Luka Božić

 JURE MISKOVIC Cropix
ABA LIGA

Zadar ostao u debelom minusu u Podgorici: Budućnost nanijela težak poraz Jusupovoj momčadi

Zadnja dionica nije donijela bolju priču, naprotiv, stalno se plesalo na rubu minusa od 30-ak razlike
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 30. rujan 2023. 20:56

Budućnost VOLI - Zadar 103: 73 (23:17,23:17,33:22, 24:17).

PODGORICA - Dvorana " Moraača". Gledatelja: 1450

Suci: Ilija Belošević, Milivoje Jovčić i Ivan Stefanović (Srbija).

BUDUĆNOST: Mihailović (24), Ilić(6), Meege(9), Roos(15), Slavković(1), Makoundou, Grbović(5), Jones (8),Williams(10), Wright(12), Popović(8), Paul(5).

ZADAR: Klarica (1), Vujačić(2), Žganec(18), Mazalin(7), Njegovan, Lakić(7), Jambrović (5), Drežnjak(8), Grbić, Božić(22), Ramljak (3).


Zadar je u Podgorici doživio pravu rezultatsku katastrofu, na otvaranju AdmiralBET ABA lige, Budućnost ih je slikovito rečeno bacila u Moraču i održala malu školu košarke. I uputila ozbiljno upozorenje stručnom stožeru kako je u što skorijem vremenu potrebnu vratiti žestinu, u protivnom će biti problema. Ako kažemo da su nekakvu prolaznu ocjenu, koju je u porazu uvijek teško izvući, zaradili jedino Božić i Žganec. A možda je i to stalno forsiranje lopte prema prošlosezonskom MVP-u bio cilj pobjedničke momčadi, jer od 22 Božićeva poena četnaest ih s crte slobodnih bacanja. Zato je vanjski šut ne samo njegov nego i ostalih bio mizeran, svega četiri "trice" u odnosu na deset koje su stale iza Budućnosti.

Pitanje je pak gdje je bio kapetan Ramljak, kojem se uz rame sljubio i Drežnjak, dok ništa osobito nije se vidjelo ni od Mazalina! A svi spomenuti trebali su biti udarna igla, umjesto toga "otupili" da se slobodno na njihovu igru mogli staviti otvoreni dlan, ne biste doživjeli nikakvu ozljedu.

Inače, osobito nervozno, od prvog trenutka na utakmici, krenulo se s obje strane, nerijetko se sve svodilo na slobodna bacanja, onda je Wright tricom otkrio svoju dobru stranu. Zadar se pak mučio, praktički sve je išlo na Božića ili bi se lopta spuštala na Mazalina, manje više neuspješno. I onda je Božić uspio u prodoru privlačeći tako pozornost na sebe, međutim, zadarski vanjski šut bio je "blaga koma". Istodobno, Budućnost je preko Mihailović i Roosa ubačajima za tri poena počela raditi razliku (20:11).

U prvih deset minuta bilježimo činjenicu kako se Zadar otišao kratko odmoriti od silnih promašaja s iste udaljenosti, ili bolje kazano imali sedam puta "u ništa"! Iskreno, minus šest koje su imali na kraju prve dionicu, izgledalo je odlično u odnosu na igru kakvu se prezentirali. Očekivalo se brži, življi i precizniji Zadar u nastavku, međutim, Paul je sa svojih tri poena dao navijestiti kako je potrebno biti oprezniji, jer taj njegov šut stigao je nakon dva napadačka skoka. Upravo je na taj detalj upozorio trener Jusup, glasno je od igrača tražio obrambeni skok. Oživilo se nekako, Božić je povezao dva dobra napada, ali, Ilić (zakucavanje), potom Mihailović i Roos odveli su Budućnost do 36:22 u 15. min.

Nije izgledalo nimalo ugodno i odnekud se pojavio Žganec i praktički svoje suigrače spustio na minus pet (39:34), njemu pak pripada i jedina "trica" od jedanaest ispaljenih. Činilo se kako će povratak iz donijeti življu zadarsku momčad koja je kroz ranije razdoblje uglavnom izgledala kao na "godišnjem odmoru". Ali, Mihailović je se priskrbio "šetalište" u prostoru u kojem se trebao braniti Zadar, kasnije mu se priključio Magee, nije se znalo tko više tlači Jusupovu momčad. Tek sporadična realizacija, Božića, Žganeca i u jednom trenutku Jambrovića bili su premalo za rezultatsko približavanje, jer čim bi Zadar malo podigao glavu stizao bi ih udarac Maggea i Mihailovića, u konačnici i Williamsa. Da je u kojem slučaju bila riječ o boksu, iz zadarskog kuta sigurno bi stigao bačeni ručnik: Jer, ni zadnja dionica nije donijela ništa bolju priču, naprotiv, stalno se plesalo na rubu minusa od tridesetak razlike. I prešlo se taj rub, jer je Budućnost stvorila omjer 100:68.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 10:58