Aba Liga
NIJE OPRAVDANJE

Nije Zadar toliko loš koliko je Budućnost moćna, ali i ono ključno - odmornija

Zadar nije bio pravi, a kad se tako poslože stvari onda je sve osim rezultatskog kolapsa iznenađenje
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 13. travanj 2024. 23:40

Bila su to dva različita Zadra u subotnjoj crnogorskoj večeri. Zadar u prvom poluvremenu koji je na trenutke izgledao suvislo i moćno te ispuhani Zadar iz drugog poluvremena, s kojim su se skupe zvijezde Budućnosti na kraju poigravale. Na stranu to što su Podgoričani višestruko skuplja ekipa, razlog zadarskog poraza dolazi iz umora, velikog broja utakmica i teških putovanja koji su kulminirali neprepoznatljivom izvedbom novog/starog MVP-a ABA lige, Luke Božića.

Kad jednoj ekipi Vladimir Mihailović, Andrija Grbović i Brandon Paul bivši NBA igrač, sjede ne na klupi, već pored nje, u civilu onda se nema što dalje pričati o snazi te momčadi. Spomenuti trojac svakom od hrvatskih ABA ligaša bio bi početni član udarne petorke, dok oni svi zajedno koštaju kao gotovo cijela momčad Zadra. A što je tek s onih 12 koji su te večeri u Podgorici bili u rosteru, odnosno na terenu…

To je ono ključno što se treba znati o nesrazmjeru između jedne EuroCup momčadi kao što je Budućnost i jednog Zadra, ili Cibone, sasvim je svejedno.

I ne to nije nikakvo opravdanje za blijedo izdanje Zadra u Podgorici već činjenica koju bi trebalo znati prije svakog pokušaja kritiziranja.

Zadar nije bio pravi, Luka Božić nije bio pravi. A kad se tako poslože stvari onda je sve osim rezultatskog kolapsa pravo iznenađenje. Sama činjenica da je Marko Ramljak, uz veliko poštovanje njemu, bio najbolji strijelac Zadra dovoljno govori o samom ishodu utakmice.

image
Aba Liga

Zadar je u prvom poluvremenu, dok je bilo snage, izgledao kao konkurentna, a na trenutke i bolja momčad na terenu. Momke Danijela Jusupa sjajno je služila trica u prvoj četvrtini, redom su zabijali Žganec, Ramljak i Davis. Igrala se agresivna obrana s puno preuzimanja i iskakanja iz koje su proizlazili lagani poeni iz kontri. No kad bi god Zadar napravio neku mini seriju i preuzeo vodstvo ukazao bi se još jedan bivši NBA igrač u protivničkom dresu i zasuo koš Zadrana "rafalnom paljbom" s trice. Radi se naravno o fantastičnom razigravaču Yogiju Ferrellu koji je prvo poluvrijeme zaključio sa 17 poena.

Zaostatak na poluvremenu iznosio je prihvatljivih šest poena minusa, ali u nastavku je Zadranima vidno ponestalo svježine i snage, dok je Budućnost ubacila u "petu brzinu" i doslovno pomela Zadar s terena. Mnogi se pitaju gdje je nestao dvostruki MVP ABA lige, Luka Božić, koji je svoje jedine poene upisao pred sam kraj utakmice. Mogli su se čuti čak i neki zlonamjerni komentari koji su kazivali da je Božić "glavom već u Valenciji".

Činjenica je da je Božić odigrao blago rečeno lošu utakmicu. Lopta mu je izlazila iz obruča, suigrače je tražio sumnjivim dodavanjima, dok je u obrani kasnio. Je li to zbog Valencije? Je li Božić ne zasluženo MVP? Zanimljivo, a do jučer je "valja", kako bi se reklo u Zadru.

Ne treba kriti to kako Božić i Budućnost nemaju slavnu povijest. Nakon prvog odlaska iz Zadra, baš tamo je Božić tražio svoje novo "mjesto pod suncem". Nije ga dobio. Minute je dobivao na kapaljku, a sezonu je kasnije prekinula i pandemija. Ta epizoda mu je gotovo uništila karijeru pa kad se u obzir uzme da je i u zadnjoj utakmici između ova dva protivnika Božić odigrao lošu utakmicu ubacivši samo 4 poena, moglo bi se reći da Božić ima svojevrsni "PTSP" od Budućnosti. S druge strane Božića kod Budućnosti brani "ko od brada odvaljeni" Andrija Slavković, protiv kojeg se Božić nikad nije pretjerano naigrao.

"Nije ni njemu lako, on nas vuče cijelu sezonu", rekao je Danijel Jusup nakon utakmice, dodavši kako Božić noćas sigurno neće spavati. I to je najveća istina jer na kraju dana i on je samo čovjek, a ne stroj kako neki misle.

image
Aba Liga

Zadar se jest raspao u drugom poluvremenu i bio nedostojan suparnik, no treba istaknuti da je ovo Zadru bila 64 utakmica u sezoni, gdje se gotovo na svaku utakmicu ide na duga putovanja s autobusom. Jednako je i Splitu te Ciboni, a kažu da se radi na "boljitku" hrvatske košarke. Teško, ako su igrači i stožer najjača tri hrvatska kluba više u autobusu nego u dvorani.

Budućnost je prije ovog ogleda sa Zadrom imala čak osam dana odmora i pripreme za utakmicu, dok su Zadrani za to vrijeme odigrali tri utakmice, od kojih su čak dvije bile na gostovanjima. Budućnost će odmorna čekati uzvrat u Zadru, dok će momčad iz "Grada košarke" morati odraditi domaći derbi s Cibonom u Zagrebu. Lud je ritam i od kukanja nema ništa, treba samo "držati fige" da se nitko ne ozljedi.

S druge pak strane Andrej Žakelj, trener Budućnosti, ima takav luksuz da kad zagusti može s klupe ubaciti ponajboljeg šutera lige, Fletchera Mageea, nekoć veliki talent Aleksa Ilić dobio je tek nešto više od tri minute, dok iskusni rutiner Marko Jagodić-Kuridža nije niti ulazio u igru. Trojac koji nije ni participirao već je nabrojan tako da će zaista sve osim prolaza Budućnosti u polufinale biti ravno čudu.

Zadar će zasigurno u petak, pred svojim navijačima izgledati znatno drugačije. Teško su se nosili bodovi iz Krešine dvorane ove sezone, dok je gotovo nemoguće da Božić ponovi jednu ovakvu partiju. Naravno, neće biti tragedija ako Budućnost dođe do druge pobjede u seriji, ukupno pete ovosezonske. Zadar će tad sav fokus moći staviti na domaće prvenstvo. Ispasti od Budućnosti u četvrtfinalu ABA lige nije sramota, pogotovo ne za ekipu sastavljenu od igrača iz ABA 2 lige, kojoj se u ljeto 2022. prognoziralo ispadanje iz lige…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 13:05