Patrik Jambrović

 ABA LIGA/DRAGANA STJEPANOVIC
ABA SUPERKUP

Zadar pobijedio Beograđane, bez najboljeg igrača umalo prokockali veliku prednost

Nema na turniru u Podgorici Luke Božića, a u ovoj utakmici nije sudjelovao niti Drežnjak
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 19. rujan 2023. 17:29

FMP - ZADAR 71:77 (12: 32, 22:13, 26:16, 11:16)

PODGORICA – Dvorana: SC Morača. Gledatelja:150.

Suci: Mario Majkić (Slovenija), Dragan Porobić (Bosna i Hercegovina), Bojan Popović (Crna Gora).

FMP: Watson 10, Živanović 2, Turner, Subotić 11, Pavićević 3, Stepanović 4, Walker 16, Šaranović 4, Simović, Matović 3, Vuković, Ašćerić 18.

ZADAR: Klarica 3, Sikirić, Žganec 7, Mazalin 26, Njegovan, Lakić 16, Mekić 8, Jambrović 9, Grbić, Ramljak 8.

Zadar je uspio nadvisiti momčad FMP-a i tako izboriti borbu za peto mjesto u ogledu s Megom. Unatoč tomu što su u jednom trenutku imali i 24 poena, njihov suparnik se nije predavao, došli su plus četiri i stali pred zadarskom obranom. Ranije je rečeno kako zbog viroze u Podgoricu na ABA Superkup nije otputovao Božić, dok je protiv FMP-a rotacija dodatno bila umanjena jer je na klupi sjedio Drežnjak.

Inače, odlično otvaranje Zadra, brzih 6:0, zateklo je momčad FMP koja se nije odledila ni nakon tri poena Walkera, jer je su ušli u zadarski mlin. Mazalin, pod obručem, Lakić s jednom, potom s dvije trice Mekića odjurili su na plus 20, a igrala se 7. minuta. Onda je kapetan Ramljak ubačajem za dva poena podigao prednost na plus 24, međutim, FMP je preko Ašćerića i Subotića ublažio njihovu neugodnu situaciju, ipak, Klarica ih je s dva plus jedan na pauzu poslao s vodstvom Zadra 32:12.

Povratak na parket kao da je osvježio momčad iz beogradskog Železnika, istina, nakratko ih je s tri poena zabrinuo Lakić. Ali iza toga, Zadrane su u "trokut" stavili Walker, te Ašćerić i Subotić koji su sa po jednom tricom počeli značajno urušavati prednost suparnika! Zadru je do novih poena trebalo punih pet minuta, napad je realizirao Jambrović. K tomu trener Danijel Jusup je kod osjetne prednosti podosta izmiješao momčad, ali je i kroz minuta, nakon što se FMP spustio na minus devet, rekao igračima: "Stali smo s obranom, stali smo trčati". I ne samo to, nego se krenulo gubiti lopte, doslovce vratili su suparnicima, sve ono ono što su oni njima darivali, osobito u prvoj dionici. U trenucima kad je FMP počeo pritiskati, Jambrović je ubacio tricu, kasnije i za dva poena, tako da je prije treće dionice bilo 45:34.

Svoje prve sekunde u igri Matović je obilježio s tri poena, uzvratio je Lakić, ali i sve razigraniji Walker za kojeg Zadar nije imao rješenje, pa se ušlo u seriju koš za koš. Iza toga, FMP se pokazao daleko koncentriraniji u oba smjera, Šaranović i Watson su doveli svoje na svega poen zaostatka (56-57), nedugo potom Šaranović je s dva slobodna bacanja doveo FMP do prvog vodstva na utakmici (60:59), ali je Jambrović Zadrane odveo s minimalnom prednosti u zadnju četvrtinu. Opet je FMP uzeo prednost (69:65), a nešto ranije Jusup je iskoristio minutu odmora, kako bi upozorio igrače, istaknuvši potrebu za mirnim napadima. Jedan takav s tri poena završio je Lakić i donio traženu situaciju, na sve je nakon promašena tri slobodna bacanja, Mazalin uhvatio loptu i ubacio za dva poena, onda je ukrao loptu Walkeru i zabio, što je značilo novu prednost Zadra, odnosno, četiri viška. Još dva slobodna, uspješno je odradio Žganec i razlika je povećana, nešto više od minute i pol do kraja. Valja kazati kako je FMP koju sekundu manje od četiri minute bio bez realizacije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:22