CROPIX Cropix
ODJECI VELIKE SENZACIJE

Zadar je najbolji, Zadar je slavan! Došli u Beograd spašavati živu glavu, vratili se s najvećom pobjedom sezone

Momčad Danijela Jusupa skinula je euroligašku Crvenu zvezdu, do ponedjeljka jednu od dvije neporažene momčadi ABA lig
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 08. studeni 2022. 21:04

Zadar je najbolji, Zadar je slavan! Iz današnjeg kuta, pjesma je pratila velike rezultate Zadra koji je tih godina doslovce vladao prostorima bivše nam države. Nedavno je u Jazinama nevelika skupina zadarskih navijača tu pjesmu otrgnula od zaborava, snimljen je spot na tu temu.

I onda se u konačnici dogodila iznimno, ne samo golema pobjeda, nego i osobito važna pobjeda Zadra nad Crvenom zvezdom u Beogradu. Ponovimo, na taj se podvig čekalo dvanaest godina, bilo je to u listopadu 2010. pod potpisom također trenera Danijela Jusupa, jasno, i onodobne momčadi. Samo da se trijumf ne pretvori u prokletstvo jer se upravo te sezone Zadar nakratko oprostio od ABA lige.

image
CROPIX Cropix

Prema mnogima pokazateljima tako nešto teško se može ponoviti, jer pogled na ljestvicu i učinak od četiri pobjede i svega dva poraza, uz veliko posrnuće Borca (Čačak) koji ni na nakon šest kola ne zna za pobjedu, ne nudi opciju borbe za ostanak, kako je to bilo zacrtano od strane stručnog stožera.

Ali valja se vratiti na ono što je malo tko očekivao, samo su rijetki vjerovali da se se može prirediti iznenađenje u Beogradu. Svoju iskrenost iskazao je i trener Jusup odmah po završetku utakmice u dvorani Aleksandra Nikolića, s čijeg je parketa Zadar ispraćen velikim pljeskom objektivne beogradske publike...

image
CROPIX Cropix

- Nismo se nadali ovakvom rezultatu. Nismo imali Luku Božića, kojeg nismo koristili dvije utakmice, došli smo ovdje da spašavamo živu glavu. Ali kako je igra krenula, protiv Zvezde nema oklijevanja, ako si sam - pali jer ne znaš da li ćeš imati bolju poziciju. Tako je i bilo, bili smo bolji i u skoku, i to se na kraju odrazi na rezultat - iskreno bez zadrške kazivao je Jusup koji je podsjetio na jedan povijesni podatak, kad se govori o ABA ligi...

- Presretan sam, dobiti u Beogradu... Mislim da je do sada bio skor 16-2 u ABA ligi. Drago mi je što sam ja bio trener u ovoj trećoj pobjedi - kratko će Jusup koji je i opisao put do pobjede.

image
CROPIX Cropix

- Došli smo skromno, ali kad se utakmica otvori to je onda ta ljepota košarke, jer uđu neki šutevi koji nekada ne uđu, uvuče se nervoza u protivničku ekipu. Čestitam dečkima jer trebalo je to izdržati i izboriti najveću pobjedu ove sezone - podcrtao je trener Zadra.

A nije počelo nimalo dobro, Zvezda je s četiri trice počela potvrđivati Jusupovo strahovanje, međutim i zadarska daljinska paljba imala je svoj učinka od kojeg se do kraja utakmice beogradska momčad nije mogla oporaviti.

Jedan od onih koji je rušio Zvezdine obrambene zidove bio je Antonio Jordano, igrač koji u posljednjim sekvencama prve četvrtine pogurao suparnika u provaliju. Do kraja im je ubacio šest trica iz 12 pokušaja. Iznimno dojmljiva bila je njegova druga u nizu, kad je preko visokog Luke Mitrovića sa zvukom sirene rasparao mrežicu. Lopta je - slikovito kazano - dotaknula svod nekadašnjeg Pionira. A Jordano je ostao posve smiren čitavu utakmicu. U njemu su se, očito, rojile misli o trijumfu...

image

Danijel Jusup

CROPIX Cropix

- Koliko god je bilo neočekivano naše slavlje, između sebe smo znali da možemo igrati protiv svakog tako i sa Zvezdom. Istina, bilo nam je potrebno nekoliko minuta da se opustimo, jer uvijek ima lošijih, potom i boljih trenutaka kroz utakmicu. Prihvatili smo ponuđeno i nismo to ispuštali, štoviše skroz smo promijenili tijek utakmice - kazao je Jordano istaknuvši momčadski duh, borbenost, agresivnost i činjenicu kako ni jednoga trenutka nisu gubili vjeru u sebe.

- Mi praktički svaku utakmicu u obrani idemo "na glavu". Istina, išlo nas je u napadu i nismo dozvolili da nas suparnik poremeti. Utakmica je baš bila duga, ali nismo popustili ni jednoga trenutka, čak ni onda kad se Zvezda spustila na minus jedan. Trener nam je rekao da ne čuvamo rezultat nego da igramo, poslušali smo njegove savjete te, ponavljam, momčadski duh je ono nešto što imamo i to nas je odvelo do pobjede - zaključio je Antonio Jordano.



Veliki trio Zadra

ANTONIO JORDANO

23 poena

6-12 trice

5 asistencija

DARIO DREŽNJAK

22 poena

6 skokova

5 asistencija

MARKO RAMLJAK

20 poena

7 skokova

6 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 03:54