SRDJAN VRANCIC/CROPIX
KLJUČNI POTEZI MERCATA

Regija u borbi za reprezentativni dvojac, moguće da ih vidimo u redovima hrvatskog prvaka već ovog ljeta

Za jednog se lome klubovi iz ABA lige, a iskusnik se ovog ljeta vraća živjeti u Zagreb.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. srpanj 2020. 19:14

Prijelazni rok u hrvatskim klubovima ulazi u ključnu fazu, onu u kojoj se traže playmakeri s kojima će se zaokruživati momčadi. Na tržnici su oba playmakera hrvatske reprezentacije i vrlo je izvjesno kako će obojica svoje karijere nastaviti u okruženju. A to je dovoljno zanimljiva situacija.

Krenimo s onim mlađim, Rokom Rogićem. Njemu je u utorak Nymburk kazao kako neće produžiti suradnju za sljedeću sezonu, pa je ono o čemu se spekuliralo postalo i službeno te je Rogić dobio slobodne ruke za traženje novog angažmana.

- Imao sam opciju s klubom do 30. lipnja, ali Nymburk će dosta smanjiti proračun, vidim da i kapetan Pavel Pumprla odlazi, ne znam niti što će biti s ostalim strancima - kaže Rogić koji cijelo vrijeme otkako je zaustavljena sezona trenira u Zagrebu.

- Imam nekoliko opcija, pa ću vidjeti što je najbolje za moju karijeru. Svakako bih volio doći u sredinu u kojoj ću moći nastaviti kontinuirano napredovati, to je moj cilj.

Ništa nije definirano

Nije tajna da je ime Roka Rogića debelo podcrtano u Ciboninim vizijama momčadi za sljedeću sezonu. Lani se nisu uspjeli dogovoriti, sada je na redu nova runda pregovora.

- Postoji interes Cibone, ali ništa tu nije definirano - zakopčan je Rogić.

Jer, Cibona nije jedina koja bi ga rado vidjela u svojem dvorištu. I za Roka Rogića je upravo otvoren lov, a u tom ratu je nekoliko klubova. On je zanimljiv i Zadru, jer Veljko Mršić je u njemu pronašao playa i u reprezentaciji kakvog smo dugo čekali. Međutim, Zadar ima pod ugovorom Martina Junakovića i Karla Uljarevića, pa bi u slučaju dolaska Rogića netko od njih dvojice postao prekobrojan. Tu je i s obnovljenim ugovorom Dominik Mavra.

Još jedan hrvatski trener je zainteresiran za Rogića, a klub mu također igra ABA ligu. Riječ je o Krki koju vodi Vladimir Anzulović, a Rogić ima ponude Szolnokija, ali i jednu iz Bundeslige, gdje bi ga rado vidio u svojoj momčadi hrvatski trener Silvano Poropat koji vodi MBC.

U isto vrijeme i Roko Ukić se nalazi u Hrvatskoj i čeka rasplet situacije oko nastavka svoje karijere. Kapetan reprezentacije svakako želi igrati još minimalno dvije sezone, ali u ovoj sljedećoj želi imati što je moguće jaču konkurenciju, jer mu je namjera biti posve spreman na olimpijskim kvalifkacijama koje se prebačene za ovo vrijeme 2021. godine.

Roko Ukić do sada je bio povezivan sa Splitom, čak je i prije mjesec dana bila neka načelna priča oko Cibone, ali Ukić je od svih tih opcija, kako se saznaje, najbliži onoj u Cedeviti Olimpiji.

I Ukić i Rogić u Ciboni?

Ukiću se obitelj seli u Hrvatsku, živjet će u Zagrebu i to je neki okvir koji će igrati važnu ulogu o odluci gdje će rekorder po nastupima za reprezentaciju, koji će u prosincu napuniti 36 godina, na koncu završiti. I kvaliteta natjecanja, ambicije kluba, to će igrati važnu ulogu.

A od tih opcija Cedevita Olimpija će napadati vrh ABA lige i igrati će u Eurokupu, pa je i s te strane ona u stanovitoj prednosti.
U jednom trenutku je pod Tornjem stanovala opcija po kojoj su željeli i u svom klub povezati reprezentativni tandem Ukić - Rogić, ali to u ovom trenutku nije realna opcija.

Kad smo već kod pozicije playmakera, Cibona je kontaktirala i svog bivšeg igrača Marka Ljubičića, ali bez ikakvog konkretnog raspleta, raspitivali su su pod Tornjem i o Stefanu Potu, sjajnom playu iz FMP-a, a na treninzima je pod Tornjem bio i Adnan Arslanagić iz Kaknja. U kombinaciji je, kao što je povezivan i sa Splitom, bio i Ilija Đoković, još jedan play iz FMP, ali dosta jeftiniji od Pota.

Ukoliko se naši klubovi ne nahrane domaćim igračima, ili onima iz regije na mjestu organizatora igre, uvijek ostaje opcija s Amerikancima, ali čini se da bi to bile opcije na koje u ovom trenutku ne računaju. Čak je najbliži dovođenju Amerikanca, ne na poziciju klasičnog playa, nego na combu, Veljko Mršić na klupi Zadra.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 11:23