NIKOLA VILIC Cropix
ABA LIGA

Split doživio velik poraz u Ljubljani, Žute već u nedjelju čeka derbi na Gripama protiv Dinama

Split je na gostovanju u Ljubljani u drugoj četvrtini zabio samo devet poena
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 14. listopad 2023. 17:51

CEDEVITA O. 97

SPLIT 68

(27:23, 28:9, 16:16, 26:20)

LJUBLJANA - Arena Stožice. Gledatelja 1312. Suci: Javor, Arsenijević i Stefanović.

CEDEVITA OLIMPIJA: Stewart 13p, 4ul, Armand 7p, 5a, Sow 7p, 4s, 3a, Cobbs 16p, 3s, Glas 12p, 3s, Blažič 20p, 6s, Matković 10p, 5s, Jones 3p, 6s, Klobučar 5, Šaškov 4p, 4s.

SPLIT: Funderburk 14p, 3s, 4il, Perković 15p, 4s, 5a, Stevenson 8, Kalajžić 4, Tišma 2p, 4s, Runjić 13p, 3s, Klepo, Vuko, Perkušić 3, Shelton 5, Ljubičić 4p, 7s, 3b.


Nakon što je ABA liga otvorena domaćim porazima od Studentskog centra i Igokee, momčadi koje su na papiru bolje od Splita, Slaven Rimac je svoje momke u Ljubljanu na ogled protiv kluba na čijoj je klupi sjedio odveo bez puno nade. Barem ako govorimo o očekivanjima navijača i onih koji prate košarkaše Splita. Međutim, Cedevita Olimpija također nije najbolje otvorila sezonu, dok je -43 u Beogradu protiv Crvene zvezde potpuno razgolitilo društvo pod trenerskom palicom Simonea Pianigianija. Nekavu su, dakle, nadu ipak gajili Žuti koji su na početku kontrolirali rezultat, dobar napad držao ih je blizu sve do kraja prve četvrtine, no, za rezultat u gostima vlja nešto i obraniti.

E, u tom segmentu - obrani - Split je potpuno pao u Ljubljani pa kad je napad u drugoj četvrtini uspio isproducirati tek devet poena, zaprijetio je potop puno veći od konačnih -29. To se, pak, nije dogodilo iz razloga jer su domaći "prikočili" u drugom dijelu, makar treba odati i priznanje Splićanima da nakon -23 na poluvremenu ipak nisu "skinuli gaće", već su pokušali ublažiti teško šamaranje od strane Jake Blažiča, Justina Cobbsa i ostalih.

Ono što je ova utakmica mogla pokazati Rimcu je zapravo bilo i otprije poznato, to je da od trojice stranaca kao zadovoljavajuće pojačanje izgleda samo D.J. Funderburk, dok je kanadski šuter Shamiel Stevenston tek "malo manje tragičan" od američkog playmakera u svojoj prvoj europskoj sezoni, Cama Sheltona. Doduše, u Ljubljani ni Hrvati s izuzetkom - isključivo napadački - Tonija Perkovića i Lovre Runjića, nisu bili ništa manje tragični od stranaca, ali svi znamo kako to u ovoj priči ide, odnosno čija je odgovornost najveća. Stranci bi trebali biti oni koji će raditi razliku, Splitovi to ne rade...

Već u nedjelju je na rasporedu novi test, ovaj put na Gripe u okviru 4. kola Favbet Premijer lige stiže lider Dinamo koji temeljem koš-razlike drži prvo mjesto ispred također neporaženih Splita i Zadra. To je Zagrepčanima dalo puno samopouzdanja prije gostovanja na kojem bi proteklih godina odlazili kao što su Splićani otišli u Ljubljanu. Bez nade.

- Na visokoj razini smo odradili početak Prvenstva, iako nas prate neke sitne ozljede (Kraljević nije igrao prva dva kola, Brzoja u prošlom) i tek ćemo vidjet u kojem ćemo sastavu biti u Splitu - kaže Josip Sesar, trener Dinama.

- Split je momčad za koju ne treba posebno motivirati igrače, svi u klubu jedva čekamo tu utakmicu. Oni imaju svoje probleme obzirom da ne smije biti na parketu više od dva stranca, ali mi se fokusiramo na sebe. Ono što mi moramo, kao što smo napravili u dosadašnjim utakmicama, jest utakmicu uvući u naš ritam, onaj koji nama odgovara i ostati što duže u utakmici. Vjerujem da možemo napraviti dobar posao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 16:38