LUKA GERLANC
ABA LIGA

Split poražen u napetoj beogradskoj završnici, Žuti prokockali veliku priliku za doći blizu doigravanja

Sve je odlučeno u posljednjih 15-ak sekundi, do kojih se još i otvarala šansa za pobjedu Splita
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. ožujak 2023. 14:39

MEGA - SPLIT 90:85 (23:20, 20:21, 26:26, 21:18)

BEOGRAD Dvorana Ranka Žeravice. Gledatelja 300. Suci: Pukl (Slovenija), T. Hordov (Hrvatska) i Arsenijević (Srbija).

MEGA: Paunović, Branković 14p, 5s, Rudan 19p, 4s, Uskoković 4, Cazalon 14p, 8s, 5a, 3ol, Đurišić 10p, 6a, 4il, Kovačević 6p, 4s, Cerovina 13p, 4s, Rorie 3p, 3s, Grbović 6p, 3s, Terzić, Mušikić 1.

SPLIT: Sullivan 13p, 4s, Gizdavčić, Kalajžić 12, Tišma, Runjić, Ukić 7, Vuko 9, Shorter 5p, 6s, 3ol, Jukić 13p, 8s, Nelson 19p, 8s, Mavra 7p, 10a, 3il.

Split je mogao doći tri kola do konca ABA lige u sasvim pristojnu poziciju za dohvatiti doigravanje, jer na Novom Beogradu je mogao do desete pobjede u sezoni, poravnavši se sa Zadrom i Studentskim centrom. Iako je Mega šutirala s crte 39, a Split samo 20 puta, što je velika zaliha prednosti u korist momčadi koja je od posljednjih deset utakmica slavila u njih devet, uključujući i ovu, dojam je kako je Split imao svoje šanse.

I dojam je kako je Solit izgubio zbog svojih pogrešaka. Prije svega to su tri promašena bacanja Tyrella Nelsona, Dominika Mavre i Mate Kalajžića, pa dozvoljen skok u napadu Mateja Rudana, kao i promašeni napad na 15 sekundi do sirene kod 85:87, u kojemu je Mate Kalajžić tražio prodor, onda je i asist na Tyrella Nelsona kojemu je lopta ispala iz ruku...

S druge strane Mega je nakon tri brza faula Mateja Rudana i bez njegovog doprinosa u prvih dvadeset minuta do konca utakmice uživala u 19 poena hrvatskog reprezentativca, ukupno i najboljeg igrača ove momčadi ove sezone. Rudan je bio figura viška u utakmici koja je bila tijesna, u kojoj se nitko nije odvojio na tri posjeda razlike. I u kojoj je Split bio u igri, iako se na Shannonu Shorteru osjetila bolest zbog koje je propustio utakmicu protiv Furnira u petak, iako je Dominik Mavra samo dva puta pogodio iz igre i promašio sve četiri trice, iako su u jednom trenutku čak četiri igrača mala po četiri prekršaja, a utakmicu nisu završili, najbolji u prvom dijelu Josip Jukić, ali i Kalajžić i Lewis Sullivan.

Split je održavao u prvom dijelu na životu borbeni Jukić, ali kad se aktivirao tandem Dominik Mavra - Tyrell Nelson, a Mega je u prvom dijelu oduzela Splitu pick igru, opet su Žuti imali šansu.

I imali su šansu do zadnjih 15-tak sekundi. No, nije se dogodilo.

Split do konca sezone dočekuje Borac i MZT, a u posljednjem kolu ide Zvezdi. S obzirom na to kako budu do konca odigrali Zadar, Studentski centar, ali i Cibona i Igokea, ovisit će hoće li Žuti završiti u najboljih osam. Mega je, čini se, ovom pobjedom postala šesti sigurni sudionik doigravanja (Partizan, Zvezda, Cedevita Olimpija, Budućnost, FMP), traže se još dva. I u igru su za ta dva mjesta sva tri hrvatska kluba.

Split je u Beogradu mogao stići jako, jako blizu, jer sljedeće dvije utakmice dolaze mu u goste dvije najslabije momčadi u ABA ligi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:52