TOMISLAV KRISTO/CROPIX
ABA LIGA

Zadar prokockao 12 razlike u zadnjih deset minuta, Cibona u dramatičnom finišu do zlata vrijednih bodova

U slučaju poraza Cibonu je samo nebo moglo spasiti trnovitog puta kroz kvalifikacije za ostanak
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. travanj 2021. 19:41

Cibona - Zadar 77:75 (17:23, 16:13, 20:29, 24:10)

ZAGREB - Dvorana Dražena Petrovića. Bez gledatelja. Suci: Pukl, Oberknežević i Arsenijević.

CIBONA: Radovčić 12p, 4s, 7a, D. Planinić 12p, 3s, 3a, Marić 6p, 4s, Novačić 23p, 3s, Prkačin 8p, 5s, 3il, Gnjidić 6, Branković 4p, 3s, Drežnjak 4p, 3a, 4il, Nakić 2.

ZADAR: Carter 16p, 4s, 4a, Jordano 2, Justice 9, Palokaj 13, Vuković 2p, 4s, Bursać 13, Junaković 2p, 4a, Mavra 8p, 4s, Onuaku 2p, 3s, 3il, J. Planinić 7p, 3s, Kraljević 1.

--------------------------------------------

Zadar je imao sve na deset minuta do sirene. Imao je 65:53, protivnika kojemu se lagano odbrojalo i koji je gledao u zvijezde, jer u slučaju poraza koji je prijetio, Cibonu je samo nebo moglo spasiti trnovitog puta kroz kvalifikacije za ostanak u ABA ligi.

Onda se se sve okrenulo. Cibona je dobila zadnju četvrtinu sa 24:10, pri tome je Zadar, igrački moćniji, pa i brojniji, još u trećoj četvrtini ostao bez pomoći Domagoja Vukovića i Chinanu Onuakua, koji su skupili pet penala, a Darko Planinić je na suprotnoj strani sačuvao svoja četiri. Cibona je, prevedeno, mogla, iako hendikepiranija u visini, držati ravnotežu sa Zadrom.

Usput, Zadar se totalno napadački zakočio i da nije bilo bljeskova Jana Palokaja ili Aleksandra Bursaća, cijela ta završnica mogla se posve izbrisati iz memorije što se tiče momčadi Veljka Mršića.

On je, pak, vjerojatno razmišljao o prvom poluvremenu koji je Zadar morao riješiti uvjerljivije od 36:33, za što je zaslužna Cibonina završnica prvog dijela, ali i sudački cirkus u pregledavanjima snimki, pa je sve to Zadar, koji je bio u naletu u kojemu je mogao i odlučiti utakmicu, izbacilo iz ritma.

Cibona je poravnala s crte preko Darka Planinića (72:72) na četiri minute do sirene, onda je i prvi put povela, opet preko crte, samo preko Matea Drežnjaka (73:72) na dvije minute do konca i bilo je jasno da će sve biti u jednoj lopti. Nju je na 26 sekundi do sirene prikucao Roko Prkačin nakon promašenog desnog ulaza Matea Drežnjaka za 76:75. Zadar je imao minutu odmora, a što je bio plan otkrio je kasnije Veljko Mršić.

- Ideja je bila da potrošimo desetak sekundi, a onda tražimo pick preko Novačića, jer smo njega željeli napasti u tom ključnom napadu. No, nismo to dobro napravili, Mavra je ostao na teškom šutu, bila je to ukupno još jedna naša loša napadačka reakcija - objasnio je Mršić.

Drežnjak se spotakao ispod Mavre, ovaj je pokušao opaliti za tri poena i pobjedu, no ta lopta nije pronašla cilj na dvije i pol sekunde do sirene. Cibona je sad imala minutu odmora, nakon nje je Carter odmah faulirao Drežnjaka, koji je stavio prvo, drugo bacanje namjerno promašio i pobjeda je ostala u Ciboninim rukama. Važna, pobjeda koja vjerojatno znači i izbjegavanje trnovitih kvalifikacija za ostanak u ABA ligi.

- Mnogo ova pobjeda znači mojoj momčadi. Nismo priželjkivali da to bude na ovaj način, pokidali smo puno živaca našim navijačima. Bili smo nervozni, važnost utakmice je učinila svoje, pa smo radili neke atipične greške za nas. Na koncu smo pokazali karakter, uvijek govorim momcima da utakmica traje 40 minuta i da nema odustajanja. Ovo je poticaj da budemo još bolji i da ostvarimo sve naše ciljeve, pohvalio bih i Zadar, njima je ovo treća utakmica u pet dana, ali su odigrali vrlo motivirano. Carter je bio fenomenalan, a Zadar je bio daleko jedan šut od pobjede - kazao je Vladimir Jovanović, Cibonin trener.

Njemu je sada puno lakše...

- Sigurno je da svaka pobjeda donosi mir, no mi smo bili poprilično sigurni u ono što radimo, trebala nam je samo pobjeda kao dokaz da smo na pravom putu.

Veljko Mršić je ovako zaključio:

- Mi smo 30 minuta imali potpunu kontrolu, ali utakmica traje 40 minuta. Bili smo loši u zadnjih deset minuta, Cibona je, pak, bila uporna i ja im čestitam na zasluženoj pobjedi. Moramo raditi kako bi ispravili greške koje smo radili.

Cibona se zasad izvukla, Zadar je ionako bio u mirnoj zoni, a i ima još Cibonu na Višnjiku, koja će tada biti bez Planinića i Brankovića. Cibona neće biti pretposljednja ukoliko Krka ne dođe do dvije pobjede do konca sezone ili Borac ne izgubi od Splita, pa i od Cibone. Jer, naravno, u slučaju da Cibona još otme neku pobjedu od posljednje tri utakmice (Zadar i Borac u gostima, Cedevita Olimpija kod kuće), onda će se ona i matematički spasiti...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 06:25