Foto: Damir Krajac / CROPIX
'TOMIĆ NAJCJENJENIJI U ŠPANJOLSKOJ'

PRVI ŠPANJOLSKI KOŠARKAŠ U HRVATSKOJ 'Igrao sam s puno Hrvata, a Rudež mi je savjetovao dolazak u Zagreb'

Pablo Aguilar jedno je od sedam inozemnih pojačanja Cedevite, reprezentativac s bogatim iskustvom u ACB ligi
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 27. rujan 2018. 02:13

Prvi Španjolac u hrvatskoj košarci. Ili drugi. Ali svakako prvi igrač. Jer ga je u Cedevitu doveo španjolski trener Sito Alonso, koji je pak prvi na Velesajam donio “duh Pireneja”. Uglavnom, on je Pablo Aguilar (29), krilni centar sa 12-godišnjim iskustvom ACB lige, europski prvak s reprezentacijom Španjolske i osvajač Eurokupa s Valencijom te jedno od sedam inozemnih pojačanja peterostrukog uzastopnog prvaka Hrvatske. Aguilar je u Zagrebu mjesec dana, odnedavno mu je tu i supruga, a već su se prilično udomaćili...

- Grad je prekrasan, supruga i ja smo ga imali prilike razgledati, ljudi su vrlo pristupačni, mentalitet je sličan španjolskom i sve nam se jako sviđa - smije se Španjolac.

Dosad samo protiv Sita

Preduvjeti za dobru sezonu, Aguliarovu prvu izvan domovine su tako ispunjeni, ali kako je tu došao igrati košarku, jasno je kako će se valorizirati njegovi zagrebački dani.

- Dobro da smo igrali ovaj Superkup jer smo tako imali priliku osjetiti kakva je ABA liga. Fizički je jako, drukčije od onoga na što sam navikao. Igrali smo protiv dvije stvarno dobre momčadi. Zadar na startu je bio jedan pravi test, dok smo sa Zvezdom vidjeli ono s čime se želimo uspoređivati. Svi u Europi znaju za Zvezdu, godinama su u Euroligi, imaju veliki budžet, ali mislim da smo unatoč uvjerljivom porazu u drugom poluvremenu pokazali da možemo igrati dobru košarku. Vjerujem da ćemo ih moći pobijediti i da nas čeka sjajna sezona.

Do toga je dug put jer Cedevita u Laktašima nije izgledala kao momčad koja se može popeti na regionalni tron, no, također je još uvijek prilično rano za bilo kakve ocjene momčadi koju je posložio Sito Alonso za kojeg Aguilar do ove godine nikad nije igrao...

- Nikad za Sita, uvijek protiv njega.

Zato su se spojili u Zagrebu.

- Nakon toliko godina ACB lige i odlaska iz Gran Canarije odlučio sam da želim nešto potpuno novo i odlazak u inozemstvo mi je postao prioritet. Kad je stigla ponuda Cedevite, odnosno kad me Sito nazvao i iznio svoju ideju, vrlo brzo sam shvatio kako se radi o idealnoj opciji.

Konačnu odluku ubrzalo je pak savjetovanje s jednim bivšim suigračem...

- Moj posebni savjetnik bio je Damjan Rudež s kojim sam igrao u Zaragozi, a kao glavni informator mi je rekao naravno sve najbolje o klubu i svom gradu. Uz sve to Cedevita mi nije nepoznato ime, kao ni bilo kome u Europi. Uostralom, i igrao sam protiv Cedevite u Eurokupu s Gran Canarijom.

Zagreb, 250918.
Dom kosarke Cedevita, Zagrebacki Velesajam.
Pablo Aguilar Bermudez, spanjolac, pojacanje KK Cedevite u sezoni 2018/2019. 
Na fotografiji:  Pablo Aguilar Bermudez.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Eurokup s Perasom

Aguilarove veze s hrvatskom košarkom tu ne staju. Ni pod razno...

- Marko Tomas mi je bio suigrač u Realu, Krešo Lončar u Valenciji, a Darko Planinić u Gran Canariji. Odreda sjajni momci i igrači. Također, Bojan Bogdanović i ja smo zajedno igrali za Real Madrid još kao juniori, od 15. godine.

Ni to nije sve jer je najveći klupski uspjeh u karijeri - osvajanje Eurokupa 2014. - ostvario pod trenerskom palicom Velimira Perasovića.

