Foto: Jure Miskovic / CROPIX
NASTAVAK TRAKAVICE

PREDSJEDNIŠTVO ABA LIGE KORIGIRALO KAZNU ZVEZDI: Morat će dati manje novca, novi detalji oko minus-boda! Strahuje se od crnog scenarija za budućnost

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. siječanj 2020. 20:05

Nakon što je disciplinski sudac Saša Pavličić - Bekić donio odluku po kojoj je Zvezda za nedolazak na derbi utakmicu ABA lige u Podgoricu kažnjena s 20.000 eura te je utakmica registrirana u korist Budućnosti sa 20:0 i oduzet je pri tome Zvezdi bod (koji dobiva momčad koja odigra utakmicu u slučaju poraza u košarci), Zvezda se žalila, a Žalbeno vijeće ABA lige (odvjetnici Boštjan Koritnik, Krunoslav Štengl i Milovan Zvijer) tu je odluku donekle korigiralo.

Zvezdi tako neće biti oduzet bod, bit će kažnjena s 15.001 eurom, ali odluka o registraciji utakmice od 20:0 u korist Budućnosti nije promijenjena.

Doduše, u obrazloženju odluke stoji, “ako Predsjedništvo ne odluči drugačije”, ali za tako što nema indicija. Uostalom, predsjednik ABA lige Domagoj Čavlović kazao je u utorak za SN:

- Predsjedništvo o tome više neće diskutirati.

I ta se izjava neće dopasti Nebojši Čoviću, čelniku Zvezde. Naime, Zvezda je odmah po objavljivanju odluke Žalbenog vijeća plasirala priopćenje na službenim stranicama kluba u kojem tvrdi kako je nova odluka “prva velika pobjeda, ali nastavlja se borba”.

Zvezda, odnosno Čović, aludiraju kako je sve nastalo zbog toga što Predsjedništvo ABA lige (u to vrijeme nije bio imenovan sportski direktor ABA lige čija bi to bila nadležnost) nije donijelo odluku na vrijeme oko Zvezdinog zahtjeva za odgodu utakmice u Podgorici. Iako, činjenica jest da se Zvezda i kad je odluka stigla mogla ukrcati u zrakoplov za Podgoricu te odigrati utakmicu. Ali ona to nije napravila, pravdajući se da nema sigurnosnih uvjeta za odigravanje utakmice, mašući preporukom srpske službe sigurnosti o neodlasku u Podgoricu, dok je iz Podgorice direktor policije jamčio Zvezdi sigurnost u prijestolnici Crne Gore.

Podsjetimo kako je Čović u tom trenutku radio u Zvezdi rošade u momčadi (stizali Punter, Štimac i Jagodić-Kuridža), a Ligom kruži i priča po kojoj Zvezdin gazda nije bio zadovoljan delegacijom sudaca za meč protiv Budućnosti...

Prijetnje s obje strane

I tražio je da se ova utakmica odigra kasnije, kada bi se već uklopila tri nova igrača i kad bi, vjerojatno, sudila drugačija sudačka postava...

Kako bilo, Zvezda je prijetila time da u slučaju da se ne odigra nova utakmica ona više neće igrati ABA ligu. S druge strane mogu se čuti i, doduše, neformalne prijetnje iz Podgorice, a one govore da u slučaju da se utakmica ne registrira s 20:0 za Budućnost, prvak Crne Gore više neće igrati ABA ligu.

I još nešto. Odluka Žalbenog vijeća oko neoduzimanja minus boda Zvezdi u najmanju je ruku diskutabilna. Jer nije u duhu sporta, nije u duhu košarke. Naime, u košarci, za razliku od nogometa ili rukometa, ona momčad koja izgubi dobiva bod. Zato što je igrala. Zvezda je prvotno kažnjena s minus bodom, zato što nije odigrala tu utakmicu, pa nije imala razloga uknjižiti bod predviđen za poraz na terenu.

Uglavnom, nastavak je ovo trakavica na relaciji Beograd - Podgorica, odnosno Zvezda - Budućnost, a cijela liga talac je tih odnosa. A traje to, evo, već treću sezonu. Da je u finalu 2018. godine liga imala snage kazniti sve nepodopštine Nebojše Čovića i Dragana Bokana prije svih, da su se ti ljudi odstranili iz sporta na neko vrijeme, ne bi se dogodio niti cirkus na finalu 2019., niti bi se dogodila ova farsa oko Zvezdinog nedolaska u Podgoricu.

Od finalne serije 2018. godine pa naovamo, dakle, svjedočimo eskalaciji problema. Koji bi, u najcrnjem scenariju po zagovaratelje ABA lige, istoj mogli i presuditi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:37