VOJKO BASIC Cropix
ABA LIGA

Split otvorio sezonu porazom, Studentski centar slavio na Gripama

U sljedećem kolu, opet na Gripe, dolazi Igokea, a tu će biti još veća razlika u odnosu na Žute
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. rujan 2023. 21:01

Split - Studentski centar 72:76 (21:18,16:17, 13:16, 22:25)

SPLIT Gripe. Gledatelja 600. Suci: Pukl, Nedović (Slovenija) i Stapić (BiH).

SPLIT: Perković 11p, 4s, Stevenson 18, Kalajžić 6p, 9s, 9a, Tišma 4p, 4s, Runjić 1, Klepo, Vuko 16, Perkušić, Gnjidić 3p, 3a, Shelton 4p, 3s, 3il, Pavin, Ljubičić 9p, 6s.

STUDENTSKI CENTAR: Bogavac, Pavlićević 9, Vučeljić, Hedžibegović 2p, 3s, Baćović 2p, 5s, T. Ivišić 8p, 4s, Dawkins 13, Drobnjak 15p, 4s, 7a, 3il, Drežnjak 10p, 3s, 4a, Kamenjaš 6p, 9s, 3bl, 3il, Kapusta 2p, 3s, 4a, Mirković 8p, 3s.


Studentski centar odnio je pun plijen na startu ABA lige. Podgorička momčad je slavila za 76:72 u utakmici koja nije plijenila dobrom košarkom i koju je gost dobio jer je kvalitetniji, ali i iskusniji.

Split je dočekao osvajača nedavnog Superkupa ABA lige u ležernijem izdanju od onoga kojega je momčad Andreja Žakelja pokazala na nedavnom otvaranju regionalne sezone i osvajanju trofeja u Podgorici.

Iako je bilo vrlo jasno da bi Split mogao imati velikih problema u reketu, jer su u četvrtak zbog ozljede gležnja ostali bez DJ Funderburka. Realno je jedna petica u momčadi time ostao Krešimir Ljubičić. I premda je gost dolazio do uvodnih poena iz picka, Split je s puno više energije otvorio utakmicu i imao 17:9 već u prvoj četvrtini.

image
VOJKO BASIC Cropix

Doduše, na kratko je iz igre, odmah u trećoj minuti, morao i Splitov novi bek Cameron Shelton, opet zbog gležnja, no, nije bila riječ o ozbiljnijoj ozljedi. Ali, Split je puno griješio, posebno u kontroli lopte, pa se Studentski centar vrlo brzo rezultatski približio, čak i poveo, ali je Žute s prednosti od 37:35 na veliki odmor odveo Shamiel Stevenson, još jedna prinova na Gripama. Šut za tri poena možda je već nakon uvodnih dvadeset minuta sezone otkrio što bi mogla biti glavna mana ove momčadi Slavena Rimca.

U nastavku je Studentski centar uspostavio kontrolu nad rezultatom u ne baš idealnoj utakmici za momčad Andreja Žakljelja.

I to je možda najveći problem Splita vezan za ovu utakmicu, jer Žuti su imali šansu za upisati važnu pobjedu. Posebno iz prizme da u sljedećem kolu, opet na Gripe, dolazi Igokea, a tu će biti još veća razlika u kvaliteti u odnosu na Žute.

image
VOJKO BASIC Cropix

Ali, i u iskustvu. Naime, Žuti su prilično - zeleni. I pomoći će samo strpljenje, barem ako se ne bude išlo u neke igračke promjene tijekom sezone. DJ Funderburk nije igrao, pa se tu ne mogu donositi procjene. Stevenson je ostavio bolji dojam od Sheltona, no oba Amerikanca nisu u stanju nositi momčad. Kojoj bi takav profil stranca trebao. Ali, takav profil stranca i košta. A tih novaca hrvatski klubovi nemaju.

Profil stranca kakav je, recimo, Aubrey Dawkins, koji je potegnuo baš kad je Studentski centar stavljao utakmicu pod kontrolu. Splitu, pak, nije pomogla niti činjenica da je za tri ispalio više lopti (34), nego za dva (31), a Žuti nisu šuterska momčad, baš nisu. Iako su ovoga puta ubacili 11 dalekometnih šuteva. No, mnogi će se kockati sa šutem Rimčeve momčadi ove sezone...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 21:41