Lewis Markel Sullivan i Shannon Shorter

 TOM DUBRAVEC Cropix
DVOJAC ZA POBJEDE

Sjajni splitski Amerikanci: Vratili se u kuću koju su gradili i potom spriječili rušenje

Otkad su Shannon Shorter i Lewis Sullivan ponovo zajedno na Gripama, Žuti su dobili 12 od 14 utakmica
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 07. siječanj 2024. 13:40

Još od inauguralne sezone ABA lige (2001/02), ujedno i najbolje koju je Split ikad odigrao te s omjerom 10-12 zauzeo osmo mjesto, Žuti u regionalnim okvirima nisu bili u nizu kakav imaju posljednjih šest tjedana. Naime, nakon što je u četvrtak u Laktašima pala Igokea, Žuti su došli do pete pobjede iz posljednjih sedam utakmica u ABA ligi, na Gripama više nitko ne treba pričati o tome kako osigurati ostanak, već se ususret nastavku sezone valja okrenuti borbi za doigravanje s obzirom da su Slaven Rimac i njegovi momci trenutno usred kruga momčadi unutar dvije pobjede, od šestog do 12. mjesta.

Međutim, kako se sve to dogodilo? Kako momčad koja je dobila jednu od prvih osam u ABA ligi ove sezone, može dobiti pet od sljedećih sedam? Vrlo jednostavno. S Gripa su otišli Cam Shelton i Shamiel Stevenson, dok su se tamo vratili Shannon Shorter i Lewis Sullivan. Shorty & Sully, suigrači u žutom dresu prošle sezone, ljetos su “istjerani iz kuće (momčadi) koju su gradili”, da bi već u studenom, niti pola godine nakon što su prethodnu sezonu zaključili “pometeni” u finalu od Zadra, vraćeni kako bi “povadili kestenje iz vatre”.

Split je tamo početkom studenog bio momčad u kojoj nije postojala hijerarhija, u kojoj se rotacija dramatično mijenjala iz utakmice u utakmicu, koja je tik prije povratka Shortera ušla u seriju od pet uzastopnih poraza, koja zaključno sa Zadrom na Gripama kad je regionalni debi u ovoj sezoni upisao i Sullivan izgubila šest od sedam... Od tada su Žuti dvaput spojili pet pobjeda zaredom i dobili 12 od 14 utakmica. Shorty & Sully brzo su spasili stvar.

image

Shannon Shorter

NIKOLA VILIC Cropix

Iako, da je bilo malo više mudrosti u klubu, ne bi trebali bilo što spašavati. Jer se obojicu dokazanih pojačanja moglo zadržati, odnosno ne eksperimentirati s američkim rookiejem na playu (Shelton) i sumnjivim šuterom (Stevenson) koji je nakon sveučilišne karijere igrao drugu kanadsku i prvu srpsku ligu za Metalac iz Valjeva. Pritom su Žuti, podsjetimo, preuzeli razvoj Lovre Gnjidića na posudbi iz Cedevite Olimpije, što je značilo da su u sezonu ušli s Tonijem Perkovićem i Matom Kalajžićem kao jedinim bekovima koji su kroz karijeru imali nekakav ozbiljan status na ABA razini. Štoviše, čak i na razini Prvenstva Hrvatske. Dva mjeseca kasnije shvatili su sve to i u klubu pa je momčad rekonstruirana, time vjerojatno ponovo probijen proračun, što u situaciji kad je za prošlu godinu iskazan popriličan minus zvuči vrlo opasno.

Kako i koliko će sve navedeno utjecati na klupsko poslovanje, tek ćemo vidjeti, dok su na momčad sve ove “pretumbacije” djelovale pozitivno. Pritom pred Žutima do kraja siječnja stoji relativno povoljan raspored u kojem prvo gostuju kod Dinama (nedjelje), onda im dolaze Cedevita Olimpija i Dubrava, potom slijede gostovanja u Čačku (Borac) i Zagrebu (Cibona, PH) prije nego na Gripe dođu FMP i Zadar (PH), dok se mjesc zatvara s Alkarom u Sinju.

Međutim, za Shortyja & Sullyja, kao i sve ostale, ono najvažnije dolazi u veljači kad je na rasporedu završnica Kupa Krešimir Ćosić (moguće i na Gripama), Final Eight na kojem će se tražiti prvi trofej nakon okruglih 20 godina...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 06:04