Dominik Mavra

 Saša Burić/Cropix
ABA LIGA

Split srušio Mornar, trener gostiju priznao da teško pamti imena igrača i hvalio ‘omladince‘ Hajduka

Glavni arhitekt dominantne pobjede Žutih bio je Dominik Mavra s 20 poena i 11 asistencija
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 17. ožujak 2023. 21:57

SPLIT - MORNAR 91:80

(28:28, 25:14, 20:18, 18:20)

SPLIT - Dvorana KK Split. Gledatelja 1500. Suci: Obrknežević, Juras i Hadžić.

SPLIT: Sullivan 6p, 7s, Gizdavčić, Kalajžić 6p, 4a, Tišma, Runjić 11p, 3s, Ukić 6, Vuko 3, Shorter 15p, 3s, 3a, Jukić 9p, 6s, Perkušić, Nelson 15p, 4a, Mavra 20p, 11a.

MORNAR: Goldwire 10, Jones 14p, 8s, 4il, Glas 5p, 3s, 3a, Živanović 5, Đoković 2p, 3a, Webster 4p, 3a, Vranković 6p, 4s, 3a, Kobačević, Pecarski 18p, 7s, 3il, Miković, Vujačić 5p, 3il, Vranješ 11p, 5s.


Nešto će o odnosu snaga dva kluba - makar, ako pitate čak i gostujućeg trenera Mihaila Pavićevića, osvjedočenog navijača Jugoplastike i Hajduka, to ne bi trebalo biti mjerilo - reći omjer pobjeda i poraza u ABA ligi koji je do petka bio poražavajući za Split, Mornar je dobio četiri od pet međusobnih okršaja. Međutim, ne i posljednji, prošlogodišnji na Gripama koje su opet bile "neosvojiva tvrđava" za Barane. Split je novu pobjedu, već devetu u ABA ligi ove sezone, ali i onu s kojom su se definitivno eliminirali iz kombinacija za ispadanje, ostvario dominantnom izvedbom protiv Mornara koji je cijelu utakmicu kaskao i nije uspio doći bliže od šest poena zaostatka u završnici.

Ukratko, Žuti su ostvarili rutinsku pobjedu čiji je glavni "arhitekt" bio Dominik Mavra koji je u petak navečer podijelio 11 asistencija, uglavnom Spenceru Nelsonu, pokoju i Shannonu Shorteru koji je pak stavio dva šuta s poludistance kad je Mornar zaprijetio preokretom, no, završni udarac zadao je zadarski playmaker. Točnije, Mavra je dvaput Barane "ubo u srce", tricama s osam metara za 88:78 na minutu i pol prije kraja te za 91:79 i veliko slavlje na Gripama...

image

Roko Ukić

Saša Burić/Cropix

- Izuzetno važna pobjeda za nas, da možemo za sebe odigrati završnicu. Da nam je netko ponudio ovu situaciju na početku sezone mislim da nitko ne bi imao problema s tim. Ovo je velika pobjeda. Svi su dali svoj obol, ovo je bila velika momčadska pobjeda. Naši su kapetani (Ukić i Jukić) dali dodatni obol pobjedi, Roko napadački, Juka obrambeno, dali su nam snagu više. Nama su ambicije pokušati dobiti svaku utakmicu. Svima bi bila velika nagrada da se dokopamo play-offa. Malo zaostajemo, ali ćemo pokušati, odigrat ćemo najbolje što možemo. Bilo je bitno da danas ovo riješimo - rekao je Srđan Subotić, trener Splita.

Pobjeda je Žute dovela na korak od osmog mjesta u ABA ligi, s tim da do kraja osnovnog dijela na Gripe stižu Borac i MZT, momčadi sa samog dna poretka, dok Subotić i njegovi momci nisu bez šanse ni u Beogradu protiv Mege sljedeće nedjelje.

image

Gledatelji na Gripama

Saša Burić/Cropix

- Koliko god se priča o doigravanju i koliko god bismo to htjeli, u konačnici moramo biti svjesni da mi nemamo širinu i kvalitetu da bismo rekli kako možemo dobiti bilo koga u ovoj ligi - zaključio je Subotić.

Mihailo Pavićević, trener gostiju, poručio je da mu je uvijek drago biti u Splitu, iako "večeras nemam mnogo razloga za zadovoljstvo".

- Čestitam Splitu na više nego zasluženoj pobjedi. Bila je razlika u želji, to je ono što trenera najviše zaboli. To se vidjelo od prve sekunde. Radili smo neke "breakove", ali to je bilo premalo da bismo pobijedili raspoloženu momčad Splita. Ali i mi smo im olakšali s 19 izgubljenih lopti. Ne možeš dobiti ni nižerazrednu ekipu kada imaš toliko izgubljenih lopti, a kamoli ovako raspoloženu momčad Splita. Ovo nam nije prvi put. Split je imao svega pet izgubljenih lopti, ima jako dobre igrače na vanjskim pozicijama, to su iskoristili.

image

Mihailo Pavićević

Luka Gerlanc/Cropix

Dodao je da nastavljaju borbu za ostanak te da imaju vrlo težak raspored do kraja.

- Nikada nisam bio u ovakvoj situaciji kao trener. A od početka sezone promijenili smo 80 posto momčadi, ne mogu im nekada ni upamtiti imena, a kamoli da vidim što mogu. Vrlo je nezgodna situacija. Imamo težak raspored. Čestitam omladincima Hajduka na plasmanu u polufinale Lige prvaka, to je zaista veliki uspjeh. To je stvarno veliki rezultat kada se zna koliko se u Europi ulaže u nogomet. Na to trebaju biti ponosni na rezultat svi u klubu i svi navijači.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:59