BRUNO KONJEVIC/CROPIX
NOVI ŠOK ZA VUKOVE

Split srušio Cibonu pod Tornjem, Zadar se ozbiljno izblamirao 24 sata nakon pobjede nad Partizanom

Mile Karakaš, mladi i svakako jeftiniji trener Splita, odnio je stratešku pobjedu protiv Jovanovića
Piše: Tvrtko Puljić, Dražen ŽuraObjavljeno: 28. veljača 2021. 21:33

Cibona - Split 74:76 (19:18, 17:19, 19:19, 19:21)

ZAGREB - Dvorana Dražena Petrovića. Bez gledatelja. Suci: Hordov, Vovk i Paić.

CIBONA: Reynolds 5p, 7a, Radovčić 3, Planinić 6p, 5s, 3a, Marić 9p, 3s, Novačić 5, Prkačin 11p, 8s, Gnjidić 5, Branković Drežnjak 8p, 4s, 3a, 3il, Markota 14p, 5s, Nakić 8p, 5s.

SPLIT: Perković 9p, 3s, 3ol, Gizdavčić, Perasović 4, Kedžo, Ukić 16p, 5a, Marčinković, Čampara 5p, 3a, Babić 13p, 11s, 5a, Vranković, Luković 20p, 3s, 6a, Marić 9p, 4s.

-----------------------------------------------------

Split je i treći put ove sezone, ali prvi put pod Tornjem, svladao Cibonu i tako se dokopao šeste pobjede u sezoni regionalne lige, a isto toliko dosad su ih skupili i Zadar i Cibona. Doduše, i Zadru i Cibonu su već upisane dvije pobjede nad Primorskom, a Splitu tek treba biti upisana druga, pa je realno Split pod Tornjem skupio i sedmu pobjedu. I ima 2-0 protiv Cibone, pa ukoliko ta dva kluba na istom broju pobjedu, bit će Žuti u prednosti.

I nije samo sve to bila negativna spoznaja Vukova kad su se suočili s novim porazom. Nakon što je u petak klub napustio Josip Bilinovac, tri minute do konca, nakon što je šutirao tricu za minimalno vodstvo Vukova, ozlijedio se Scottie Reynolds, izgledalo je to dosta ozbiljno. Amerikanac nije mogao stati na nogu nakon te ozljede, iznijeli su ga suigrači s terena, a kasnije i liječnička služba do svlačionice.

Split je spasio živu glavu u prvom dijelu, prije svega u otvaranju Roka Prkačina, koji je dva puta silovito zakucao i pokazao veće energiju Vukova na početku utakmice. Kasnije je Cibona imala 36:24, ali je Split povezao seriju od 12-0 do odlaska na veliki odmor i time opet poništio sve dobro što su Vukovi izgradili u prvom dijelu.

I tu je Mile Karakaš, nešto domaćiji i svakako jeftiniji trener od Vlade Jovanovića, odnio stratešku pobjedu. Naime, iako ima rosteru dvije čiste petice, Marina Marića i Antonija Vrankovića, Karakaš je završnicu prvog dijela, a kasnije i završnicu utakmice odigrao s Markom Lukovićem na čistom centru. Cibona se niti prvi, niti drugi put u utakmici na to nije snašla.

Split je imao Roka Ukića koji je bio vođa, ali i najboljeg Luku Babića od povratka u hrvatsku košarku. Babiću je pomogla reprezentativna stanka, uhvatio je ritam, a kao takav on je i te kako igrač koji radi razliku, što će posvjedočiti i njegovih 13 poena, 11 skokova i pet asista. Marko Luković je, pak, odradio svoje, a njih trojica su i bila klasa više koja je kod Cibone ostala u prezentaciji Damira Markote i Roka Prkačina. Premalo... Kad se na koncu ozlijedio i Scottie Reynolds, sve je za Vukove palo u vodu.

​Cibona će vrlo brzo, ako je to uopće u stanju, morati reagirati ukoliko će prognoze za Scottieja Reynoldsa biti loše. Naime, nakon što je otišao Bilinovac, bit će velika praznina u vanjskoj liniji. I nitko sa sigurnošću u tom raspletu ne može reći da će Cibona izbjeći pretposljednje mjesto u ABA ligi, ali i ući u domaće finale.

A trebala je u ovoj sezoni osvojiti oba domaća trofeja, takve su bili prognoze iz kluba. Split, nakon dvije Karakaševe utakmice na klupi, ima sve što je htio. I čeka u utorak u Zagrebu derbi HT Premijer lige. Opet s Cibonom...

Zabok u Zadru vodio i 24 razlike!

ZADAR - ZABOK 75:79 (15:23, 9:23, 24:13, 20:20)

ZADAR Dvorana K. Ćosić. Bez gledatelja. Suci: Jurčević, Gracin i Reić.

ZADAR: Carter, Jordano 4, Justice 15, Palokaj, Brala, Vuković 10, Junaković 10, Buljan, Mavra 11, Onuaku 21, Planinić 4, Kraljević.

ZABOK: Martinko, Krajinović, Anzulović 13, Tomas 9, Črnjević 21, Marić 7, Diminić 7, Worku 14, Maričević, Jambrović 8, Antonić, Elčić.

------------------------------------------

Zadar se ozbiljno izblamirao na svojem parketu, svega 24 sata nakon velike pobjede protiv Partizana, usred Višnjika u provaliju poraza povukao ih je Zabok. Zasluženo!

Zabočani su uvelike iskoristili to što je Veljko Mršić u dvoboj krenuo s pričuvnom postavom. Gosti su se razmahali, u 15. minuti otišli na plus 24. Zadar je prvo poluvrijeme izgubio s omjerom 0:10 u tricama, a 11 puta su suparniku predali loptu u ruku.

U nastavku su nastojali okrenuti priču, ali na svaku njihovu tricu Zabok je imao isti takav odgovor. Nešto čvršćom obranom uspjeli su se Zadrani spustiti na minus 2, ali ništa više od toga... (Dražen Žura)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:00