Foto: Ranko Suvar / CROPIX
12. KOLO ABA LIGE

ZAGREBAČKO - BEOGRADSKI OKRŠAJI U ABA LIGI Može li Zvezda pasti pod Tornjem, a Cedevita uzvratiti za poraz u Zagrebu?

Cibona u seriji od pet uzastopnih pobjeda u dva natjecanja dočekuje regionalnog lidera Crvenu zvezdu u 17 sati u sklopu 12. kola ABA lige, dok Cedevita u 19 sati gostuje kod Partizana u Beogradu.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 22. prosinac 2018. 16:21

Cibona je nanizala u predblagdansko vrijeme pet protivnika. Tri su pala u HT Premijer ligi, Alkar, Hermes Analitica i u četvrtak druga momčad Cedevite, a u ABA ligi povezali su Vukovi slavlja nad Krkom u Novom Mestu te protiv Budućnosti.

U domaćoj ligi su na pola sezone na prvom mjestu, u regionalnoj ligi su na šestom mjestu. Obje lige su na polovici.

I sada kreće nova runda. A prvi gost pod Tornjem je za sada nedodirljiva Crvena zvezda, momčad koja je u ABA ligi nanizala svih 11 uspjeha.

- Iza nas je odlična polusezona, pa je utakmica protiv Zvezda svojevrsna nagrada za nas. Mi tu nemamo što izgubiti, jer igramo protiv momčadi koja je uvjerljivo najbolja u ABA ligi. I, pri tome, Zvezda je dominirala nad svim svojim protivnicima, a mi smo čak i u sudaru s njima u Beogradu pokazali da možemo biti blizu, bili smo jedna od rijetkih momčadi koja je Zvezdi zaprijetila - prisjeća se Ivan Velić starta sezone.

ABA ligu možete pratiti na Arenasportu, a informacije o paketima pronađite OVDJE.

Recept za Vukove u subotnje popodne bit će sličan kao prije tjedan kad je pod Tornjem gostovala Budućnost.

- I tada sam od svojih igrača tražio maksimum, sada će biti isto, pa ćemo vidjeti za što nam je to dovoljno. Nemamo imperativ, ali nešto spremamo za Zvezdu, sada, hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo. Stiže nam u goste zapravo euroligaška momčad, a volio bih da priredimo još jedno iznenađenje.

Usput, Velić dodaje...

- Za mnoge je dobro što dolazi pauza u HT Premijer ligi, ali s obzirom na to u kakvom smo ritmu, nama ona baš i ne odgovara. Našli smo pravu formu u pravo vrijeme, pa je tu i samopouzdanje.

Zašto je Zvezda toliko nedodirljiva u regiji?

- Imaju ozbiljnu klasu, odličnog trenera, rekao bih da igraju šah na visokoj razini. I posjeduju kvalitetu za tako što. Usto, imaju tu seriju domaćih igrača, koji se znaju u dušu, pa kad stignu rotacije to se ne osjeća u Zvezdinoj igri - zaključuje Cibonin trener.

Krešimir Ljubičić, koji je odlaskom Johndrea Jeffersona dobio i petorku, ovako će sažeti svoje dojmove uoči dolaska lidera ABA lige.

- Imamo pet pobjeda u nizu, što jasno pokazuje kako smo u dobrom ritmu. Zvezda je najbolja momčad u ABA ligi, ali mi ćemo pokušati napraviti sve da ih iznenadimo. I našom pobjedom svima uljepšati Božić.

S druge strane, iz Beograda stižu najave kako se Zvezda nema namjeru opustiti...

- Cibona je u dobroj formi, svladala je i Budućnost, pa nam to nalaže maksimalni oprez uoči ove utakmice. Naš protivnik je kvalitetan, homogen, čvrst, imaju nekoliko iskusnih igrača koji su spremni preuzeti odgovornost kad to zatreba. Na nama je da odigramo agresivno, postupimo na parketu prema ranijem dogovoru i upišemo novu pobjedu. Imamo sitnijih ozljeda, o tome će i ovisiti tko će biti na parketu - kaže Milan Tomić, Zvezdin trener.

