JAKOV PRKIC/CROPIX
HR-KLASIK U ABA LIGI

Veliki preokret i slavlje Splita: Cibona vodila s ogromnih 19 razlike i na kraju doživjela poraz

Split je na Gripama pobijedio Cibonu i tako stigao do treće pobjede u šestom kolu
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 08. studeni 2020. 23:22

Split - Cibona 77:74 (9:24, 22:20, 29:17, 17:13)

SPLIT - Dvorana KK Split. Bez gledatelja. Suci: Dragojević, Koljenšić i Kardum.

SPLIT: Perković 7p, 5a, Rebić, Gizdavčić, Perasović, Kedžo 13p, 3a, Marčinković 5p, 5s, 3ul, Šarić, Bajo 4, Čampara 14p, 3il, Vranković 2, Luković 16p, 4s, 4il, Mesiček 14p, 4s, 6a.

CIBONA: Bilinovac 7p, 3s, 3a, Radovčić 6p, 3a, Marić 8p, 5s, Bundović 4p, 3s, 3a, Vucić, Novačić 8p, 4a, Prkačin 14p, 12s, 3il, Gnjidić, Drežnjak 14p, 5s, 4a, 3il, Moore 3p, 3a, Markota 10p, 6s, Nakić.

-----------------------------------------

Split je u 6. kolu ABA lige velikim preokretom na Gripama - Cibona je najviše imala 19 razlike - došli do treće regionalne pobjede ove sezone. Hrvatski klasik opravdao je taj naziv, bila je to utakmica u kojoj su košarkaški fanovi mogli uživati jer je ponudila veliki dio onoga zbog čega je Kraljica igara baš to...

Uvod u utakmicu bio je kao iz najgore noćne more domaćina, koji u većem dijelu prve četvrtine nije postojao na terenu. Dok je Mateo Drežnjak trpao - svih deset poena u prvih deset minuta je postigao iz reketa - Žuti su prvi odmor dočekali izvan bonusa, Damir Markota je s dvije rane trice usmjerio Cibonu prema visokom vodstvu, a tu se priključio i Roko Prkačin kao "koncepcijski rizik" Ivice Skelina. Promašio je Prkačin prvu tricu, da bio onda stavio dvije zaredom bez ijednog igrača u žutom dresu nekoliko metara oko njega.

Dok je splitski napad počeo funkcionirati tamo negdje sredinom druge četvrtine, Vukovi su već stvorili vrlo pristojnu zalihu, prednost koja ih je nabila samopouzdanjem i "omekšala" ruke zbog čega je momčad Ivana Velića napadački izgledala besprijekorno. Ali i popustila u obrani, što je maksimalno iskoristio Mateo Kedžo, koji je s devet poena u drugoj četvrtini Splićanima "kupio nadu" za drugo poluvrijeme...

Kad je pak proradio vanjski šut, dvije trice Čampare i jedna Marka Lukovića potpuno su vratile Žute, sve do 43:47 u 24. minuti. I nije na tome stalo jer je u posljednjoj minuti treće četvrtine Split ubačajem Pavla Marčinkovića došao do prvog vodstva (60:59) na utakmici.

Ne i potpunog preokreta s obzirom da je Cibona ponovo došla do "prostora za disanje" (68:62) pred završnicu utakmice koja se pretvorila u okršaj Prkačina i Lukovića, čija je trica na tri minute prije kraja donijela i prvo izjednačenje (70:70) u nedjelju na Gripama. Drugo (73:73) je stiglo na minutu i pol do posljednje sirene kad je Igor Marić tricom prekinuo domaću seriju 11-2, da bi Blaž Mesiček odmah istovjetno odgovorio na drugoj strani.

Bila je to - ispostavilo se - trica s kojom je Split došao do pobjede koju je potvrdio sa skokom i ukradenom loptom u posljednjem napadu koji je ukupno trajao preko 40 sekundi. Ciboni su ostale tri u kojima je Ronald Moore sa sirenom promašio otvorenu tricu za produžetak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 04:15