- Kod Perasovića mi je bilo odlično, posebno u toj prvoj sezoni. Druga nije bila tako dobra jer smo nakon ispadanja iz Eurolige nastavili sezonu u Eurokupu, a klub je promijenio trenera. Bilo mi je žao kad je Perasović smijenjen.

Zapamtio Pionir

Po dobrom pamti i reprezentaciju Hrvatske preko koje je osvojio europsku broncu u Sloveniji prije pet godina. Španjolci su tada u Celju otvorili Eurobasket pobjedom 68:40, a zatvorili ga sa 92:66 u Ljubljani u utakmici za treće mjesto. Oba puta je na drugoj strani bila Hrvatska.

- Sjećam se tih utakmica, a baš nas je ta prva uvjerila da možemo daleko jer smo uvjerljivo pobijedili jednu jako dobru reprezentaciju. Imali ste Bojana Bogdanovića, Antu Tomića, Luku Žorića, koji je u to vrijeme igrao u sjajnoj formi, dolazio je Dario Šarić... U nas su tada mnogi sumnjali jer nije igrao Pau Gasol i još neki, ali osvojili smo medalju, na kraju i pomalo iznenađujuće uvjerljivo protiv vas.

Razlog tome je i stil košarke kakav se gaji u Španjolskoj, a kakav bi na hrvatske i regionalne parkete trebala donijeti nova Cedevita. Iako je napomenuo da nikad nije igrao za Alonsa, to ne znači da Aguilar nije bio upoznat s njegovom košarkaškom filozofijom.

- Sito voli brzu košarku s puno šutova. Ono u što sam se uvjerio već kroz prvi zajednički mjesec, a znao sam to i prije, trener je perfekcionist, zahtijeva čvrstu obranu i disciplinu, ali opet daje dovoljno slobode u napadu kako bi se igralo što brže. Obrana, skok i brzina su ključni postulati njegove košarke.

Bit će zanimljivo pratiti kako će takav stil proći u ABA ligi, jednom od najčvršćih natjecanja Starog kontinenta.

- Znam gdje sam došao, gostovao sam s klubovima nekoliko puta na ovim prostorima, s Valencijom sam igrao Euroligu protiv Zvezde i zapamtio ozračje u Pioniru. Radujem se takvim i sličnim iskušenjima s Cedevitom u ovoj sezoni - zaključio je Pablo Aguilar.

Za mene je Pau Gasol jedan od najvećih u povijesti košarke

Na spomen reprezentacije Španjolske za koju nastupa i u aktualnim kvalifikacijama za SP, Pablu Aguilaru zasjaju oči, a licem se razvuče široki osmijeh...

- Apsolutni vrhunac karijere, nema ništa bolje od igranja za reprezentaciju Španjolske. I nije tu riječ samo o medaljama, već i zato jer sam imao priliku igrati s braćom Gasol, Calderonom, Rickyjem Rubijem, Sergiom Rodriguezom... Prvu sam pak medalju osvojio 2013, bila je to europska bronca u Sloveniji, ali zlato dvije godine kasnije je nešto najbolje što sam doživio u košarci.

Taj Eurobasket se pak pamti po polufinalu u kojem je Pau Gasol sa 40 poena razbio domaćina Francusku.

- To je bila najbolja individualna predstava kojoj sam ikad svjedočio. Pau je sam dobio tu utakmicu, a impresioniralo me samopouzdanje s kojim je tražio loptu. Ništa slično nisam vidio izbliza. To polufinale je zapravo bilo finale prije finala, oni su kao domaćini do tog trenutka igrali bolji turnir, ali kad imaš takvog pobjednika kao što je Pau...

Onda si prvak Europe.

- Za mene je on jedan od najboljih igrača u povijesti košarke - istinski se Aguilar divi najvećem Španjolcu ikad.

Ante Tomić je najcjenjeniji Hrvat u ACB ligi

Osim što je kroz 12 godina u ACB ligi dijelio svlačionicu s pet hrvatskih igrača, Aguilar je i igrao protiv puno više njih. Koga smatra najboljim?

- Teško mi je izdvojiti jednog jer je stvarno bilo puno vrhunskih igrača iz Hrvatske, ali s obzirom koliko dugo je tamo, Ante Tomić uživa najveći respekt u Španjolskoj. Igrao je za Real Madrid i Barcelonu, stalno je u Euroligi, osvojio je brojne trofeje. Da, Tomić je najbolji!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 04:22