Slavlje igrača Splita

 JURE MISKOVIC/CROPIX
5. KOLO ABA LIGE

Split preokrenuo protiv Zadra i u napetoj završnici došao do prve pobjede u regionalnoj ligi

Zadar je upisao svoj prvi poraz na domaćem parketu, a Split došao do prvog trijumfa u ABA ligi.
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 28. listopad 2022. 22:24

Bolji je bio ulazak splitske momčadi u ogled, Shorter i Sullivan pogodili su za tri poena, pa se činilo kako će u tome obrana Zadra imati velikih problema. Ali, nije dugo trajala rapsodija Žutih, jer su Davis i Božić, koš po koš držali rezultatski priključak. Onda je Jordano pogodio za tri poena, isto je na isteku prve dionice učinio i Davis (21:18). Uzvratio je Split boljim iskorakom u minute koje slijede, Gizdavčić i Mavra, svatko s jednom tricom te s dva poena Runjića, tri minute prije zaključivanja druge četvrtine držao je minimalnu prednost. I tu su gosti stali! Zadar je bez osobite dojmljivosti, nakon trice Žganeca te prvih zarađenih slobodnih bacanja na utakmici, u 19. minuti napravio seriju 10:2, pet iz igre, pet s crte slobodnih, podosta veseliji otišao na odmor (37:31).

Nisu Splićani uspjeli ni postaviti dvije kvalitetne obrane, a Zadar ih je zaskočio s pet poena, najprije Božić nakon promašaja Davis pospremio je odbijanac, onda je Žganec tricom podebljao prednost, a Božić s dva slobodna postavio zavidnih 44:31 u 23. minuti. Split se krenuo napucavati, ali bez odjeka, tako da su slobodno mogli proslaviti dva poena Shortera! Istina i Mavra je kasnije dodao četiri, potom je naslonio i tri, međutim, Božić je držao dobar razmak, rješavajući napade iz drugog pokušaja. Čista borbenost! Ali, četiri realizirana slobodna bacanja Nelsona, potom i "tricom" primaknuli su goste na 50:47.

Začudo, svoje prve poene na utakmici tek u 28. minuti. Uzvratio je Shorter s tri, međutim, Žganec se odlično snašao po obručem, dovoljno da se žuti ne poravnaju rezultatski, istina Shorter je brzom realizacijom kontrom spustio na 54:52, uoči zadnjih deset minuta! Ako Drežnjaka nije bilo dugo u stupcima realizacije vukao je Zadrane dalje od mogućeg zaostatka. I kad je bilo najpotrebnije Jordano je šibnuo tricu, a Božić dva za (63:56), sedam i po minuta do kraja! Nisu se nikako željeli predati "žuti", Shorter je pogodio slobodno nakon tehničke dosuđene Drežnjaku, a Mavra zabio tri poena, potom i dva plus dodatno za poravnanje (63:63), a Shorter za splitsku prednost 65:63! Iza toga je ostalo pet minuta i isto toliko sekunda.

U igri koš na koš, Runjić je doveo goste u vodstvo 73:71, na drugoj strani Božić je izgubio loptu, onda su Mavra i Jukić promašili, ali je Runjić ukrao loptu. Zadrani su pod svaku cijenu željeli odvesti goste na slobodna bacanja, odabrali su Shortera koji je pogodio oba. Ostalo je nepunih 15 sekunda do isteka zadnje četvrtine za zadarski napad. Božić je dobio slobodna i oba pogodio. Uzbudljivija završnica nije se mogla zamisliti jer je Shorter iskoristio jedno, a Čampara u zadnjoj sekundi promašio za tri poena.

ZADAR - SPLIT 74:76 (21:18, 16:13, 17:21, 20:24)

ZADAR Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja 2139. Suci: Koljenšić (Crna Gora), Kardum i Mustapić (oba Hrvatska).

ZADAR: Davis 13p, 5s, Jordano 7, Klarica, Sikirić, Žganec 10p, 6s, 4a, Čampara, Matulina, Lakić 3, Drežnjak 6, Božić 24p, 11s, 5a, 5il, Ramljak 11p, 3s, 5a, 4il, Šantelj.

SPLIT: Sullivan 3, Gizdavčić 3, Kalajžić 2p, 3s, Runjić 4p, 4s, 3ol, 3il, Shorter 22p, 9s, 3a, 4ol, 3il, Jukić 10, Perkušić, Dubravčić, Nelson 12p, 8s, 4il, Mavra 20p, 3s, 7a, Šarić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 01:24