LUKA GERLANC/CROPIX
DERBI POD TORNJEM

‘Velika je satisfakcija i motivacija stati nasuprot Željku Obradoviću, Partizan želimo i idemo dobiti‘

Trener Cibone teško se mogao nadati da će u 4. kolu ABA lige neporažen igrati s Partizanom za čelo
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 15. listopad 2021. 12:15

Pogled na raspored nije nudio preveliku nadu. Tri utakmice među kojima su dvije na izuzetno teškim gostovanjima, u Baru i Zadru, a ni zagrebački okršaj s Megom nije izgledao kao “zicer” za Cibonu. Međutim, pod Tornjem su sanjali, barem tako tvrdi sportski direktor Marin Rozić, koji se “potajno nadao” da će Vukovi neporaženi u 4. kolu dočekati Partizan za derbi kakav Draženov dom dugo nije imao. Okršaj za prvo mjesto u ABA ligi...

- Iskreno, nisam pred početak sezone ni razmišljao brojati pobjede i protivnike - odbacio je tu priču trener Vlada Jovanović.

- I danas, prije Partizana, moj mentalitet, naš mentalitet ostaje isti. Idemo kao što smo išli od prvog dana priprema. Utakmicu po utakmicu. Moramo tako jer, recimo, u prvih 10 kola ABA lige imamo sedam teških gostovanja. Tek dva smo apsolvirali.

Bez Tonija Nakića

Međutim, manji broj tih gostovanja bit će teže od onoga što Cibonu čeka večeras. A čeka je Partizan, jedan novi, ponovo moćni Partizan u kojem Kevin Punter igra za milijun i pol eura godišnje. Ili tri puta više od kompletne momčadi Cibone.

- Činjenica je da smo mi i Partizan jedini neporaženi pa stoga ovo nije derbi samo po imenima klubova, već ima i izuzetan rezultatski značaj. Pritom smo mi, naravno, svjesni snage Partizana, koncentracije kvalitete u njihovoj svlačionici, toga tko ih vodi i kakvu timsku košarku igraju.

Od Jovanovića pak nečete čuti bilo kakvu prognozu, riječ “favorit” neće spominjati...

- Mi smo se u ovim okolnostima spremili koliko je bilo moguće s obzirom da igramo četvrtu utakmicu u osam dana. Ono što želimo je da momčad i protiv Partizana pokaže svoj talent i kvalitetu.

Okršaj istih suparnika prije mjesec i pol u Opatiji teško može poslužiti kao ikakav pokazatelj za ono što nas čeka na parketu Draženova doma. Zato jer je pobjeda u pripremama baš to, pobjeda u pripremama.

- Ja volim reći da su prijateljske i službene utakmice dva različita sporta. Ako išta, ta naša pobjeda u Opatiji nam može biti tek otegotna okolnost jer će nas i zbog toga sigurno daleko ozbiljnije shvatiti.

Dok će Cibona biti u istom sastavu kao i tada, odnosno bez ozlijeđenog Tonija Nakića, Partizan će biti jači za svog najboljeg igrača Kevina Puntera. I daleko uigraniji no što je bio tada. Uostalom, momčad Željka Obrdovića rasla je u svakoj od dosadašnje ti utakmice u ABA ligi.

- Nema sumnje da nas sada čeka jedan daleko bolji Partizan, dok je ovo spomenuto karakteristično za sve Željkove momčadi, forma se diže kako sezona ide dalje. Tako se do sada vidio napredak u baš svakoj utakmici, osjeti se sve veća čvrstina u obrani, veća brzina u toj tranzicijskoj košarci koju žele igrati.

‘Krao’ sam i od njega

Gdje Vlada Jovanović vidi Partizan ove sezone, smatra li ga prvim favoritom u regionalnom okruženju?

- Definitivno su u samom vrhu, svakako među tri, možda i dva favorita za osvajanje ABA lige, ali i Eurokupa. Možda oni sebe takvima ne vide, ali kad Obradović dođe u klub, taj automatski postaje favorit u svakom natjecanju u kojem nastupa.
Upravo zbog toga bi bilo lijepo uzeti jedan takav “skalp”.

- Mi idemo dobiti svakoga, to nam je stav od početka sezone. Želimo pobijediti i Partizan, makar bih ja sad ovdje mogao nabrojiti njihov kompletan roster, 12 igrača koji su u stanju sami dobiti svakoga. Zna se također i koje su im najveće zvijezde, najjači aduti.

Pod jedan bi to ipak bio trener...

- Nikad, na žalost, nisam radio s Željkom Obradovićem, ali svi treneri u Europi, pogotovo mi u Srbiji, već godinama vrlo pozorno prate njegov rad jer je jasno da ono što je on napravio, koliko je trofeja osvojio, vrlo teško dostići. Zato je velika satisfakcija, ali i motivacija naći se nasuprot čovjeku od kojeg sam tijekom svoje karijere, kao i od brojnih ostalih, “krao” neke stvari - zaključio je Vlada Jovanović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 00:48