JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

Spekulacije koje su sve podigle na noge: Licenca Crvene zvezde znači kraj ABA lige, evo i zašto

Teško je zamisliti da bi u tom scenariju ABA liga preživjela u sadašnjem formatu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. ožujak 2021. 11:08

Preko određenih novinarskih kanala po Europi, prostrujila je informacija kako bi Zvezda mogla dobiti dvogodišnju licencu za Euroligu, “s sobzirom na kumulativne rezultate posljednjih sezona”. Iako je sve u sferi spekulacija, mnogi su se u regiji koja tvori ABA ligu podigli na stražnje noge.

ABA liga nema više ugovor s Euroligom, ali postoji dogovor po kojemu bi jedna pozivnica za svaku sezonu išla u ruke najboljem klubu ABA lige. Ta protočnost iz ABA lige prema Euroligi, ali i prema Eurokupu, trenutačno je najčvršća karika koja spaja klubove iz regije.

Ukoliko Zvezda dobije licencu za Euroligu daleko od parketa koji bi o tome mogli odlučivati, to bi značilo da je voda prelila čašu ionako narušenih odnosa unutar vodećih klubova u ABA ligi. Teško je zamisliti da bi u tom scenariju ABA liga preživjela u sadašnjem formatu.

S druge strane, teško je zamisliti i da ova informacija pije vodu zbog matematike. Naime, već sada je jasno da su uz 11 A licenci za novu sezonu sigurni euroligaši (Barcelona, Real Madrid, CSKA, Maccabi, Panathinikos, Olympiacos, Efes, Fenerabhče, Žalgiris, Milano i Baskonia), kao i tri ona koja imaju dogovorene nove licence (Bayern, Asvel i Alba). I trenutačno smo na 14 od 18 mjesta za novu sezonu. Nema, naime, govora o proširenju Eurolige za sljedeću jesen.

Preostala četiri mjesta za novu sezonu punili bi finalisti Eurokupa, te jedna momčad iz VTB lige (čitaj Zenit iz kojega stoji Gazprom) te jedna iz ABA lige. Međutim, tu postoji nekoliko problema. Ukoliko Valencia bude u osam najboljih u Euroligi, išao bi u Euroligu samo pobjednik Eurokupa, no kako će Valencia teško u osam najboljih, ostati će i ona kao momčad koja će tražiti svoju pozivnicu za novu sezonu. Tu je i Virtus kojemu je već obećana Euroliga, navodno je ona i plaćena, no Virtus bi je mogao dohvatiti kroz Eurokup, ali tu mora do finala, a u dijelu je ždrijeba koji je težak, u kojemu su Uniks i Lokomotiv Kuban.

Ako Virtus ne stigne do finala, i on će tražiti pozivnicu. U gornjem dijelu ždrijeba Eurokupa je Budućnost, taj dio ždrijeba je lakši, pa bi Budućnost mogla do finala, ali postoji li onda uopće šansa za prvaka ABA lige ukoliko Budućnost bude klub koji će iz regije prema Euroligi?

Puno je tu nejasnoća i puno spekulacija. Osim prozaične činjenice da bi bilo kakva dugotrajnija euroligaška licenca Zvezde ili bilo kojeg drugog kluba iz regije značila i sportsku smrt za ABA ligu. (tp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:04