Shannon Shorter (arhiva)

 NIKOLA VILIC Cropix
ABA LIGA

Velika pobjeda zahuktalih Splićana: Na Gripama pala i Cedevita Olimpija, Shorter ponovno najefikasniji

Žuti su potvrdili sjajnu formu i u ovom trenutku igraju možda i najbolju košarku u Hrvatskoj
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 12. siječanj 2024. 20:02

SPLIT - CEDEVITA OLIMPIJA 93:85 (25:20, 30:27, 19:17, 19:21)

SPLIT - Dvorana KK Split. Gledatelja 500. Suci: Belošević, Obrknežević i Milojević.

SPLIT: Funderburk 14, Perković 9p, 3s, 5a, Shorter 25p, 6s, 8a, 3il, Sullivan 13p, 8s, 3a, 3il, Kalajžić 14p, 4a, Tišma 5, Runjić 2, Kučić 9, Vuko 2p, 3s, Perkušić, Dubravčić, Ljubičić.

CEDEVITA OLIMPIJA: Stewart 14, Radović 11, Radičević 7p, 6a, Cobbs 4p, 6a, Glas 7p, 3s, 3a, Blažič 7p, 9s, 3a, Matković 21p, 12s, Jones 8p, 6s, Ščuka, Klobučar, Dragić 6p, 3a, Šaškov.

Nakon dvije vezane gostujuće pobjede u ABA ligi, Split je u 16. kolu regionalne lige ugostio Cedevitu Olimpiju i slavio rezultatom 93:85.


Nakon dvije vezane gostujuće pobjede u ABA ligi, Split je u 16. kolu ugostio Cedevitu Olimpiju i protiv momčadi koja je ne tako davno pobijedila i Partizan, došao do najveće domaće pobjede ove sezone.

Sastav žutih bio je bogatiji za Krešimira Ljubičića koji je protekli period izostajao s parketa zbog ozljede. Utakmica je otvorena tricom Matkovića, za Split su uzvratili Shorter i Kalajžić. Zoran Martić je pozvao ranu minutu odmora nakon zakucavanja Runjića te trice DJ Funderburka. Ušli su domaćini u utakmicu napadački vrlo raspoloženo. Žuti su tricom Perkovića 3 minute prije kraja prve dionice otišli na najvećih plus 8, da bi istu završili s plus 5. Služio je momke Slavena Rimca šut izvana i igrali su vrlo nadahnuto.

Gosti su također pokazivali kvalitetu od početka. Igrala se dobra košarka. Po prvi puta se Gripama predstavio se Vito Kučić i reagirao sjajno s dva prodora i pet poena. Goste je u igri držao Karlo Matković s devet poena, dok je dvije trice je ubacio Zoran Dragić. Kučić je nastavio oduševljavati svojim potezima, zabio je devet poena bez promašaja iz igre za pet minuta. Uzvraćao je na drugoj strani nekadašnji žuti Shawn Jones. Domaći su kroz prvo poluvrijeme održavali 5-7 poena prednosti, na veliki odmor odlaze s plus osam polaganjem Shortera na asistenciju sjajnog Mate Kalajžića.

Cedevita Olimpija je početkom treće četvrtine smanjila na tri razlike, ali se Split odvojio poenima Shortera te DJ Funderburka. Vezali su domaći dvije greške i žilavi gosti su se vratili na minus četiri. Problem je predstavljala činjenica da je Lewis Sullivan bio potpuno indisponiran. Griješio je u napadu, a gosti su slobodnim bacanjima izjednačili rezultat. Split se stabilizirao u napadu, a upravo Sullivan je postigavši koš i dodatno bacanje doveo žute na plus 8 krajem treće dionice. Cobbs je bio polovičan s linije slobodnih bacanja, a tricom Shortera završila se treća dionica.

Split je na ulasku u posljednju dionicu imao plus 10. Zaigrali su žuti kao u transu na pogon probuđenog Lewisa Sullivana koji je donio Splitu potrebnu energiju. Split je posljednjih nešto manje od pet minuta ušao s plus 10. Bespotrebno su se Žuti doveli u neugodnu situaciju pa je Cedevita Olimpija minutu prije kraja utakmice došla na minus pet. Međutim, slobodna bacanja je realizirao Toni Perković, da bi pobjedu potvrdio u nastavku sjajni Lewis Sullivan koji je zakucao za završnih plus osam

Velika je ovo pobjeda žutih koji potvrđuju sjajnu formu i u ovom trenutku igraju možda i najbolju košarku u Hrvatskoj. Prvo ime bio je Shorter s 25 poena, šest skokova i osam asistencija, dok je Matković ubacio 21 poen, uz 12 skokova za goste.

POREDAK: Crvena zvezda 13-2, Partizan 11-4, Cedevita Olimpija 11-5, Budućnost 10-5, Igokea 9-6, Mega, Zadar 8-7, Studentski centar, Split 7-8, Split 7-9, Cibona 6-9, FMP 5-10, Krka 3-12, Mornar 1-14.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 11:22