JAKOV PRKIC Cropix
DUH PROŠLOSTI

Split je opet živio ona nezaboravna vremena Jugoplastike, Gripama se orilo i ‘došao je i taj dan...‘

Žuti su opet postali vodeća sila u Hrvatskoj. Slijedi li uspjeh kojeg se čeka već dva desetljeća?
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 05. ožujak 2023. 15:10

Izgubili su utakmicu (95-96), ali nisu tretirani kao poraženi, splitski "žuti" su od strane svojih navijača ispraćeni kao da su pobijedili beogradski Partizan, lidera ABA lige. U stvari od objektivno senzacionalne pobjede košarkaše Splita dijelila je doslovno jedna i pol sekunda, kod vodstva 95-93, James Nunnally (igrač NBA kapaciteta) pogodio je tricu i odveo goste do slavlja. Bila je to predstava koja je dozvala u sjećanje one nezaboravne dane velikih dvoboja Jugoplastike protiv mega momčadi iz bivše države, ali i Europe. Navijači splitskog kluba, u finišu utakmice poneseni šansom za pobjedom zdušno zapjevali onu "Došao je i taj dan…", ali su na kraju ipak pljeskom ispratili aktere s parketa. Trener Partizana Željko Obradović, deveterostruki prvak Europe poslije utakmice se zahvalio splitskoj publici:

- Hvala gledateljima na dobrodošlici mojoj momčad i fenomenalnom ispraćaju, pljesku na kraju susreta. Ovo je bila uzbudljiva utakmica u sjajnom ambijentu. I da je Split dobio bilo bi zasluženo.

Takvu sportsku atmosferu treba istaknuti, pozdraviti, tu korektnost ljubitelja košarke na Gripama za primjer, bilo da Split igra protiv hrvatskih rivala, bilo protiv klubova iz bivše države.

image
JAKOV PRKIC Cropix

"Žuti" su se izvanredno nosili s favoriziranim Partizanom, Dominik Mavra (22 koša) i tri Amerikanca Shannon Shorter (25), Tyrell Nelson (22) i Lewis Sullivan (15) s ukupno postignuta 84 koša (ostatak momčadi svega 11), uspjeli su šest i po sekundi prije kraja ostvariti vodstvo od 95:93. No, na kraju je Nunnelly s tricom okrenuo rezultat. Evo samo radi usporedbe o vrijednosti momčadi: najskuplji igrač Partuzana Kevin Punter godišnje košta 1,5 milijun eura koliko sveukupno četiri momčadi Splita.

Košarkaši Splita su, kako po rezultatima tako i po igri, još više po organizaciji kluba, ove sezone postali vodeća sila u Hrvatskoj. Na početku su u košarkaškim krugovima tretirani kao "grupa građana", ali su malo po malo izrasli u trenutno najbolju momčad u državi. Kluba sa splitskih Gripa raste, navijači se odazivaju, tako da su za utakmicu s Partizanom sve ulaznice rasprodane dva dana prije susreta. Jedan od ključnih trenutaka za pravu "kemiju" momčadi bilo je priključenje veterana skoro 39-godišnjeg asa Roka Ukića (odgodio je mirovinu), zatim dolazak Borisa Tišme, ali su se i Amerikanci uštimali, pomažu Mate Kalajžić i Lovre Runjić, bivši i novi reprezentativac Hrvatske. Program nastupa je zgusnut zato je, na primjer, pošteđen od nastupa Roko Ukić, obzirom da momčad Splita odmah u nedjelju, dakle ni 24 sata kasnije, gostuje u Šibeniku, a to je objektivno važniji ispit za "žute". Hoće li Split poslije dva desetljeća čekanja opet postati prvak?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 10:34