibone kao i Miro Bilan (2016.) kao igrač Cedevite.

Luka Božić je u ovoj sezoni skinuo i sa svog imena i svoje košarke brojne upitnike. Od te 2019. kad je morao biti izabran do danas prošao je težak put u kojemu je otišao u Budućnost, ali tamo se nije naigrao, pa je uzeo predah od košarke dug cijelu sezone, manijakalno trenirao na vanjskim terenima u Bjelovaru i onda prihvatio uoči lanjske sezone poziv Danijela Jusupa s kojim surađivao već u Zagrebu i Zadru da se vrati košarci u Širokom. Odigrao je sjajno sezonu u Hercegovini, a onda se zajedno s Jusupom vratio u Zadar kojega je odveo do doigravanja ABA lige.

Sesar ozbiljno računa na njega

U teškoj financijskoj situaciju u Zadru Božić je mogao na pola sezone otići u inozemstvo, no donio je odluku da će pričekati kraj sezone, iako se mogao već ove sezone loptati u ACB ligi, jer je ponuda Betisa bila na stolu.

No, sada bi Božić mogao na tržištu dobiti nešto puno privlačnije od fenjeraša u Španjolskoj. A ova bi mu nagrada za MVP-ija sezone mogla pomoći u tom transferu.

image
LUKA GERLANC Cropix

Čim je imenovan novim izbornikom, Josip Sesar je jasno podvukao ime Luke Božića kao onoga na kojega ozbiljno računa u novom kreiranju vizija reprezentacije, pa bi se time mogla prekinuti priča oko toga treba li Luka Božić reprezentaciji ili ne, odnosno može li igrati u reprezentaciji na način na koji igra u Zadru.

Iskustvo koje je dobio kroz sezone, kako igračko tako i životno, od Luke Božića je svakako napravilo prilagodljivijeg igrača i nekako se čini da bi sve samopouzdanje koje je prikupio kroz ovu sezonu moglo dobro leći i u reprezentaciji. Uostalom, Luka Božić je jedan od rijetkih hrvatskih igrača koji je u stanju s loptom u rukama kreirati i za sebe, ali i za druge.

Do konca sezone će Božić i Zadar pokušati pokvariti račune Zvezdi u doigravanju ABA lige, iako bi eventualni prolaz Zadra trebalo tretirati senzacijom nad senzacijama, ali je predvidljivije kako će Zadar biti i te kako ozbiljan kandidat za naslov hrvatskog prvaka.

Luka Božić će u subotu napuniti 27 godina i najbolje godine njegove košarke tek bi trebale doći. Brisanjem svih upitnika iznad svojeg imena, pun samopouzdanja, s fascinantnim fizičkim predispozicijama, Božić tek treba ući u zenit svoje karijere.

I tome se svi skupa radujemo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 06:10