Pedja Milosavljevic / CROPIX / CROPIX
ZBRKA S RASPOREDOM

TOTALNI KOŠMAR NAKON ŽDRIJEBA PRVENSTVA HRVATSKE U KOŠARCI 'Računamo da će PH biti u prednosti jer ABA liga nije priznata, ...'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. rujan 2016. 22:32

U prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza ždrijebani su parovi jedinstvene A-1 lige, koja će startati 8. listopada i koju će od samog početka igrati, nema više prostora za promjene, svi najbolji hrvatski klubovi. Što je dobra vijest.

Naime, ždrijebu su prisustvovali predstavnici svih klubova, a Cibonin direktor Domagoj Čavlović izjavio je:

- Pokušat ćemo se najbolje što možemo prilagoditi rasporedu. Na žalost, u sukobu koji drma europsku košarku, mi smo postali kolateralne žrtve na kojima se sve lomi. Uglavnom, i nadalje ćemo pratiti što se događa u vrhu europske košarke i prema tome se ravnati.


Zagreb, 290216.
KC Drazen Petrovic.
Utakmica 25. kola ABA lige izmedju klubova Cibona i Crvena Zvezda.
Na fotografiji: Stefan Jovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Preklapanje termina

Naime, Cibona će morati igrati na tri fronte od starta sezone. Igrat će jedinstvenu A-1 ligu, igrat će FIBA-inu Ligu prvaka, a želi igrati i ABA ligu. I ima u rosteru 15 igrača...
U Cedeviti se nadaju da će i oni zaigrati tri natjecanja, a u tom smjeru je Cedevita potpisala veći broj igrača, ima ih 21 pod ugovorom, čak su doveli trenera Danijela Lutza, koji bi trebao voditi momčad u PH.

Međutim, HKS je ovo ljeto donio odluku o pokretanju postupka za izbacivanjem Cedevite iz svog članstva zbog njezine odluke da zaigra za FIBA-u sporni Eurokup. Na Velesajmu i dalje ne odustaju od te želje, i oni su spremni igrati sva tri natjecanja, pa i sporni Eurokup. Što će biti kad ga i zaigraju, za sada nitko ne zna.

S druge strane, FIBA je ukinula priznanje ABA ligi jer je ona stala na stranu Eurolige i Eurokupa. No, svi naši klubovi, i Cedevita, i Cibona, i Zadar, računaju da će igrati ABA ligu.
Što će biti s ABA ligom, nitko ne može pouzdano reći, odnosno hoće li do njezina početka krajem rujna stići i FIBA-ino priznanje, odnosno hoće li tu ligu podržati i matični nacionalni savezi. Za sada tog priznanja nema, a ono uvjetuje i, recimo i to, tko će suditi ABA ligu. I hoće li je imati tko suditi...

Zagreb, 220316.
Dom sportova.
Druga utakmica polufinala doigravanja ABA lige izmedju Cedevite i Crvene zvezde.
Na fotografiji: Dejan Radonjic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Uglavnom, HKS je u tim okvirima organizirao jedinstvenu A-1 ligu od početka sezone jer to bi za Cedevitu ili Zadar moglo biti jedino natjecanje koje je priznato i za koje ti klubovi mogu registrirati igrače.

Ždrijeb u HKS-u napravljen je poludirigirano kako bi se donekle izbjegle poteškoće s kalendarima ostalih natjecanja, pri čemu se HKS ravnao o FIBA-inim natjecanjima. Štoviše, Dražen Jendriš, povjerenik natjecanja, objasnio je što se događa u onim terminima u kojima se preklapaju utakmice PH i ABA lige. Recimo, 8. listopada bi trebali PH otvoriti Cedevita utakmicom protiv Splita, a Zadar bi trebao tog dana u goste Kvarneru, a po već usvojenom kalendaru ABA lige tog bi dana Cedevita i Zadar trebali igrati utakmicu ABA lige?! Nije ni Ciboni lakše jer ona bi trebala 7. listopada igrati protiv Partizana u Beogradu (ABA), 8. listopada protiv Hermes Analitice u Zagrebu (PH), a 9. listopada protiv MZT-a u Skoplju (ABA)...

- Računamo da će u tome PH biti u prednosti jer ABA liga nije priznata - kaže Jendriš.


Beograd, 150316.
Dvorana Aleksandar Nikolic.
Utakmica polufinala play off-a ABA lige,  Crvena Zvezda - Cedevita.
Na fotografiji: Jacob Pullen, Marko Arapovic.
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
Pedja Milosavljevic / CROPIX / CROPIX

Nikome nije jasno

Definitivno je da će trebati mnogo razgovora i dogovora, pa i kompromisa u slaganju rasporeda natjecanja, u odigravanju utakmica. Jasno je i da ABA liga mora napraviti most prema HKS-u, ali i prema ostalim nacionalnim savezima jer ovo nije samo hrvatski problem. Za nadati se da će se možda doista nešto rasplesti u sljedećim danima.

A za sve će trebati dosta dobre volje i strpljenja. I komunikacije između natjecanja, ali i klubova. Prije svega komunikacije između FIBA-e i Euroligina/Eurokupova ureda u Barceloni...
I ako vam je nejasno sve što ste ovdje pročitali, nemojte brinuti. Nikome nije ništa do kraja jasno. I nitko nema odgovore na sva pitanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 12:04