ZVONKO PAVIC Cropix
DOIGRAVANJE ABA LIGE

Zadar u Krešinom domu traži prekid prokletstva: ‘Bez njega nije lako pobijediti ekipu tog ranga‘

Zadar večeras od 19 sati igra drugu utakmicu četvrtzavršnice regionalne lige protiv Budućnosti
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 19. travanj 2024. 14:45

Hoće li Zadar konačno prekinuti prokletstvo brojnih poraza protiv Budućnosti, koja ih je u zadnje dvije sezone dobila čak šest puta? Odgovor na ovo pitanje znat će se u petak navečer kroz ishod druge utakmice četvrtzavršnice ABA lige u kojoj su Zadrani domaćini. Godinama u regionalnoj ligi zadarska momčad muku muči upravo protiv crnogorskog kluba iz Podgorice, međutim, svemu dođe kraj, pa je u stručnom stožeru i među navijačima silna želja napokon zaustaviti moćnog suparnika. Podsjetimo, u prvom ogledu u dvorani Morača Zadar se praktički moglo vidjeti tek na trenutke, što je u konačnici rezultiralo uvjerljivom pobjedom Budućnosti 100:69.

Pozitivno ozračje

Ozračje koje se može primijetiti, ne samo u svlačionici, nego i među publikom, iznimno je pozitivno, što je u skladu sa sportskim optimizmom. Dobra podloga može biti lanjski ogled u osnovnom dijelu sezone. U toj utakmici se Zadar dugo držao uz dobru prednost, štoviše, nepune dvije minute prije kraja imali su plus dvanaest i na kraju sve “prosuli”. Unatoč dosadašnjoj nadmoći koju je iskazivala Budućnost, svjetlo se može nazrijeti, odnosno, malo tko se želi osvrtati na ono što je bilo, valja gledati naprijed.... Umoru unatoč!

- Imali smo dva dana odmora, ali smo i radili, gledali te utakmice protiv Budućnosti. Pogled na zadnju utakmicu u Podgorici sugerira kako smo u prvom poluvremenu bili dobri, međutim, u drugom nam je pala energija, stigao je i umor. Uglavnom, vidjeli smo što trebao raditi u ovoj utakmici koja slijedi, osobito na našem terenu i uz pomoć naših navijača nastojat ćemo odigrati što bolje - kazao je Arijan Lakić i dodao...

image
LUKA GERLANC Cropix

- Svakako da porazi koje smo imali u ove dvije sezone, od kad sam ja u Zadru bilo ih je šest, mogu biti dodatni motiv. Nitko ne želi da od bilo koga gubimo toliko puta. Njihov uspjeh je u obrani protiv koje se mučimo da dođemo do što više poena, znalo je biti ispod šezdeset ili sedamdeset. Za to će nam trebati trčanje, šut, igra leđima jer ako to nemamo, onda imamo problema protiv njih.

Ono što momčad Zadra krasi je zajedništvo, borbenost i takav pristup im zna donijeti pobjede. Ovoga puta će biti posebno bitna ta međusobna potpora u igri uz naravno popunjene tribine, a postoje i neka razmišljanja da bi Krešin dom mogao biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Uz sve, ne zaboravimo kako Zadrani u svojim redovima imaju Luku Božića koji je drugi put zaredom vlasnik MVP titule u ABA ligi, dok mu se u cijeloj priči kao najbolji trener pridružio Danijel Jusup.

- Budućnost ima izuzetan potencijal u ofenzivnom smislu, ali i defenzivnom što znaju odigrati sjajno, a to se pokazalo kroz ovih nekoliko utakmica u dvije godine. To nas obavezuje da i naša obrana bude organiziranija, da ne primamo lagane poene. U tom dijelu u Podgorici smo u prvom poluvremenu bili dobri. Napadački bi u ovoj utakmici trebali biti opušteniji, sigurniji, raznovrsniji i da zajednički s publikom pokušamo napraviti dobar rezultat. Zato pozivam navijače da dođu i zahvaljujem na njihovoj dosadašnjoj podršci - kazao je Jusup.

image
LUKA GERLANC Cropix

Pravo na loš dan

Detalj iz prve utakmice privukao je osobitu pozornost jer je Luka Božić odigrao ispod svih očekivanja, što se realno gledajući ne smije previše ni zamjeriti s obzirom na njegovu potrošnju. Zasigurno, Budućnost će ponovno puno toga usmjeriti upravo prema Božiću uz nastojanje da se njegov učinak ne rasplamsa.

- Jasne su nama njihove ambicije i evidentno je da Luka nije bio nešto posebno raspoložen, međutim, svaki igrač ima pravo na loš dan. Nadam se da će biti bolji i raspoloženiji nego u toj prvoj utakmici jer bez Luke nije lako pobijediti ekipu tog ranga kvalitete - otvoreno će Jusup koji je kazao kako su za utakmicu svi spremni, što je dobra vijest kad se zna koliko je izostanaka bilo ove sezone.

image
FILIP ROGANOVIć/BUDUćNOST VOLI

Ima vremena za ocjene

Neki su igrači doista potrošeni zato što se podosta utakmica igralo s malom rotacijom i onda to kad-tad dođe na naplatu. Koliko je Zadar bio prazan u Crnoj Gori zorno pokazuje uvjerljiv poraz od kojeg se nije moglo pobjeći.

Jusup nije želio davati sud o sezoni koja je još u tijeku...

- Ja sam uvijek sklon tome da se na kraju sezone podvuče crta i onda donese procjena. Nisam nikad parcijalno davao ocjene, neću ni sad. Kad završi sezona, onda može - zaključio je Jusup.

Utakmica se igra u petak s početkom u 19 sati uz izravan TV prijenos u programu Arenasport 1.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:49