Ton daju iskusni igrači

Jedan od starosjedioca Zvezde, Branko Lazić, podvukao je.

- Nakon što smo svladali Galatasaray u Istanbulu te ostvarili plasman u Top 16 Eurokupa sada idemo na noge Ciboni, koja je u dobroj formi. Imaju iskusnog trenera, nekoliko mlađih igrača, ali ton im daje iskustvo koje imaju Marko Ljubičić, Damir Markota i Marin Rozić, a riječ je ljudima koji jako dobro poznaju ABA ligu. Ima Cibona svoje ambicije, ali imamo ih i mi. Prvi dio ABA sezone odradili smo bez pogreške, a tako želimo i nastaviti.

Inače, Cibona je posljednji put svladala Zvezdu prije četiri i pol godine. Da, bilo je to u polufinalu Final Foura u BG Areni, nakon čega je Cibona u finalu sredila te 2014. godine na pogon Darija Šarića i Jerela Blassingamea i Cedevitu te se okitila naslovom. Od te utakmice, Zvezda i Cibona su u proteklih četiri i pol godine odigrali devet utakmica, a najbliže pobjedi je Cibona bila lani kad ih je Zvezda u Zagrebu sredila sa 93:87...

Velike košarkaške obračune između Cibone i Crvene zvezde i Partizana i Cedevite u ABA ligi pratite na Arenasportu. Igraju se u subotu, 22.12. – Cibona u 17.00, Cedevita u 19.00 sati, a informacije o paketima pogledajte OVDJE.

Cedevita gostuje kod Partizana

Iako je Cedevita u regionalnom okruženju daleko veće rivalstvo izgradila s Crvenom zvezdom, dok je Partizan svoje najveće bitke u ABA ligi vodio s Cibonom, subota u Pioniru, odnosno dvorani Aleksandar Nikolić, ipak donosi veliki derbi 12. kola.

Cedevita je u goste Partizanu otišla bez Marka Banića i Karla Žganeca, odnosno s Andrijom Stipanovićem kao jedinim centrom, ali isto tako i kao momčad koja ima pet pobjeda zaredom u ABA ligi. Posljednji poraz stigao je, zanimljivo, na istom parketu na koji će igrači hrvatskog prvaka istrčati danas, još 3. studenog od Crvene zvezde...

Imamo problema

- Partizan nas dočekuje u jednom dobrom trenutku jer su ovaj tjedan izborili Top 16 fazu Eurokupa, a iza njih je i nekoliko dobrih utakmica u ABA ligi. Čeka nas težak posao, imamo nekih svojih problema, ali isto tako nema prevelikog pritiska. Vjerujem da će igrači biti motivirani, dat ćemo sve od sebe i vidjeti što će nam to donijeti - kratko će Slaven Rimac, trener Cedevite.

Osim što je bez poraza nakon reprezentativne pauze (po dvije pobjede u Eurokupu i ABA ligi), talijansko-hrvatskom stručnjaku Andrei Trinchieriju je stiglo pojačanje jer je za Partizan potpisao Alex Renfroe, američki play s državljanstvom BiH. Međutim, Renfroe vjerojatno neće zaigrati već protiv Cedevite.

- Nama je ovo bitna utakmica jer smo od Partizana izgubili u Zagrebu - smatra Filip Krušlin.

- Baš nas je taj poraz uveo u probleme na početku sezone, no u posljednje vrijeme smo se konsolidirali, igramo u puno boljem ritmu te očekujem dobru utakmicu u kojoj se nadam našoj pobjedi koja bi nam puno značila.

Utakmica Partizana i Crvene zvezde počinje u 19 sati, dosadašnji omjer ova dva kluba u ABA ligi je 14-10 u korist hrvatskog prvaka koji je dobio tri od ukupno 11 u Beogradu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 01:35