VOJKO BASIC Cropix
ABA LIGA

Split ostvario najveću pobjedu sezone! Budućnost pala na Gripama u fantastičnoj atmosferi

Senzacionalni Žuti su teškim košem Sullivana ponovno srušili jednog od članova "velike četvorke".
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 05. siječanj 2023. 19:45

SPLIT - BUDUĆNOST 87:85 (26:21, 11:20, 28:29, 22:15)

SPLIT - Dvorana KK Split. Gledatelja 1500. Suci: Javor, Nedović i Porobić.

SPLIT: Sullivan 19p, 8s, 3ul, 3b, Gizdavčić, Kalajžić 7p, 4a, Tišma, Runjić 6, Ukić, Shorter 12p, 8s, 3il, Jukić 7p, 4s, Dubravčić, Nelson 24p, 6s, 3a, Mavra 12p, 4s, 14a, 3il, Šarić.

BUDUĆNOST: Reynolds 19p, 3s, Bell-Haynes 12p, 11a, 3il, Šehović, Atić, Kaba 6p, 6s, Lazić 15p, 4s, 3a, O‘Brien 8, Ilić 2p, 6s, Drobnjak 5p, 3s, Popović 11, Green 7p, 3s, Kamenjaš.

Split je ostvario najveću pobjedu sezone, na Gripama je pao član regionalne "velike četvorke", podgorička Budućnost koja tako leži Žutima. Naime, Crnogorci su tu na istom mjestu, otprilike u isto vrijeme pali i prije dvije godine kad je tricu za pobjedu pogodio Sani Čampara. Sad je pak za pobjedu - ne tricu, već težak ulaz - zabio Lewis Sullivan, uz Dominika Mavru i Spencera Nelsona, najveći junak splitskog slavlja.

- Sretan sam jer je cijela momčad iznijela ovu utakmicu, svatko je dao svoj doprinos.

Srđan Subotić, trener Splita je izgledao potpuno iscrpljeno, što je razumljivo za čovjeka koji je u dvoranu došao izravno iz kreveta, iz viroze koja ga je tresla danima i zbog koje nije vodio utakmicu sa Zvezdom u ponedjeljak.

- Isplatilo se, sve se isplatilo. S obzirom na protivnika, momčad koja igra Eurokup, mislim da je ovo bila naša najbolja utakmica ove sezone.

Teško se ne složiti s trenerom Žutih nakon bravurozne Mavrine izvedbe sa 14 asistencija, Nelsonovih 24 poena, uz 11-15 iz igre te kombiniranih osam napadačkih skokova sa Sullivanom koji je 10 od svojih 19 poena ubacio u posljednjoj četvrtini, dobrih rola Shannona Shortera i Mate Kalajžića, sigurnih 15 minuta - makar bez poena i asista - kapetana Roka Ukića koji je davao mirnoću u završnici...

- Jedino što nismo napravili je bio taj faul u njihovom posljednjem napadu - ističe Subotić.

image
VOJKO BASIC Cropix

Najnovije pojačanje Budućnosti, Erick Green je naime 11 sekundi prije kraja zabio tricu za izjednačenje prije no što ga je Kalajžić uspio faulirati kako bi na -3 gađao dva bacanja.

- Moglo nas je koštati, ali način na koji smo krenuli u napad nakon te trice je istinski razlog za veselje. Nije bilo ni sekunde oklijevanja, razmišljali smo samo kako zabiti i dobiti utakmicu - zaključio je trener Žutih.

Budućnost nije uspjela izjednačiti omjer sa Splitom na Gripama, nakon četvrtka je on u ABA ligi 6-4 u korist negdašnjeg trostrukog prvaka Eiurope. S druge strane, Žuti su ovom pobjedom došli u situaciju da razmišljaju o mogućem napadu na doigravanje, a ne o primarnom cilju ove sezone, što je ostanak među regionalnom elitom.

image
VOJKO BASIC Cropix

Za kraj, riječi Vlade Jovanovića, trenera Budućnosti...

- Dobro smo otvorili jedni i drugi, s dobrim postocima u prvoj četvrtini. Tu je Split dobio na samopouzdanju, dok je naša obrana u većem dijelu utakmice bila loša. Nismo odigrali na razini nekoliko prethodnih utakmica za što postoje objektivni razlozi kao što su dva nova igrača koja su nam se priključila i koja protiv Splita nisu imala priliku za "mirnu" prilagodbu. Na kraju je bilo dosta nervoze s obje strane, o suđenju ne bih pričao, kad pogledamo snimku vidjet ćemo jesu li igrači s razlogom prigovarali.

I gosti, i domaći su imali primjedbi na suđenje. Dodali bismo - opravdanih. Ali ništa novo za ABA ligu u kojoj uglavnom gledamo loše sudačke trojke...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 21:41