Vanesa Pandžić/Cropix
NOVI DEBAKL VUKOVA

Zadar s +26 potopio Cibonu usred Draženovog doma, fantastični Božić zamalo upisao triple-double

Cibona je izgubila sve izglede da se nađe među osam momčadi koje idu u doigravanje
Piše: HinaObjavljeno: 08. travanj 2023. 19:16

Košarkaši Zadra s uvjerljivih su 89-63 (23-19, 19-9, 20-15, 27-20) pobijedili Cibonu u KC "Dražen Petrović" u 25. kolu ABA lige i tako napravili veliki korak prema plasmanu u doigravanje, dok je domaća momčad izgubila sve izglede da se nađe među osam momčadi koje će nastaviti natjecanje.

To je druga ovotjedna pobjeda Zadra nad Cibonom, nakon što je momčad Danijela Jusupa uvjerljivo slavila i prije četiri dana u hrvatskom prvenstvu (93-76). Rezultatska neizvjesnost je trajala do 14. minute, kad je Cibonin zaostatak bio samo dva koša (24-26).

U sljedećih devet minuta domaća momčad je postigla samo jedan koš iz igre i ukupno četiri poena, a primila ih 23, pa je Zadar u 22. minuti došao do +21 (49-28). Sesarova momčad se do kraja utakmice više nije uspjela približiti gostima na manje od 13 koševa.

Zadrane je do pobjede predvodio sjajni Luka Božić kojemu je samo jedna asistencija nedostajala za "triple-double", a dvoboj je završio sa 22 koša, 15 skokova i 43 valorizacijska boda, što ga čini favoritom za MVP nagradu u ovom kolu. Karlo Žganec je za pobjednike spojio 13 poena i 10 skokova, a 10 koševa i devet skokova imao je Marko Ramljak.

Cibonine strijelce je sa 17 koševa predvodio Borna Kapusta. Aleksandar Aranitović je ubacio 13, a Lovro Mazalin 11 poena.

Zadar je sa 11 pobjeda i 14 poraza na šestom mjestu i samo u izrazito nepovoljnom raspletu ostalih rezultata može izgubiti mjesto u doigravanju. Izglede za plasman među osam najboljih još ima Split koji je s učinkom 10-15 na osmoj poziciji, dok je Cibona deseta sa 9-16.

Zadar će u zadnjem kolu osnovnog dijela sezone ugostiti vodeći Partizan (21-2), a Split će gostovati kod drugoplasirane Crvene zvezde (19-3). Za plasman u doigravanje još konkuriraju podgorički Studentski centar (10-14) i Igokea (9-14).

Sesar: Tek u trećoj četvrtini smo se pojavili na parketu

Josip Sesar, trener Cibone, izjavio je da je njegova momčad "pala na osnovnim postulatima energije".

- Zadar je sjajan, utreniran, momčad snažnih, velikih tijela. Totalno su nas nadskakali, osobito nas bolji činjenica kako su dominirali u napadačkom skoku. Ekipa koja ima 52 skoka mora pobijediti. Slabo smo trčali, nismo postojali u igri 1 na 1 niti u napadu niti u defenzivi. Nitko nije pomagao Kapusti u kreaciji. Stigli smo na minus 13, obranili 7 akcija Zadra, ali nismo zabijali. Tek u trećoj četvrtini zapravo smo se pojavili na parketu. Čestitam Zadranima na zasluženoj pobjedi - rekao je Sesar.

Danijel Jusup, trener Zadra, bio je oduševljen obrambenom igrom svoje momčadi.

- Zaslužili smo pobijediti. Nije mala stvar tako nadigrati Cibonu u ovoj dvorani u kojoj je teško igrati. Ključna je bila naša obrana na Kapusti. Lakić i Ramljak su dobro čuvali njihove niske igrače. Nadigrali smo Cibonu i u skoku. Osjetio sam ovih dana kako se dižemo. Ovom smo pobjedom blizu doigravanja i mislim da smo to izvedbama cijele sezone zaista i zaslužili.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:22