Cropix
SJAJNA UTAKMICA

Zadar srušio Split na Gripama, nestvarni Luka Božić ostvario triple-double u novoj MVP-partiji

Najkorisniji igrač prošle sezone stavio je 28 poena uz 14 skokova i 10 asistencija
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 17. studeni 2023. 21:22

SPLIT - ZADAR 75:82 (14:16, 28:19, 14:25, 19:22)

SPLIT - Dvorana Gripe. Gledatelja 2000. Suci: Hadžić, Kruljac, Terlević

SPLIT: Funderburk 5p, 3as, Perković 7p, 4sk, 5as, Shorter 13p, 7sk, 8as, Sullivan 15p, 5sk, Kalajžić 2, Tišma 12p, 5sk, 4as, Runjić 2, Vuko 6p, 3sk, Perkušić, Gnjidić 3p, 3sk, 3as, Dubravčić, Ljubičić 10p, 3sk

ZADAR: Klarica, Vujačić, Žganec 13p, 9sk, 4as, Mazalin 4p, 3sk, Njegovan, Lakić 11p, 4sk, Mekić 2, Jambrović, Drežnjak 16p, 7sk, Grbić, Božić 28p, 14 sk, 10 as, Ramljak 8p, 5sk, 3as

Split i Zadar drugim ovosezonskim derbijem, ovoga puta na Gripama, otvorili su 8. kolo AdmiralBet ABA lige. Prvi susret ove sezone odigran je na Višnjiku u domaćem prvenstvu a pobjedu je odnio Zadar. Slaven Rimac tada nije mogao računati na Gnjidića i Ljubičića dok je Danijel Jusup Luku Božića koristio tek petnaestak minuta. Danas u sastavu Splita nije bilo Camerona Sheltona koji je očigledno odigrao svoje u žutom dresu.

Strateg domaćih susret je započeo s Gnjidićem, Shorterom, Tišmom, Funderburkom i Ljubičićem, dok se njegov kolega na gostujućoj klupi odlučio za Žganeca, Mazalina, Lakića, Božića i Ramljaka. Utakmica je otvorena koševima Shortera i Funderburka dok je za Zadar poentirao Ramljak. Osjetila se važnost utakmice pa su na obje strane parketa teško padali koševi. Nakon Splitovog vodstva od 13:9, Zadrani rade seriju od 7:0 i dolaze do plus 3. Na prvi odmor gosti odlaze s plus 2. Splićani drugu dionicu otvaraju serijom 9:3, te s dvije trice Vuke i jednom Sullivana dolaze do plus 4. Igrala se čvrsta košarka u odličnoj atmosferi. Nijedna ekipa nije se uspijevala ozbiljnije odvojiti. Na mini seriju Splita odgovorio bi Zadar te obrnuto. Do poluvremena se igralo u seriji koševa, a posljednju, koja je dovela do plus 7 na poluvremenu, napravio je Split. Pet poena Shortera, trica Gnjidića i polaganje Runjića dovela je do 42:35 za domaće nakon prvih 20 minuta. Nastavak je otvoren tricama Drežnjaka i Žganeca, a uzvratili su Tišma, Perković i Ljubičić. Zadar je u prvom dijelu treće četvrtine djelovao bolje te tricom Lakića prelazi u vodstvo od plus 2. Rimac je većinu treće četvrtine odigrao bez klasičnog pleja te se Split mučio u organizaciji igre. Stao je vanjski šut što je Zadar iskoristio i dobio treću četvrtinu s 11 razlike. Tako su gosti na ulasku u posljednju dionicu imali plus 4.

image
Cropix

U posljednjoj dionici nastavilo se mučenje Splita što su gosti iskoristili i kontrolirali vodstvo. Vanjski šut je domaćima stao dok su gosti ubacili gotovo sve upućeno prema košu. Nisu igrači Slavena Rimca u nastavku nikako uspijevali pronaći ritam igre iz prvog dijela. Utakmicu je presudila trica odličnog Luke Božića te napadački skok i poeni Marka Ramljaka. Na kraju je Zadar slavio 82:75 i nanio Splitu težak poraz. Žutima preostaje teška borba u nastavku lige, a pobjede će tražiti protiv Mornara, Krke te Cibone u sljedećim kolima.

- Dva naša različita poluvremena, kao da smo bili nepovezani što se manifestiralo kroz veliki broj promašenih trica. Drugo poluvrijeme smo počeli pogađati što nam je dalo samopouzdanje. Dobro smo riješili skok što nam je bio preduvjet za pozitivan rezultat. Čestitam svojim igračima na pobjedi i navijačima na podršci. Božić je odigrao fenomenalnu, svestranu utakmicu, užitak ga je gledati. Hrvatskim klubovima će ove sezone biti teže igrati jer će nas bolje skautirati ostale ekipe. Međutim, mi nemamo alternativu za ABA ligu i trebamo se nadmetati s igračima iz regije - rekao je nakon pobjede trener Zadra Danijel Jusup.

- Zadar je bolje stajao na terenu, par puta su kaznili naše lošije odluke. U drugom poluvremenu smo imali puno otvorenih šuteva koji nisu ušli pa smo onda krenuli u individualna rješenja. Božić je odigrao izvanrednu utakmicu, dobro je šutirao što mu inače nije jača strana. Pokušali smo promijeniti tijek utakmice ali nije išlo. Šutnuli smo 37 trica, a dosta njih je bilo otvoreno. Nismo dobro zatvarali skok, dopustili smo previše drugih šansi. Došli su nam novi igrači, preostaje nam raditi. Ekipa može puno više od onoga što trenutno prikazuje i nadamo se da će se to vidjeti vrlo brzo - komentirao je Rimac novi poraz žutih koji u nedjelju gostuju u Rijeci kod Škrljeva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 07:25