Danijel Jusup

 TOM DUBRAVEC Cropix
ABA SUPERKUP

Zadranima pravi ispit tek slijedi: ‘Na nama leži veća odgovornost, međutim spremni smo na sve‘

Pri kraju pripremnog razdoblja košarkaše Zadra očekuje nastup na ABA Superkupu u Podgorici
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 16. rujan 2023. 19:50

Košarkaši Zadra su kroz pripremno razdoblje odigrali pet utakmica i sve bez poraza. Počeli su pobjedom protiv američkih sveučilištaraca, negdašnje momčadi Krešimira Ćosića, Brigham Young, potom je slijedio Memorijalni turnir Tomislav Knežević na kojem su osvojili prvo mjesto. Prvo su se lako riješili sinjskog Alkara, dok im je Šibenka pravila probleme u finalu, ali u konačnici su uzeli trofej. Uslijedilo je gostovanje u Sarajevu, domaćin im je bila Bosna, jednu su utakmicu dobili tijesno, drugo odigrali neodlučeno.

Onaj pravi ispit pak slijedi na ABA Superkupu koji se igra u Podgorici od ponedjeljka do srijede. Zadru je u četvrtfinalu suparnik domaća Budućnost. Valja napomenuti kako je Crvena zvezda odustala od ovog natjecanja pa je na mjesto beogradske momčadi uvrštena Igokea.

Gledali Budućnost iz Sarajeva

- Odigrali smo pet prijateljskih utakmica koje su nam dosta pomogle, jer koliko god je veliki broj igrača ostao s nama od prošle sezone, momčad je prilično nova te će trebati vremena da se svi uklope. Utakmice koje nam slijede će stoga biti dobra prilika da se dodatno uigramo. Naporno smo radili, dobro smo se pripremili, sada nas očekuje prvi pravi izazov. U posljednjih mjesec i nešto smo jako kvalitetno trenirali te spremni dočekujemo početak sezone - kazao je Arijan Lakić, igrač Zadra koji je osvrnuo na ono što Zadar očekuje na Superkupu.

- I prošle godine smo imali težak raspored. Naravno, nismo igrali tri utakmice u tri dana, ali znamo što nas čeka. Svjesni smo da trebamo biti fizički i mentalno spremni te mislim da smo pripremljeni za sve. Pogledali smo utakmice Budućnosti s Memorijalnog turnira Mirza Delibašić u Sarajevu. Riječ je o jako kvalitetnoj momčadi koja će i ove sezone, kao i svake, imati snažan igrački kadar. Suparnik je na parketu vjerojatno drugačiji nego na filmu, ali dobro ćemo se pripremiti i očekujem pravu utakmicu - podcrtao je Lakić.

image

Arijan Lakić

LUKA GERLANC

Svima je poznato kako je u Zadar s pripremama počeo 2. kolovoza, što je inače praksa trenera Danijela Jusupa koji prije početka sezone želi imati cjelovitu spoznaju o mogućnostima momčadi i pojedinaca...

- Premda je ostao veliki broj igrača od lani, rano smo počeli s pripremama, što je jako dobro jer nas očekuje naporna i zahtjevna sezona. Do sada smo odigrali pet pripremnih utakmica, sada nam slijedi Superkup na kojem ćemo imati dodatne tri provjere, s kojima ćemo zaokružiti sliku. Činjenica da se igraju tri utakmice u tri dana nam otežava posao, no kako nama, tako i drugima. Morat ćemo kalkulirati s minutažom i dati priliku svim igračima te očekujem da ćemo nakon Podgorice imati kompletnu sliku o momčadi i očekivanjima od nove kampanje - kazao je Jusup.

Istina, od prvog dana stručni stožer nije mogao računati na sve igrače, ali sve je u konačnici napravljeno da se iskristalizira situacija u momčadi.

- I lani smo imali takav slučaj. Luka Božić nam se bio priključio i kasnije nego ove godine. S druge strane, tada smo na Darija Drežnjaka mogli računati od samog početka, a sada smo imali Lovru Mazalina, koji nije prošao bazični dio priprema, no to je nešto s čime se susreću i druge momčadi. Takve probleme svi imaju i to ne bi trebalo stvoriti posebne poteškoće. Ipak, pripreme obično preveniraju učestalost ozljeda tijekom sezone i na to ćemo obratiti pozornost - dodao je Jusup koji se nije previše zamarao učinkom u Podgorici, svjestan kvalitete svih klubova koji će sudjelovati na Superkupu, te je na taj način otklonio od momčadi onaj rezultatski pritisak.

- ABA liga je teško natjecanje, samim time i Superkup. Zadar je lani kao cilj imao borbu za osvajanje dva domaća trofeja i ostanak u ABA ligi. Pošto je momčad slična kao i lani, ne vidim razlog zašto bi se ciljevi posebno mijenjali - kratko se Jusup dotaknuo ciljeva i okrenuo pogled na momčad koja je posložena za zahtjevnu sezonu.

image

Danijel Jusup

TOM DUBRAVEC Cropix

Žganeca mučile prepone

- Sama struktura momčadi je ponešto drugačija jer su Leon Šantelj i Juan Davis igrači s visokim šuterskim rangom, dok Mazalin puno više voli igrati leđima. Što se trkačkog dijela tiče tu smo negdje, jer su i Šantelj i Davis jako dobro trčali, ali će se zbog dolaska novih igrača ipak ponešto promijeniti koncepcija igre. Lopta će se više spuštati unutra za igru leđima, dok će neki igrači koji su prošle sezone igrali bliže košu sada zbog toga morati biti udaljeniji od njega. Odlučili smo smanjiti rotaciju za jednog igrača te će momci koji su lani bili deseti, 11. i 12. igrač sada biti deveti, deseti i jedanaesti, čime će im se otvoriti prostor za veću minutažu. Tu praksu ćemo imati i na turniru u Podgorici te ćemo tamo vidjeti gdje smo tanki i što još trebamo dodatno popraviti. Jako će bitno biti kako će mladići reagirati, jer ako ne budemo imali devet-deset igrača koji mogu participirati u rotaciji nećemo moći držati željeni intenzitet te ćemo morati usporiti igru - zaključio je Jusup izrazivši zadovoljstvo što se tijekom priprema nije dogodila neka ozbiljnija ozljeda.

- Nismo imali previše problema s ozljedama. Većinom su to bile mikrotraume, dok je Karlo Žganec imao određenih problema s preponama. Jako puno radimo na prevenciji, jer je igrački kadar takav da bilo kakva ozljeda dramatično umanjuje šansu za ostvarivanjem dobrog rezultata, stoga na nama leži i veća odgovornost da sve prođe kako treba - zaključio je trener Zadra.

Utakmica četvrtfinala Superkupa s Budućnosti igra se u ponedjeljak od 18 sati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 12:58